Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Сировинні ресурси в міжнародній економічній діяльності країн світу.

Сировинні товари - мінеральна сировина, продукти її збагачення та переробки (чорні та кольорові метали); сг сировина рослинного і тваринного походження та продукти їх первинної переробки, а також продовольчі товари; хімічна продукція (синтетичний каучук, штучні волокна, пластмаси та ін.).

сировина - комплекс, що об’єднує матеріали, які безпосередньо видобуваються з навколишнього середовища (нафта, руди, ліс тощо), та напівфабрикати, тобто матеріали, що були оброблені, але є непридатними до споживання як готові продукти.

ООН до сировини продовольство, сировинні матеріали (шкіряна сировина; каучук, включаючи штучний; лісопродукти, включаючи целюлозу і папір; текстильні волокна та ін.), руди та інші мінерали, включаючи природні добрива, паливні матеріали та кольорові метали. Проте чорні метали та продукти хімії, пряжа, тканини належать за цією схемою до готових виробів.

Сировинні товари:

1.Сировина:

А)сг сировина;

Б)Промислова:

-мінерал походження (нафта, вугілля, руди, сіль…)

-отримана штучним шляхом (штучні волокна, каучук, пластмаси)

2.Товари первинної обробки (прод хімічної, харчової, збагачувальної пром.)

Залежно від методів торгівлі сиров тов.:

1)біржові (зернові, цукор, кава, бавовна, натуральний каучук, джут, натуральний шовк, вовна, кольорові метали)

2)небіржові (вугілля, природний газ, нафта, руди чорних і кольорових металів, чорні метали, лісові, целюлозно-паперо).

Міжнародне співробітництво у сфері сировинного виробництва –співроб в дослідженні, розвідуванні та добуванні прир ресурсів, які відіграють роль предметів праці в пром виробництві. - Угоду про співроб в галузі вивчення, розвідки і використання мінерально-сировинних ресурсів, до якої приєднаись РФ, Білорусь, Вірменія, Узбекистан, Грузія і ряд інших держав.

МЕД в сировинній сфері:

- енергетичне співробітництво - ОПЕК, МАГАТЕ, Європейське об'єднання вугілля та сталі (ЄОВС), ЄВРАТОМ.

- Співроб на ринку чорних металів - Укр належить до великих країн – виробників чорних металів, 8 місце в світі після Китаю, Японії, США, Росії, Південної Кореї, Німеччини та Індії.

- Співроб на ринку кольорових металів – Укр. подала заявку на участь у МО "Інтерокеанметал", метою якої є розробка розвіданих ділянок концентрації поліметалічних та залізомарганцевих конкрецій у південно-східній частині Тихого океану.

- кооперація у виробництві хімічної сировини.

- Співроб на світовому ринку лісових ресурсів.

Між співробіт у переробній сфері вироб –здійснюється у формі міжн спеціалізації та кооперації переробного виробництва на різних рівнях господарювання.

1)Швейцарська компанія Man Oil Group і виробник нафтогазового устаткування ВАТ «Турбогаз» (Харків) підписали рамковий контракт на створення комплексу з переробки нафтошламу. Такий процес дасть змогу відправити товарні нафтопродукти назад у виробництво, а тверду фазу – на біоремедіацію, що забезпечить біологічно чистий грунт.

2)Інвестиції в тютюнову галузь дали можливість співпрацювати з такими провідними інозем комп «Філіп Морріс» та німецька фірма «Реемстма».

Міжнародне агропромислове співробітництво –пов”язане з виготовленням с/г засобів праці, з аграрним виробництвом, з переробленням агросировини та реалізацією агропродуктів. Україна є членом 12 МО в сфері с/г: ФАО, Комітетів ФАО з лісового та рибного господарств, МА по контролю за якістю насіння, МО виноградарства та виноробства, Міжнародної ради по зерну, МО цукру і інші.

- 2003р вступ в ФАО - Укр – За період членства здійснено майже 100 візитів укр представників до інших країн для участі в заходах ФАО. Членство в ФАО дозволяє отримувати технічну допомогу організації в пріоритетні галузі АПК. Так, на сьогодні спільно з ФАО реалізуються 5 проектів за напрямками: використання пестицидів, визначення науково-аналітичного потенціалу заходів з контролю над продовольчою безпекою, ідентифікації тварин, сталого розвитку лісового сектору та оцінки потенціалу системи маркування з географічними позначками.

- ЄС підтримує заходи з підвищення якості і безпечності харчової і сг продукції, покращення інституційної спроможності впроваджувати аграрну політику та адаптацію до європ законодавства в контексті інтеграції в єдиний європейський адміністративний простір, в тому числі через проекти Twinning та Tаiеx;

- Канадське агентство з міжнар розвитку підтримує розвиток підприємництва в секторі молочного скотарства та плодоовочівництва;

- Уряд Швейцарії фінансує проекти в сфері розвитку ринку органічного виробництва;

- Уряд Королівства Данія фінансує розвиток молочного та фруктово-овочевого сектору завдяки підтримці дрібних селянських фермерських господарств та вдосконалення каналів постачання;

- Уряд ФРН надає консультативну допомогу в формуванні ефективної аграрної політики та налагодженні двостороннього обміну інформацією щодо розвитку біоенергетики