Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Політичні, економічні, науково-технологічні, соціокультурні і глобальні фактори розвитку міжнародної економічної інтеграції.

Міжнар ек інтеграція є вищим рівнем розвитку міжнародних ек відносин. Як процес інтеграція виявляється в стиранні відмінностей в умовах діяльності ек суб’єктів — представників різних держав.

Міжнар ек інтеграція - якісно новий етап розвитку і форму прояву інтернаціоналізації господ. життя, що передбачає зближення і взаємопристосування, переплетення всіх структур національних господарств.

На розвиток процесів міжнар ек інтеграції діє багато факторів — політ, ек, науково-техноло­г, соціокульт, глобальних.

А) Проінтеграційний вплив економічних факторів зумовлений, у першу чергу, розвитком країн, груп країн та регіонів світу в умовах нерівномірного розподілу обмежених ресурсів, бажанням держав і корпорацій найбільш ефективного їх використання у власних цілях. Серед новітніх факторів — ринкова «уніфікація» економічного розвитку за рахунок, насамперед, спрямованої масштабної діяльності міжнародних економічних організацій на відкриття національних економік.

Б) Всезростаючий вплив на розвиток міжнародної економічної інтеграції справляють науково-технологічні фактори, особливо розвиток транспортних та інформаційно-комунікаційних мереж, що спричинило різке «скорочення відстаней».

В) Вагоме, а іноді й вирішальне значення мають політичні інтеграційні фактори, безпосередньо пов’язані з факторами економічними, науково-технологічними, Г) соціокультурни­ми – які, не маючи прямого впливу на інтеграцію, формують відповідне середовище її розвитку.

Д) Глобальні фактори: серед їх традиційних компонент слід відзначити наявність — і необхідність розв’язання — таких проблем людства: демографічної (народонаселення); ресурсного забезпечення виживання і розвитку (сировиною, енергією, продовольством); екологічної (здоров’я людини); використання Світового океану та Космосу, нерівномірності економічного зростання, безпеки розвитку.

  1. Рівні, форми і типи міжнар економічної інтеграції.

Міжнар ек інтеграція є вищим рівнем розвитку міжнар ек відносин. Як процес інтеграція виявляється в стиранні відмінностей в умовах діяльності економічних суб’єктів — представників різних держав.

РІВНІ:

На мікрорівні вирізняють горизонтальну, вертикальну, змішану інтеграцію, а на макрорівні інтеграція розвивається на основі формування ек об’єднань країн з тим чи іншим ступенем узгодження їхніх національних політик (регіональна інтеграція) та через проінтеграційну діяльність МЕО (СОТ, МВФ, СБ, МОП та ін.). – МАКРО і МІКРОІНТЕГРАЦІЯ.

Форми:

1) Зона (асоціація, угода) преференційної торгівлі — зона з пільговим торговельним режимом, коли дві або кілька країн зменшують взаємні тарифи з імпорту товарів, зберігаючи рівень тарифів у торгівлі з іншими країнами.

2) У зонах (асоціаціях, угодах) вільної торгівлі діє особливий пільговий торговельний режим для країн-учасниць через усунення внутрішніх тарифів під час їх збереження в торгівлі з іншими країнами.

3) Митний союз — це угода двох або кількох держави, що передбачає усунення внутрішніх тарифів та встановлення спільного зовнішнього тарифу. На сьогодні практично на всіх континентах існує регіональна інтеграція у формі митних союзів: ЄАВТ, «МЕРКОСУР», Андський пакт, Митний Союз Центральної Африки, Асоціація країн Південно-Східної Азії.

4) У рамках Спільного ринку забезпечується вільний рух не тільки товарів, а й послуг, капіталів та громадян (робочої сили). Міжнародна мобільність дозволяє більш ефективно використовувати працю, капітал та технології, що обумовлює початок інте­грації безпосередньо у сфері виробництва, а також співпрацю у грошовій, податковій (фіскальній) політиці та в політиці зайнятості.

5) В Економічному союзі вільний рух факторів і результатів виробництва доповнюється гармонізацією внутрішньої та зовнішньої економічної політики. В країнах-учасницях функціонує, як правило, єдина грошова одиниця.

ТИПИ:

1) торговельна

2) виробнича

На сьогодні превалює регіональна торговельна інтеграція — зони вільної торгівлі та митні союзи.