Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Міжнародні маркетингові комунікації: сутність, цілі, методи та інструменти.

Міжнар маркет комунікація – процес передавання інформації з метою просування товару та досягнення маркетингових цілей фірми на заруб ринку.

Методи ММ комунікації — це сукупність способів та прийомів передачі інформації про фірму чи товар з метою його просування на зовнішньому ринку.

Типизація методів:

1) Залежно від характеристики каналів передачі (носіїв інформації) :

- безпосередні (особисті) – ярмарки, виставки, презентації, переговори;

-опосередковані (технічні) – реклама, стимулювання продажів, дизайн товару тощо.

2) Методи ATL (above the line) – над рискою: преса, радіо, телебачення, зовн реклама тощо.

BTL (below the line) – під рискою і не є класичною рекламою. Сюди належить: демонстрації, дегустації, презентації, конференції, вечірки, лотереї, конкурси, спонсорство, сувеніри, вечірки дизайн упаковки, ПР, оформлення друкованих матеріалів фірми, мерчендайзинг тощо.

TTL (throught the line) – змішаний підхід

3) російс підхід :ФОССТИС (формирование спросса та стимулирование сбыта) склад з методів, що формують попит ( наприклад, реклама) та стимулюють збут (sale promotion – споживача (купони, карточки), trade promotion – посередника);

4) америк підхід – комплекс просування : Promotional mix: реклама, стимулювання продажу, персональні продажі, звязки з громадкістю.

  1. Міжнародна цінова політика фірми.

Міжнародна політика ціноутворення –– це певний курс дій виробника, використання таких принципів, завдяки яким забезпечуються ефективні з комерційної точки зору підходи до прийняття фірмою цінових рішень стосовно зарубіжних ринків.

Загальна політика ціноутворення створює своєрідну методологічну основу для вибору та обгрунтування цінової стратегії. Розробка цінової стратегії умовно поділяється на три етапи: визначення цілей ціноутворення, дослідження обмежень, вибір методу розрахунку ціни.

Для формування загальної політики ціноутворення необхідно визначити цільовий ринок (сегмент світового ринку), проаналізувати сприйняття товару, а також відповідність інших елементів маркетингового комплексу — товару, просування, ка¬налів розподілу. Знання сегменту і його особливостей дає можливість критично проаналізувати інші елементи маркет. комплексу з погляду їх відповідності вимогам сегмента та ціновій стратегії, що розробляється. Після формування загальної політики ціноутво¬рення визначаються цілі ціноутворення, досліджується коло об¬межувачів та обирається метод розрахунку ціни. Це дає можли¬вість визначити цінову стратегію, після чого відбувається вста¬новлення ціни та реалізація цінової стратегії.Ці дії дають можливість сформувати ЗПЦ.

Після формулювання цін стратег втановл ціна. Основними етапами встановл. ціни в ММ є: вибір базисної ціни, вибір базисної умови поставки, врахування можливості надання/отримання знижки, розрахунок ціни, що пропонується до переговорів, "вторгування ціни", визнач "червоної ціни"( ціна угоди, яка задовольняє і продавця і покупця).

Цінова стратегія підприємства - сукупність маркетингових дій відносно встановлення та регулювання ціни на товари фірми на доволі тривалий період часу. Вибір цінової стратегії на заруб ринку значною мірою зал від маркет цілей фірми, які у свою чергу визнач. конкурентною позицією на даному ринку, особливістю товару, фін. станом.

Виділяють групи цінових стратегій:

1. Стратегія "проникнення" (мета -вихід на новий ринок) – ціни нижчі від цін конкурентів. (Продаж товару, які не мають патенту спочатку по низькій ціні з метою стим попиту, одержання перемоги у конкур боротьбі, несприятлива для ринків з низькою еластичністю) Особлив: нетривалий час, підвищення цін повинно обґрунтовуватися.

2. Стр "зняття вершків" (для презентації нового товару) – встановл Макс ціни, продаж товару спочатку за вис ціною, значно вище ніж ціни вир-ва, а потім поступове їх зниження. Фірма спочатку випускає дорогий варіант товару, а потім починає залучати все нові сегменти ринку, пропонуючи покупцям більш прості і дешеві товари, що забезпечує швидку окупність коштів. Особл: нетривалий час, є ризик запізнення зі знижкою ціни.

3. Для захисту позицій використ такі стратегії:1): відкрита цінова війна (зниження цін); надання "прихованої знижки" (підвищення якості при збереженні рівня цін); послідовний прохід по сегментах (поступове зниження цін у процесі переходу з одного сегмента на інший) Особл: близька за змістом до "зняття вершків"

4. Страт "доступних цін" (швидка коменсація витрат) – встановл невисокої ціни в розрахунку на обсяги продажу. Особл: застос при невпевненості в ринковому успіху товару.

5. Страт "цільових цін" (задовільна компенсація витрат) – встановл ціни, яка забесп стабільність на 2-3 роки. Особл: використ великі верстатобудівельні фірми; в разі масового та багатосерійного виробництва.

6. Страт "збиткового лідера" (стимулюв комплексних купівель) – низька ціна на основний товар, а висока на супутній.