Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Предмет дисципліни Мфо. Мета та задачі цієї дисципліни.

Предметом даної дисципліни є фінансові відносини міжнародних фінансових організацій, засновниками та учасниками яких є держави, а саме:

- Фінансові відносини МФО з країнами-членами (формування статутних капіталів, надання фінансової та технічної допомоги країнам-членам, інвестування коштів в економіку країн-членів, оподаткування діяльності МФО в країнах-членах). При цьому розглядаються особливості фінансових відносин окремих МФО, їх фінансові продукти, порядок управління проектами та програмами, що реалізуються в Україні за фінансової підтримки МФО. Фінансові продукти МФО є різними видами фінансових послуг, що пропонуються з боку цих МФО Україні та іншим країнам-членам.

- Фінансові відносини МФО з фінансовим ринком (залучення МФО фінансових ресурсів на фінансових ринках, рейтинг IFC).

Після здобуття Україною державної самостійності та початку формування ринкової економіки почався динамічний розвиток її відносин з МФО. Ефективність цих відносин (отримання Україною очікуваної економічної і соціальної вигоди) значною мірою залежить від рівня обізнаності української сторони в особливостях МФО. Розуміння сутності та правил фінансових відносин країн-учасниць з МФО надає можливість ефективно залучати їх фінансові ресурси та отримувати при цьому консультативну допомогу (якісну міжнародну експертизу), яка є невід’ємною складовою діяльності МФО.

Метою даної навчальної дисципліни є підготовка фахівців у галузі управління державними фінансами зі знанням особливостей взаємовідносин України з МФО. Ці відносини мають діалектичний характер, і їх тенденції обумовлюються об’єктивними законами економічного та фінансового розвитку суспільства в цілому та України зокрема.

Ця дисципліна допомагає визначити роль МФО у світовій економіці та економіці окремих країн, в тому числі, України.

Завдання дисципліни полягають у вивченні:

- Системи фінансових відносин МФО та їх ролі у транснаціональному русі капіталів.

- Економіко-правових основ взаємовідносин України з МФО.

- Ролі МФО у соціально-економічному розвитку України.

  1. Фінансово-економічні відносини України та міжнародних фінансових організацій: сутність відносин та учасники цих відносин.

Суб’єкти фінасових відносин України та МФО можна поділити на вітчизняні та іноземні.

Вітчизняними є: КМУ, Прем’єр-міністр У, міністерство закордонних справ, міністерство фінансів У, Президент України, ВРУ, НБУ та приватні та державні компанії, яким надаються кошти від МФО та ін.

Іноземними су’єктами є: МФО в особі їх керівних органів та керівників, їх фінансові органи, ЦБ держав-учасниць, фінансові органи країн-учасниць МФО та ін

Зі здобуттям незалежності, Укр активно включилася до світового співтовариства шляхом поглиблення ек зв”язків не лише з окремими країнами та регіонами світу, але й з МФО.

Ще задовго до незалежності Укр стала однією з держав-засновниць та повноправним членом ООН. 22 серпня 1945 Президія ВР УРСР ратифікувала статут ООН. З моменту створення ООН і до здобуття незал, ООН була фактично єдиною трибуною, через яку міжнар громадскість отримувала інф про історію і культуру укр народу.

Сучасними пріорітетними сферами діяльності ООН для Укр є:

- розробка ефективних підходів до зміцнення міжнар та регіональної безпеки;

- використання досвіду ООН для розв”язання соц-ек проблем, сприяння переходу до ринк ек Укр;

- використання унікальних можливостей ООН для ведення діалогу з представниками інших держав то ін.

МБРР створено в 1944р. разом з МВФ з метою відбудови та реконструкції світової економіки. Головна мета - створення міжнар фінансуючої орг для підтримки реконструкції і розвитку економіки.

З 1992р. Укр - член МБРР і отримує фін допомогу з боку МБРР за такими напрямками: 1) реабілітаційна позика (500 млн. дол. США ) - здійснення основних ек реформ (лібераліз цін, приватизація, підтримка макроек стабільності, фін критичного імпорту); 2) Інституціональна перебудова - вдосконалення системи підготовки спеціалістів, надання консультативних послуг державним установам; 3) Розвиток виробництва фін проектів реконструкції та розвитку виробничих об”єктів; 4) фін установ фін-кред сфери.

В листопаді 1996 затверджено надання нової кредитної лінії для фін проекту розвитку експорту, розрахованого до кінця 2001р. Розвиток експ за цим проектом здійснюється шляхом кредитування приватних підпр, які вже експортують або планують розвивати експ діяльність, а також наданням тхн допомоги в розвиткрві маркетингової діяльності, створенніінформ інфрастрк. В межах реаліз проекту планується кредитування експортної діяльності в обсязі приблизно 60 млн. дол. та надання тхн допомоги на суму майже 5 млн. дол. США.

МФК(Міжнародна фінансова корпорація) була створена у 1956р. з метою сприяння екон зростанню країн, що розвиваються через заохочення приватного бізнесу у виробничій сфері. МФК - член Світового Банку, але юридично незалежна від МБРР.

З початку діяльності в Укр (1992) МФК зосередила зусилля на двох основних напрямках роботи: консультаційні послуги (пілотні проекти приватизації Одеського м”ясокомбінату, Київської птахофабрики, Херсонського м”ясокомбінату), тхн допомога (проекти підтримки приватного підприємництва, малої приватизації, підготовки великих підприємств до приватизації та приватизації землі і реструктуризації с/г).

В 1996р. Укр вступила до БАГІ(Багатостороннє агенство з гарантування інвестицій) (1988). Метою створення цієї організації було срияння надходженню інвестицій у країни, що розвиваються. БАГІ виконує три функції : надає гарантії від некомерційних ризиків обраним нею інвесторам; консультує уряди країн , що розвиваються з питань розробки та реалізації стратегій, програм і процедур, які мають відношення до міжнародного інвестування; пропонує рекламні послуги та виступає в ролі спонсора діалогів між міжнар діловими колами і конкретним урядом - організатором зустрічей з питань інвест.