Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

74. Порядок оцінки проектів з надання допомоги країнам-членам Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (ibrd). Звіт щодо оцінки проекту, його складові.

Світовий банк є відповідальним за цю частину загального процесу. Експерти Банку розглядають результат тієї роботи, що проведена впродовж етапів визначення та підготовки, часом перебуваючи від трьох до чотирьох тижнів у країні клієнта. Вони підготовлюють для керівництва Банку або Документи з оцінки проекту (для інвестиційних проектів), або Документи програми (для операцій з системного кредитування), а група Управління фінансами оцінює фінансові аспекти такого проекту. В ході цього етапу ІДП уточнюється. Ці документи стають доступними для громадськості після затвердження відповідного проекту. В Документі з оцінки проекту (ДОП) міститься вся інформація, необхідна для того, щоб Рада директорів Світового банку затвердила фінансування Банком відповідної пропозиції. До 1999 р. цей документ мав назву Звіт експертів з оцінки проекту. В Документі програми (ДГП) описуються операції з системного кредитування і наводяться результати експертизи і оцінювання Банком здійсненності та обґрунтованості відповідної програми. В Технічному додатку вміщено зразок Меморандуму та Рекомендацій Президента Банку щодо спеціальних позик з метою надання технічної допомоги, які не потребують наявності Документів з оцінки проектів. 

75. Порядок підготовки до переговорів та затвердження проектів з надання допомоги країнам-членам Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (ibrd).

Після того, як працівники персоналу Світового банку провели експертизу запропонованого проекту, Банк і та країна, що має намір позичити кошти, будуть вести переговори щодо його остаточної форми. Обидві сторони досягають згоди щодо термінів та умов такої позики. Після цього до Ради виконавчих директорів Банку подаються на затвердження Документ з оцінки проекту (ДОП) або Документ програми (ДГП) разом із Меморандумом Президента Світового банку та юридичними документами. Крім того, відповідні документи подаються на остаточне узгодження до уряду країни-позичальника, що може охоплювати ратифікацію радою міністрів або законодавчим органом відповідної країни. Після затвердження обома сторонами угода про таку позику підписується їхніми представниками. Як тільки це відбулось, позика (або кредит) оголошується такою, що набула чинності, або готовою до виділення коштів після виконання належних умов, і відповідна угода стає доступною для громадськості.

76. Порядок впровадження проектів допомоги Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd) країнами-реципієнтами та здійснення контролю за ходом реалізації цих проектів.

За виконання кожного проекту відповідальною є країна-позичальник, тоді як Світовий банк відповідає за організацію нагляду. Після того, як конкретну позику затверджено, уряд країни-позичальника за технічної допомоги з боку Банку підготовлює належні технічні умови та проводить оцінку пропозицій щодо закупівлі товарів і послуг в рамках відповідного проекту. Банк перевіряє цю діяльність для того, щоб гарантувати дотримання вимог його Посібника з питань організації закупівель. Якщо вони дотримуються, відповідні кошти будуть виділятись. Група Банку з питань управління фінансами проводить постійний нагляд за станом управління фінансами проекту, в тому числі періодично вимагаючи надання перевірених фінансових звітів. У Звіті про стан виконуваних проектів (СВП) подається дуже стислий реферат усіх проектів, що були чинними впродовж попереднього фінансового року. Такі Звіти про СВП, що раніше мали статус внутрішніх повідомлень для Ради виконавчих директорів, є нині доступними для громадськості. Ті проекти, що їх було завершено впродовж відповідного фінансового року, більше не вміщуються до цих Звітів про СВП, тому що їхні Звіти про завершення впровадження проектів також є відкритими для громадськості. В кінці періоду виплати конкретної позики (що триває в межах від 1 до 10 років) до Ради виконавчих директорів Світового банку з інформаційною метою подається звіт про завершення впровадження, в якому встановлюються досягнення, проблеми та отримані уроки. У Звіті про завершення впровадження проекту розглядаються результати і оцінюється діяльність із завершення виконання кожної позики, що її фінансував Світовий банк. Операційний персонал Банку готує такі власні оцінки щодо кожного завершеного проекту.