Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Інвестиційні проекти міжнародних фінансових організацій. Їх сутність. Особливості їх затвердження державними та урядовими органами в Україні.

Проекти МБРР в Україні можна поділити на системні та інвестиційні.

Інвестиційні проекти - це проекти розвитку окремих галузей та секторів економіки, виробництв, фінансування яких здійснюється на умовах самоокупності та обов'язкового внутрішнього співфінансування.

У розділі інвестиційних проектів Мінфін України обліковує всі інші проекти (позики). До них належать 12 проектів на загальну суму 820 млн. дол. США та 15 млн. нім. марок, з них:

- 7 інвестиційних позик, що є самоокупними, на суму 748,2 млн. дол. США та 15 млн. нім. марок ;- 5 інституційних та інших позик повертаються за рахунок державного бюджету (на суму 71,8 млн. дол. США. Ще в процесі підготовки проекту визначаються пакети закупівель, які необхідні для його впровадження, та джерела фінансування. Потім створена українською стороною робоча група управління проектом (інколи за участю консультантів МБРР) готує тендерну документацію, оскільки всі закупівлі робляться за принципом проведення відкритих міжнародних конкурсних торгів.

Участь у торгах можуть брати всі компанії, які мають достатній міжнародний досвід і виробничі можливості виконати умови конкурсу. Це стосується і місцевих виробників, більше того, їм надається знижка у розмірі 15% контрактної ціни. Тобто, якщо український виробник виконує всі умови щодо якості, надійності та своєчасності поставок або послуг, але ціна його конкурсної пропозиції на 15% вища, саме його можуть все одно оголосити переможцем конкурсу. Конкурс проводить українська сторона і підготовлена нею тендерна документація обов'язково узгоджується з МБРР. Кредитні угоди щодо впровадження інвестиційних проектів укладаються між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Міністерство фінансів України призначається представником позичальника. Крім цього, кредитною угодою визначаються частини позики, які будуть передані відповідним субпозичальникам, а також категорії витрат, які можуть бути здійснені в межах проекту. Наступним заходом є підготовка та підписання субкредитних угод між Міністерством фінансів України та субпозичальниками - бенефіціарами. Субкредитними угодами визначається сума, яку Міністерство фінансів України кредитує тому чи іншому субпози-чальнику, а також установлюються умови та терміни погашення зобов'язань з обслуговування цього боргу перед державним бюджетом.

  1. Робочі органи, що створюються для координації та контролю за підготовкою і реалізацією проектів співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.

Група управління проектом за дорученням відповідального виконавця (бенефіціара) здійснює:

1) управління проектом, а саме:

  • розроблення та виконання плану заходів з реалізації проекту і поточне

  • управління проектом;

  • моніторинг реалізації проекту;

  • підготовку звітів щодо проекту відповідно до вимог МФО;

2) управління фінансами проекту, зокрема

  • узгодження запитів до МФО на отримання коштів у рамках проекту, а також запитів щодо зняття коштів із спеціального та інших рахунків;

  • контроль за цільовим використанням коштів у рамках проекту;

  • підготовку звітних фінансових документів, ведення бухгалтерського обліку в рамках проекту, зберігання фінансових та інших звітних документів, необхідних для проведення аудиту проекту;

  • організацію проведення аудиту проекту;

3) організацію закупівель у рамках проекту, а саме:

  • підготовку плану закупівель товарів (робіт, послуг) у рамках проекту і

проведення закупівель згідно з положеннями договору між Україною та

МФО і планом заходів з реалізації проекту;

  • підготовку контрактів згідно з вимогами МФО;

  • моніторинг та контроль за виконанням контрактів.