Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

108. Роль міжнародних фінансових організацій у формуванні доходів та видатків Державного бюджету України.

109. Роль міжнародних фінансових організацій у економічному розвитку України.

МФО впливає на такі основні макроекономічні показники України: ВВП, сальдо платіжного балансу, експорт, імпорт, зовнішній борг, інфляція. МВФ створив "спеціальні права запозичення" (СПЗ). СПЗ - штучна "валюта", курс якої формується на основі декількох конвертованих валют (долара США, фунта стерлінгів, німецької марки, французького франка, японської єни). Оскільки МВФ має можливість контролювати пропозицію СПЗ, він у такий спосіб може стати міжнародним макроекономічним регулятором. Мфо відкриває Україні легший доступ до ринку Європи завдяки режиму найбільшого сприяння і принципу недискримінації. Це зобов'язує сторони не встановлювати на імпорт та експорт продукції вище мито, ніж те, що визначено в інших країнах. Товари, виготовлені на території однієї із сторін, не підлягають внутрішньому оподаткуванню чи іншим зборам, які перевищують ставки зборів та податків, визначених для продукції національного виробництва. Не встановлюються квоти на експорт та імпорт товарів, за винятком особливих режимів торгівлі в галузях ядерної енергетики, а також для вугілля, металу та текстилю.

110. Фіксовані та плаваючі ставки по кредитах Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd). Їх особливості.

Плаваюча ставка відсотка пов’язується з шестимісячною ставкою LIBOR та переглядається кожні півроку. Ця ставка представляє собою фактичну вартість фінансування таких позик для самого IBRD. Фіксована ставка базується на еквіваленті ставки LIBOR на дату фіксації ставки для валюти кредиту та спреду (надбавки), що компенсує ринковий ризик IBRD, пов’язаний з фінансуванням кредиту. Кредит з фіксованою відсотковою ставкою в принципі складається з декількох суб-кредитів з фіксованою маржею за кількістю піврічних періодів (семестрів), у які здійснювалось надання кредиту. Умови щодо погашення одновалютник кредитів з фіксованою ставкою відсотку визначаються тривалістю періоду надання кредитних коштів, яка передбачається у момент надання позики. Структура погашення кредиту для такого типу кредитів представляє собою рівномірне погашення для кожної наданої суми.

Очікуваний період надання коштів по кредиту (роки)

Пільговий період для кожної наданої суми (роки)

Термін погашення наданого кредиту (роки)

Кінцевий термін погашення кредиту починаючи з дати його затвердження (роки)

0 - 3

3

12

12 - 15

3 - 6

3

9

12 - 15

6 та більше

3

6

12- 204

111. Історична зміна пріоритетів діяльності міжнародних фінансових організацій упродовж останніх 60 років. Назвіть та окресліть їх історичні межі.

112. Розвиток міжнародних фінансових організацій: проблеми та перспективи.