Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Джерела формування фінансових ресурсів міжнародних фінансових організацій. Їх діяльність на міжнародних фінансових ринках.

Фін рес-си МФО складаються з власних і позичених. МВФ – організація акціонерного типу і її кап-тал складається з внесків країн – членів, для кожної з яких встановлюється вступна квота залежно від частки країни у світовій торгівлі. Квоти кр-н після введення кінгстонської валют системи виражаються 22,7% у вільноконвертов валюті і 77,3% - у націонал валюті. До 70-х р.р. через розвиток нафтової кризи, МВФ потребував значних гр. ресурсів для вирівнювання платіж балансів кр-н що постраждали і позики МВФ почав отримувати не тільки від 11 кр-н, а й від кр-н експортерів нафти. Починаючи з 1982 р встановлювалися обмеження на запозичення ресурсів МВФ і ці рес-си не можуть перевищувати 50-60% загальної суми квот МВФ.

МБРР. Фін рес-си склад з акціонер кап-лу ( акції розподіляються між кр-ми – членами пропорційно їх квоті у МВФ; кількість акцій визначає кіл-сть голосів у вищих органах Банку; кр-ни-члени можуть робити свої внески у золоті, доларах чи національній валюті), доходів від власної діяльності ( прибуток складається: одноразового комісійного збору, відрахувань за резервування коштів, маржі, попередньої винагороди, інвестиційного прибутку. Розподіл прибутку здійсн Радою керуючих на щорічних сесіях) та запозичень на світовому ринку капіталів ( Банк здійснює запозичення через випуск коротко-, середньо- і довгострокові боргові інструменти та продаж їх у свті юр та фіз. особам. Залучає кошти від централ банків, державних установ та МФО за ринковими %-ми ставками.МБРР обмежує ту частку кредитного портфеля, яка зазнає впливу коливань %=ї ставки: короткострок зобов'яз не повинні перевищувати 10% загал суми непогашеної заборгованості, а короткострокові та кредити з плаваючою %-вою ставкою_ 10% всього обсягу запозичень) . Основну частину фін рес-сів (94%) залучає за допомогою випуску облігацій, які мають найвищий рейтинг у світовому масштабі – ААА ( дохідність складає 4,5 – 8,25% річних взалежності від терміну випуску (до 30р) і виду валюти, в якій вони деноміновані).

МАР. Фін рес-си є відокремленими від коштів МБРР і формуються за рахунок: переказів з чистого прибутку МБРР; внесків держав – членів; внесків найбільш розвинених кр-н. з всієї суми фін рес-сів – 20% запозичається у МБРР. Основна частина формується за рахунок внесків розвинених кр-н.

МФК. Фін рес-си форм-ться за рахунок: внесків кр-н- членів, відрахувань від прибутків, коштів від повернених кредитів, коштів що залучаються на між нар фін ринку ( 20% коштів позичає у МБРР).

  1. Чинники діяльності міжнародних організацій, що є запорукою отримання ними найвищих кредитних рейтингів.

Кредитний рейтинг являє собою незалежну суб’єктивну якісну оцінку, якою інвестори керуються при визначенні ступеня довіри до кредитора і допомагає приймати рішення про здійснення інвестицій.

Суверенний кредитний рейтинг розробляється спеціалізованими рейтинговими агентствами за певною рейтинговою шкалою. У міжнародному рейтинговому бізнесі домінує невелика кількість компаній. Ключовими факторами потужності компаній є загальновизнаність їх рейтингів серед міжнародних інвесторів, емітентів і регулюючих органів. До світових лідерів відносяться:“Standard and Poor’s Corporation” (“S&P”) і “Moody’s Investors Service, Inc.” (“Moody’s”), які займаються рейтинговою справою понад 50 років і історично орієнтовані на американський ринок США, Fitch Ratings Ltd. (“FITCH”), що створилося у на основі злиття трьох агентств: американських Fitch Investor Services (США) і Duff & Phelps Credit Rating Co. (“DCR”), що мали велику розгалужену мережу по всьому світу і міцні позиції у Латинській Америці, і IBCA (Великобританія), методологія якого більше прийнятна для європейських країн, Rating & Investment Information Inc. (Японія), створене на основі злиття провідних японських агентств “Nippon Investor Service” і “Japan Bond Reserch Institute” і рейтинг якого є індикатором стабільності та платоспроможності емітента для інвесторів азіатського регіону.

Методологія, якою користуються рейтингові агентства при визнанні рейтингу тієї чи іншої країни, складається з двох головних компонентів: політичного та економічного ризиків. Перший елемент стосується готовності держави виконувати свої боргові зобов'язання і залежить від стабільності таких факторів, як політична система, соціальне середовище, міжнародні відносини. Економічний ризик характеризує ступінь спроможності країни виконувати свої боргові зобов’язання і залежить від таких факторів, як зовнішнє фінансове становище, гнучкість платіжного балансу, структура економіки і темпи її приросту, управління економікою і економічними перспективами.

Для країн з перехідною економікою, до яких належить Україна, головним чинником при прийнятті рішення щодо суверенного кредитного рейтингу є політичний ризик, який визначається як ступінь стабільності політичної системи, соціальної атмосфери і міжнародних відносин. Оцінка стабільності політичної системи зосереджується на таких факторах, як порядок зміни політичного лідерства, реагування і пристосування системи до перемінних соціальних і економічних умов, ступінь консенсусу з приводу основних політичних, соціальних і економічних проблем, ступінь участі народу в політичних процесах, централізація процесу прийняття рішень і характеристика основних політичних партій і коаліцій. Стабільність соціальної атмосфери оцінюється шляхом вивчення економічних факторів (рівень життя, розподіл багатства та доходів, стан ринку праці) та неекономічних факторів (культурні і демографічні характеристики населення, політичне значення регіональних, расових, релігійних та інших культурних відмінностей у країні).

Вплив міжнародних відносин на політичний ризик визначається ступенем інтеграції в міжнародну торгівлю та міжнародні фінансові системи і ризиком національної безпеки країни.У грудні 2002 року агентство Standard & Poor’s присвоїло перший кредитний рейтинг емітента органу регіональної та місцевої влади України — місту Києву. Лондон – 22 травня 2006 р. Moody’s Investors Service („Moody’s”) сьогодні представили нову національну рейтингову шкалу для України.Нова шкала забезпечує оцінювання відносної кредитоспроможності (включаючи релевантну зовнішню підтримку) в Україні; у шкалі використовуються всесвітньо відомі рейтингові символи Moody’s із маркером „.ua”. Moody.s Investors Service продовжуватиме випускати українські глобальні рейтинги, які порівнюються з міжнародними, без маркера „.ua”.