Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

66. Група Світового Банку: організації-учасниці та соціально-економічна сутність діяльності Групи.

Насьогодні Група Світового Банку складається з 5 юридично довершених та незалежних міжн фін організацій. Становлення ГрупиСБ виникло набагато пізніше ніж ключова її організація МБРР. Після створення МБРР в 1956 було створено спеціалізовані організації, що доповнювала діяльність МБРР в галузі сприяння розвитку приватного сектора країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою. Організація отримала назву MФК(1956). 1960 – МАР – спеціалізована установа під егідою МБРР, що доповнює його діяльність в розрізі фінансування найб країн світу(разом утворюють СБ). МЦУІС – 1966. БАГІ завершила створення ГрупиСБ. Незважаючи на певну різницю у функціях, всі організації Світового банку тісно зв'язані єдністю цілей: сприяння стабільному економічному зростанню країн-членів, допомога в реконструкції господарства країн, що розвиваються, заохочення розвитку приватного сектора, заохочення іноземного інвестування. Світовий банк надає консультації, технічну допомогу і позики для впровадження конкретних проектів. Щорічно Банк надає своїм країнам-членам допомогу у сумі близький до $20 млрд. для фінансування десятків і сотень проектів.

67. Світловий Банк: організації-учасниці та соціально-економічна сутність діяльності Світового Банку. Насьогодні Група Світового Банку складається з 5 юридично довершених та незалежних міжн фін організацій. Становлення ГрупиСБ виникло набагато пізніше ніж ключова її організація МБРР. Після створення МБРР в 1956 було створено спеціалізовані організації, що доповнювала діяльність МБРР в галузі сприяння розвитку приватного сектора країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою. Організація отримала назву MФК(1956). 1960 – МАР – спеціалізована установа під егідою МБРР, що доповнює його діяльність в розрізі фінансування найб країн світу(разом утворюють СБ). МЦУІС – 1966. БАГІ завершила створення ГрупиСБ. Незважаючи на певну різницю у функціях, всі організації Світового банку тісно зв'язані єдністю цілей: сприяння стабільному економічному зростанню країн-членів, допомога в реконструкції господарства країн, що розвиваються, заохочення розвитку приватного сектора, заохочення іноземного інвестування. Світовий банк надає консультації, технічну допомогу і позики для впровадження конкретних проектів. Щорічно Банк надає своїм країнам-членам допомогу у сумі близький до $20 млрд. для фінансування десятків і сотень проектів.

68. Соціально-економічна сутність діяльності Міжнародного банку Реконструкції та Розвитку (ibrd). Мета його створення та основні завдання діяльності.

Завдання, що ставляться перед МБРР закріплені в його статуті:1.Надання допомоги у реконструкції та розвитку країн-членів шляхом надання кредитів та залучення інвестицій для розбудови їх економік.2.Сприяння приватних іноземних інвестувань шляхом надання гарантій або участі у позиках та ін. капіталовкладеннях прив інвесторів.3.За відсутності прив капіталів на прийнятих умовах надання країні-члену фінансових ресурсів за рахунок власного капіталу МБРР створених їм фондів та ін. його фін ресурсів. МЕТА:Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) на початку своєї діяльності був призначений стимулювати приватні інвестиції у західно- європейських країнах після Другої світової війни. Основними напрямами діяльності МБРР є: надання країнам, що розвиваються, і країнам з перехідною економікою довгострокових кредитів під конкретні проекти на розвиток виробничої сфери та створення інфраструктури за умови, що вони неспроможні сплачувати відсоткові ставки, близькі до ринкових;надання кредитів для подолання труднощів макроекономічного характеру та на структурну перебудову;надання технічної допомоги країнам, що розвиваються, і країнам з перехідною економікою;гарантування погашення заборгованості відповідним урядом;участь у спільному з іншими інвесторами фінансуванні проектів чи програм;участь у створенні спеціальних трастових (довірчих)фондів, кошти яких забезпечують МБРР можливість мобілізувати разом з партнерами ресурси на надання грантів, і керування цими фондами за дорученням партнерів. МБРР надає довгострокові позички країнам-членам та гарантує кредити, які надані цим країнам приватними банками та іншими кредиторами на двосторонній основі. Право брати участь у діяльності банку мають тільки члени МВФ. Діяльність банку зосереджена на двох сферах - макроекономічна стабілізація та інституційні зміни. Активніше МБРР діє в інституційній сфері: надає допомогу в здійсненні приватизації, зміні форм власності, упровадженні антимонопольнйх заходів та ін. Позики надаються на 15-20 років, включаючи п'ятирічний термін відстрочення платежів. МБРР отримує більшість своїх ресурсів завдяки операціям на світових фінансових ринках. Банк продає бони та інші гарантії заборгованості пенсійним фондам, страховим компаніям, корпораціям, іншим банкам, а також фізичним особам.