Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

93. Синдиковані позики Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc) (позики категорії «в), їх сутність.

Мобілізація ресурсів інших інвесторів і кредиторів – є однією з функцій IFC. Корпорація активно веде пошук партнерів для синдикатів, тобто спільної участі у проектах і мобілізує додаткові фінансові ресурси, залучаючи їх на ринки країн що розвиваються та країн з перехідною економікою. Програма синдикованих позик IFC допомагає збільшити обсяги приватного капіталу, що залучається на ринки що формуються та сприяє налагодженню ділових зв’язків Клієнтів (Спонсорів) IFC з банківською спільнотою. Комерційні банки (банки розвитку), беручи участь у синдикованих позиках, надають свої власні кошти і приймають на себе комерційний ризик, хоча основним (офіційним) кредитором виступає IFC. Такі кредити надають цим комерційним банкам ряд переваг, оскільки в країнах Спонсора, де існують певні переваги для позик IFC (як міждержавної дипломатичної організації), їм надається той же режим, що і позикам IFC; зокрема:

(1) податковий імунітет, (2) привілейований доступ до іноземної валюти, (3) позики, що одержані від IFC, не включаються в загальну схему реструктуризації зовнішнього боргу якої б то не було країни, (4) органи, що здійснюють банківський нагляд в країнах-реципієнтах, нерідко звільняють банки, що беруть участь синдикованих позиках категорії В, від зобов'язання дотримання вимог щодо банківських резервів3. (5) IFC має статус кредитора з переважним (першочерговим) правом вимагати погашення кредитів (це право визнається національними органами банківського нагляду, рейтинговыми агентствами та Угодою “Базель II”). У 2008 фін. році IFC підписала угоди на надання синдикованих кредитів на суму 3,3 млрд. дол. США. Це було 29 синдиковані позики за участю 47 фінансових установ. Крім того, IFC внесла у програму надання синдикованих позик зміни, що дозволяють переуступати ті частки участі у позиках, що надаються за рахунок її власних коштів.

94. Пайове фінансування з боку Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc), його сутність.

IFC інвестувала кошти у акціонерний капітал близько 670 компаній на ринках, що формуються, а також допомогла у становленні багатьох компаній, що нині є важливими гравцями регіональних та глобальних ринків. Незважаючи на те, що IFC виступає лише як міноритарний акціонер, вона завжди приділяє значну увагу питанням корпоративного управління, бере активну участь у діяльності керівних органів компаній щодо удосконалення стандартів управління.

Пайове фінансування забезпечує довгострокову підтримку розвитку, котра так потрібна на підприємствах країн, що розвиваються, та країн з перехідною економікою. При цьому IFC, приймаючи на себе розумний ризик, користується вигодою росту ринкової вартості акцій, власниками яких вона при пайовому фінансуванні. Пайове фінансування сприяє проведенню реформ, особливо у галузі корпоративного управління. При цьому IFC не виконує активної ролі в управлінні компаніями-спонсорами. Придбані IFC акції утримуються нею, як правило, протягом 8-15 років. Приймаючи рішення про пайове фінансування, IFC відразу окреслює так званий «план виходу» із статутного капіталу Спонсора. По завершенні терміну участі у капіталі IFC може розпорядитись своїми частками наступним чином: у разі достатньої ліквідності ринку та конкретних акцій зокрема, реалізовувати свою частку на фондовому ринку країни-реципієнта за ринковою вартістю, що складається на момент реалізації, шляхом публічного продажу; продаж частки стратегічному інвестору; продаж частки Спонсору. Пайове фінансування здійснюється за рахунок нерозподіленого прибутку IFC. Задля забезпечення участі інших приватних інвесторів у фінансуванні проекту, IFC ніколи не купує частку більше, ніж 20% статутного капіталу (зазвичай це від 5% до 15% статутного капіталу). IFC ризикує власним капіталом і не використовує державні гарантії. Станом на 30.06.2008 р. оцінена вартість портфелю пайового фінансування IFC у поточних ринкових цінах становила 11,0 млрд. дол. США, в то час як його початкова вартість була 4,3 млрд. дол. США. Дохід від приросту ринкової вартості капіталу, реалізований при продажу часток становив 1,4 млрд. дол. США.