Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Роль міжнародних фінансових організацій у вирішенні проблем світової фінансово-економічної кризи.

Тут необхідно згадати про інвестиції МФК. Мета IFC – сприяти економічному розвитку країн-членів шляхом заохочення приватних інвесторів інвестувати кошти за кордоном, головним чином у країни, що розвиваються та країни з перехідною економікою. IFC найчастіше доповнює приватний капітал, не конкуруючи з ним. По кредитах, що надаються IFC приватним підприємствам не вимагається (на відміну від кредитів IBRD) урядові гарантії.

(МБРР). Сьогодні це найбільша установа, яка на ринкових засадах надає позики країнам, що розвиваються, і головний ініціатор аналогічного фінансування з інших джерел. МБРР надає позики урядам або державним чи приватним юридичним особам при гарантії уряду. Кошти для цього отримуються, головним чином, шляхом запозичення на міжнародних ринках капіталу.

ЄБРР намагається сприяти розвитку приватного сектору в економіці країн шляхом інвестиційних операцій та залучення іноземного та вітчизняного капіталу. Порівняно з приватними комерційними банками, основні переваги ЄБРР полягають у тому, що завдяки характеру складу своїх акціонерів він може та готовий брати ризики на себе. Це дає можливість для Банку діяти на межі комерційних можливостей. Він також передає комерційний ризик шляхом взаємодії з іншими приватними підприємницькими структурами, такими як комерційні банки та інвестиційні фонди, а також державні експортно-кредитні агенції. Банк здійснює сприяння компаніям, які мають труднощі з отриманням капіталу, а також доповнює зусилля інших кредиторів.

Відрізняючись структурно від комерційних банків, ЄБРР підходить до роботи з проектами з аналогічних позицій. Банк готовий здійснювати лише комерційно життєздатні проекти. Він визначає комерційні ціни щодо послуг, які надає, але не надає гарантій за експортними кредитами і не здійснює роздрібні банківські послуги.

  1. Роль міжнародних фінансових організацій у формуванні та розвитку світового/міжнародного ринку капіталів.

Інституціональну структуру міжнародного валютно-кредитного ринку складає сукупність міжнародних банків, валютних бірж, валютних фондів, державних установ і міжнародних організацій, через які здійснюється рух капіталу в сфері міжнародних економічних відносин. Міжнародні фінансові інститути є елементами системи валютно-кредитних виноси.

Поява міжнародних організацій (у повному розумінні цього слова) у валютно-кредитній сфері відноситься вже до першої половини XX ст. Міжнародний валютний фонд було засновано як валютно-фінансову організацію міжнародного співробітництва. У своїй діяльності він сполучає функції регулювання, фінансування и консультації. Основна функція МВФ полягає у фінансуванні й кредитуванні країн-членів. При цьому, якщо на початку своєї діяльності МВФ надавав кредити переважно розвинутим країнам, то з 70-х років наголос усе більше робиться на країни, що розвиваються. В 90-х роках для МВФ склалася нова ситуація, коли до нього увійшла група колишніх соціалістичних країн. Надання допомоги цим країнам МВФ обумовлює низкою умов, підчас досить жорстких.

Міжнародний банк реконструкції й розвитку (МБРР) був утворений водночас із МВФ. Діяльність МБРР спочатку була спрямована на фінан­сування реконструкції економіки європейських країн, що по­страждали під час війни. Згодом сфера його діяльності значно розширилася й охопила Латинську Америку, Африку, Близь­кий Схід та інші регіони Азії. В основі діяльності МБРР - до­помога країнам-членам в їх економічному розвитку, насамперед таким, що розвиваються. Членами МБРР стала більшість країн світу (в тому числі й Україна). Він перетворився на світову глобальну організацію, що регу­лює валютно-кредитний ринок. Згодом МБРР очолив об'єднання, яке одержало назву Всесвітнього банку. Всесвітній банк - це група, що складається з п'яти ор­ганізацій: МБРР, Міжнародна асоціація розвитку (МАР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Багатостороння агенція гарантування інвестицій (БАГІ) й Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС).

Міжнародна асоціація розвитку (МАР) утворена як юридично самостійний партнер МБРР для фінансування найменш розвинутих країн. Проте фактично самостійність цієї організації обмежена, оскільки в неї з МБРР - спільні керівні органи, спільний персонал та організаційно-технічні засоби.

Міжнародна фінансова корпорація (МФК) і Багатостороння агенція з гарантування інвестицій (БАГІ) являють со­бою організації-філії Всесвітнього банку. МФК призначення - сприяти розвитку приватного бізнесу в країнах, що розвиваються, причому кредити надаються приватним компаніям на ринкових умовах. БАГІ було засновано в 1988 р. країнами-членами Всесвітнього банку. Його головна мета - стимулювати прямі зарубіжні інвестиції в країни, що розвиваються, шляхом страхування ризиків некомерційного характеру. Головна функція - надавати страхові гарантії іноземним інвесторам від некомерційних ризиків.

Міжнародний валютний фонд і Всесвітній банк сформу­вали кістяк сучасної інституціональної валютно-кредитної си­стеми. Всі інші інститути, зокрема регіональні, так або інакше залежать від них, знаходяться під впливом їх економічної політики. Найефективніше діють валютно-кредитні інститути, що з'явились внаслідок західноєвропейської економічної інтеграції. Вони стали інструментом валютної політики спочатку Європейських співтовариств, а потім - і Європейського Союзу.