Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

84. Умови видачі та погашення кредитів Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (ibrd) в залежності від категорії країни-реципієнта.

Умови щодо пільгового (граційного) періоду та кінцевої дати погашення кредитів, що видані на основі валютного пула та одновалютні кредити по ставці LIBOR залежать від категорії країни-позичальника, поділ на які залежать від рівня доходів в країні-позичальнику.

Категорія країни

Пільговий період (роки)

Кінцевий термін погашення (роки)

Структура погашення

I - II

5

20

Пропорційне погашення

III

4

17

Пропорційне погашення

5

17

Рівнорічні виплати

IV - V

3

15

Пропорційне погашення

5

15

Рівнорічні виплати

85. Діяльність Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd) в Україні. Обсяг та структура кредитного портфелю в Україні.

Портфель проектів, що реалізуються спільно з МБРР в Україні складається з системних та інвестиційних проектів. За період з 1993 по 2007 року Україна та МБРР уклали угоди про надання позик на загальну суму більше 5 млрд. дол. США. Значна частка цих коштів, майже 90% від зазначеної суми, були коштами позик на структурну перебудову. Реалізація проектів структурної перебудови, які підтримуються МБРР, є основним інструментом реалізації Стратегії допомоги Світового банку Україні та має на меті  розбудову ринкової інфраструктури країни, що включає також реформування фінансового сектору та подальший розвиток банківської системи. Станом на січень 2008 року портфель проектів Світового банку в Україні складається з 11 інвестиційних проектів, що реалізуються, та з 6 інвестиційних проектів і 1 системного проекту на стадії підготовки, сума позик за якими складає 1,8 млрд. дол. США. Крім того, також реалізується один гарантійний проект на суму 100 млн. дол. США. На стадії ініціювання знаходяться 3 проекти (на суму 462, 58 млн. дол. США). Обсяги фінансування Банку на поточний момент розподілені наступним чином по секторах економіки:- на проекти в соціально-гуманітарному секторі припадає 33% від загальної суми запозичених Україною коштів;- на підтримку фінансового сектору - 32%;- на сферу енергетики і муніципальної інфраструктури -14%;- на агропромисловий комплекс — 12%; -на розвиток державного сектору - 8% від загальної суми позик. 6 грудня 2007 року Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила сьогодні нову Стратегію партнерства з Україною на період 2008-2011 років. Стратегія визначає пріоритети діяльності Групи Світового банку в Україні, включаючи кредитування та інвестиції, надання аналітичних і консультаційних послуг і технічної допомоги. Стратегія пропонує фінансування інфраструктури державного сектора (зокрема, розвитку транспорту та підвищення енергоефективності), а також  розширення консультаційних послуг та підтримки реформ для поліпшення ділового клімату, Крім того передбачається технічна допомога та доступ до кредитних ліній з метою зміцнення фінансового сектора, а також на освоєння глобального інтелектуального потенціалу з тим, аби сприяти інноваціям та впровадженню передових технологій.