Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Фінансові продукти та послуги Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc) з управління ризиками.

IFC продовжує розробляти нові фінансові інструменти, що дозволяють компаніям управляти ризиками та отримувати більш широкий вихід на світові на національні ринки капіталів. До фінансових продуктів та послуг, що пропонуються IFC, належать:

Позики за рахунок власних коштів IFC: позики категорії А.

Синдиковані позики: позики категорії В.

Пайове фінансування (участь у статутному капіталі).

Квазі-пайове фінансування: позики категорії С.

Фонди прямих інвестицій та боргових інструментів.  

Структуроване фінансування.

Фінансування через посередників.

Продукти та послуги з управління ризиками.

Фінансування у місцевій валюті.

Муніципальне фінансування.

Фінансування експортно-імпортних торгівлі (фінансування міжнародної торгівлі).

Експертна оцінка.

Кредитоспроможні установи в розвинених країнах мають нагоду використовувати для хеджування ризиків різноманітні фінансові інструменти: валютні і процентні свопи, форвардні контракти, ф'ючерси і опціони по процентних ставках, валютах і товарах і інші похідні інструменти (деривативи).

Деривативи, або інструменти, по управлінню ризиками є похідними якого-небудь базового показника, наприклад, валюти, процентної ставки або ціни на певний товар. В останнє десятиліття використовування цих похідних інструментів на ринках розвинених країн стрімко розширялося. З моменту зародження ринку процентних і валютних свопів на початку 80-х рр. спостерігається зростання обсягу цих операцій. Але це не торкнулося країн, що розвиваються.

IFC є однією з небагатьох організацій, яка надає клієнтам в країнах, що розвиваються, довгострокові фінансові інструменти з управління ризиками. Інструменти з управлінню ризиками (деривативи) надаються клієнтам для використовування виключно в цілях хеджування.

Завдання IFC при наданні послуг та продуктів з управління ризиками полягає у тому, щоб допомогти ліквідувати розрив між своїми клієнтами та ринком, надаючи клієнтам доступ до продуктів, до яких вони не мали б прямого доступу через їх кредитний ризик або ризик країни. IFC допомагає підприємствам мати доступ на міжнародні ринки деривативів для хеджування валютних і процентних ризиків, а також ризику зміни цін на сировинні товари. Цим IFC допомагає компаніям підвищити свою кредитоспроможність і збільшити доходність.

Надаючи продукти для управління ризиками, IFC в цілому виконує функцію посередника між ринком та приватними компаніями в країнах з ринками що формуються.

З часу створення цієї програми у 1990 р. IFC надала продукти з управління ризиками приблизно 60 клієнтам у 30 країнах.IFC ретельно розробляє інструменти по управлінню ризиками з урахуванням потреб конкретних клієнтів в країнах, що розвиваються. Ця робота має декілька етапів:

  • Спочатку визначються та оцінюються ризики, яким може піддаватися компанія у зв'язку із змінами фінансової ситуації або змінами цін на певні товари

  • Потім IFC повідомляє компанії про наявні можливості використання різних інструментів або стратегій хеджування з урахуванням необхідного рівня захисту від ризиків з зазначенням відповідних витрат.

  • На завершальному етапі IFC виступає посередником між крупними суб'єктами ринку і компанією-клієнтом, що дозволяє компанії здійснити вибрану стратегію хеджування при прийнятному рівні витрат.

IFC має унікальну можливість пропонувати компаніям країн, що розвиваються, широкий вибір інструментів по управлінню фінансовими ризиками. При цьому вона надає компаніям-клієнтам цілий ряд переваг, зокрема:

  • IFC приймає на себе довгостроковий кредитний ризик клієнтів у країнах з ринками, що формуються.

  • IFC має першокласний кредитний рейтинг (ААА), який дозволяє укладати на світових фінансових ринках угоди з найсприятливішими умовами.

  • Співпраця з IFC дозволяє налагодити широкі партнерські стосунки з учасниками ринку.

  • Співпраця з IFC дає можливість отримати від неї технічне та правове ноу-хау у галузі управління фінансовими ризиками (наприклад, з питань фінансування, управління ліквідними активами, управління поточними активами та зобов’язаннями).

  • Компетентність IFC в питаннях правових режимів різних країн світу, що, зокрема, дозволяє визначити, чи допускається використовування тих або інших інструментів по управлінню ризиками відповідно до чинного законодавства і нормативного регулювання тих або інших країн.

Приклад схеми хеджування процентного ризику (IFC надає клієнтам продукти, що існують на міжнародних фінансових ринках): Енергетична компанія з країни, що розвивається, має намір укласти довгострокову угоду з місцевим урядом. За умовами угоди компанія отримує фіксований дохід у дол. США, але переважна частина довгострокових фінансових ресурсів надається за плаваючою ставкою, прив’язаною до LIBOR.

Ця енергетична компанія може захистити себе від коливань процентної ставки шляхом укладання з IFC процентного свопа. При цьому вона сплачує IFC процент за фіксованою ставкою, отримуючи взамін плаваючу процентну ставку, що прив’язана до LIBOR.

На малюнку 11.1 зображено грошові потоки, що виникають при такій своп-операції. Оскільки обслуговування боргу компанії по кредиту з плаваючою ставкою відповідає грошовому потоку, що вона отримує від IFC за договором своп з плаваючою ставкою, то у компанії залишається зобов’язання з фіксованою процентною ставкою. В результаті, завдяки процентному свопу енергетична компанія досягає умов фінансування з фіксованою ставкою, що відповідає розміру фіксованих доходів у доларах згідно довгострокової угоди.

1

2

3

4