Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать
  1. Зовнішня заборгованість країн світу. Класифікація та структура зовнішньої заборгованості країн на сучасному етапі за методикою Світового Банку.

Центральними у політиці міжнародних запозичень будь-якої країни є питання здатності країни управляти своєю зовнішньою заборгованістю, питання її платоспроможності.

Платоспроможність країни залежить від наявності у неї наступних ресурсів:обсягу ВНП;

експортної бази країни (оскільки платежі по обслуговуванню зовнішнього боргу, як правило, здійснюють в іноземній валюті).

Надійними платниками по зовнішніх зобов’язаннях переважно є країни з економікою, що динамічно розвивається, та зростаючим експортним сектором. Базуючись на цих припущеннях, платоспроможність країн аналізують за такими показниками:

  1. Зовнішній борг країни / ВНП країни.

  2. Платежі по обслуговуванню зовнішнього боргу країни / ВНП країни.

  3. Зовнішній борг країни / Експорт товарів та послуг країни.

  4. Платежі по обслуговуванню зовнішнього боргу / Експорт товарів та послуг країни.

  5. Відсотки по міжнародних кредитах / ВНП країни.

  6. Відсотки по міжнародних кредитах / Експорт товарів та послуг країни.

  7. Золотовалютні резерви країни / Зовнішній борг країни.

(1) Хоча показник “Зовнішній борг / ВНП” широко використовується, для нього не існує універсального критерію, бо кожній країні притаманний свій критичний рівень. Різновидом цього показника є співвідношення “Державний борг / ВВП“.

(2) Залежно від графіку платежів по обслуговуванню боргу (платежі рівномірно розподілені на довгий період або сконцентровані упродовж короткого відрізку часу) в країнах з однаковою величиною показника “Зовнішній борг / ВНП“ ситуація може різко відрізнятися. Тому розраховують ще показник “Платежі по обслуговуванню зовнішнього боргу / ВНП“. Вважається, якщо на обслуговування боргу сплачується 5% та більше ВНП, борговий тягар країни на даний момент є тяжким.

(3) та (4) Оскільки платежі по обслуговуванню боргу здійснюються у конвертованій валюті, мають враховуватися експортні можливості країни-боржника, для чого розраховують такі два показники, як: “Зовнішній борг / Експорт“ та “Платежі по обслуговуванню зовнішнього боргу / Експорт”. В останні десятиріччя розширювалося використання міжнародних позик на комерційних умовах, а офіційне кредитування (кредитування держави) стало більш жорсткішим. Це призвело до значного зростання платежів по обслуговуванню зовнішнього боргу: якщо наприкінці 50-х – початку 60-х років більшість країн, що розвиваються виділяло на обслуговування боргу 5-10% експортної виручки, то на початку 80-х років - 25% та вище. Підвищення норми обслуговування боргу свідчить про погіршення платоспроможності боржників. Вважається, якщо норма обслуговування боргу вище 20%, то існує загроза зриву графіка платежів. Одначе, на практиці деякі країни витримують показник 35% та вище, а інші припиняють регулярні платежі при нормі обслуговування боргу 15% та нижче.

(5) та (6) Ці показники корисні для оцінки платоспроможності країни за умов реструктуризації її боргу. У разі реструктуризації заборгованості кредитори можуть погодитися на перенесення термінів погашення основної суми боргу (капітального боргу), але щодо відсоткових виплат вони притримуються жорсткої позиції. До того ж, ці показники стають у нагоді, коли кредити надаються на умовах плаваючої відсоткової ставки, а таких переважна більшість.

(7) Ліквідні позиції країни-боржника характеризуються показником “Золотовалютні резерви країни / Зовнішній борг країни”.

З метою розробки стратегії управління боргом Світовий банк поділяє країни-позичальниці на три категорії:

  • такі, що дуже заборгували (severely indebted, S),

  • середньо заборгували (moderately indebted, M) та

  • мало заборгували (less indebted, L).

Найбідніші серед категорії країн, що дуже заборгували можуть розраховувати на спеціальні програми полегшення заборгованості. Крім того, країни можуть звертатися до Паризького та Лондонського Клубів з проханням перегляду умов погашення заборгованості (подовження строків виплати, зміна відсоткової ставки) перед державними та приватними кредиторами.Приналежність країни до тієї чи іншої категорії залежить від величини двох показників: співвідношення теперішньої вартості зовнішнього боргу країни1 до її ВНП та до її експорту.

  1. Тенденції зовнішньої заборгованості країн світу упродовж останнього десятиріччя. Заборгованість країн перед міжнародними фінансовими організаціями.=16

  1. Тенденції зовнішньої заборгованості країн із середнім рівнем доходів на душу населення упродовж останнього десятиріччя. Заборгованість цієї групи країн перед міжнародними фінансовими організаціями.

=16

  1. Тенденції зовнішньої заборгованості країн із низьким рівнем доходів на душу населення упродовж останнього десятиріччя. Заборгованість цієї групи країн перед міжнародними фінансовими організаціями.

=16