Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Система факторів розвитку міжнародного поділу праці., їх вплив на сучасну зовнішньоекономічну політику України.

Основою інтернаціоналізації господ життя є МПП - обмін між країнами факторами та результатами виробн. у певних кількісних і якісних співвідношеннях.

Формами МПП є міжнар спеціалізація (спеціалізація підприємств різних країн на виготовленні часткових продуктів, пов'язана з науково-технічною революцією) та кооперація.

Історично МПП виникає як система, основним структурним елементом якої були нац господарські комплекси.

На початк стадіях розвитку світогоспод. зв’язки зводились до відносин обігу, перш за все товарного, пізніше — міграції капіталу та роб сили. Таким чином, міжнац економічні відносини з’явились як похідні, вторинні відносно розвитку сусп поділу праці всередині країн.

Виникнення та подальший розвиток МПП здійснюється під впливом різном. факторів, які можливо систематизувати за такими ознаками:

А) Природно-географічні — відмінності у кліматичних умовах, економіко-географічному положенні, наділеності природними ресурсами;

Б) Соціально-економічні — характеристики робочої сили, науково-технічний потенціал, виробничий апарат. Масштаби і серійність виробництва, темпи створення об’єктів виробничої і соціальної інфраструктури, особливості історичного розвитку, виробничих і зовнішньоекономічних традицій, соціально-економічний тип нац виробництва і зовнішньоек зв’язків, політичні фактори країн;

В) Науково-технологічний прогрес — розширення та поглиблення науково-дослідних та конструкторських робіт, прискорення темпів морального зносу, збільшення оптимальних розмірів підприємств, технологічна диверсифікація.

Існування св господарства на ринкових засадах і побудова ринкової ек в Укр ставлять завдання інтеграції до св економіки, участі вМПП - це дасть можливості отримати дод ресурси, стимули для підвищення ефективності нац ек, конкурентоспром на св ринку. Тому захист нац інтересів за умов посилення НТР і глобалізації, загострення конкуренції на св ринку потребує від уряду держави проведення зовн ек політики, адекватної сучасним вимогам функціонув св ринку та реальному рівню розвитку нац. ек.

Основними завданнями зовнішньоек політики Укр для покращення стану зовнішньої торгівлі на сучасному етапі розвитку та збільш участі у МПП є:

1) збільшення товарообігу за рахунок експорту;

2) аналіз товарної структури зовнішньої торгівлі, виявлення недоліків і оптимізація її структури (експорт товарів - недиверсифікований);

3) відновлення позитивних тенденцій сальдо зовн торгівлі (сальдо балансу товарів - від’ємне);

4) підвищення конкурентоспром укра товарів (використаня НТП, зараз в експорті нема ні 1 % високотехнолог товарів);

5) розробка нових товарів і вихід з ними на зовнішні ринки;

6) диверсифікація постачань енергоносіїв (зменшення імпортної залежності від енергоносіїв);

7) створення сприятливого інвестиц клімату (залучення ПІІ та портф іноз інвест в Укр, зменш інвест ризиків);

8) захист внутр ринку (використ заходів неопротекціонізму, ефективна митна політика).

+ 9) Основною стратегією розвитку ЗЕД України був визначений європ вибір і, зокрема, інтеграція в перспективі до ЄС (ЄС – один з осн партнерів по Е та І).

10) участь у міжнар наук - техн. співроб (проекти Морський Старт, Циклон, Глобал Стар, Еврика, співроб з наук комітетом НАТО).