Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Суб’єкти міжнародної економічної діяльності та визначення їх статусу у міжнародному та національному законодавствах.

МЕД - цілісна система господарських зв’язків між нац економіками різних країн, належних до них або утворених ними суб’єктами госп життя, а також МО, яка має характерні лише для себе взаємозв’язки , закономірності та реалізує ті специфічні інтереси, які пов’язані з використанням міжн співроб, поділу праці та факторного розміщення.

Основними суб’єктами є: держави, МО, фіз та юр особи.

НАЦІОН законодавство (ЗУ про ЗЕД від 1991 року): суб'єктами МЕДУ є:

- фіз ос - громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають цивільну правоздатність і дієздатність згідно з законами України і постійно проживають на території України;

- юр особи, зареєстровані як такі в У і які мають постійне місцезнах на території У (підпр, організа та об'єднання всіх видів, включаючи акціонерні та інші види госп товариств, асоціації, спілки, концерни, консорціуми, торговельні доми, посередницькі та консультаційні фірми, кооперативи, кред-фін установи, міжн об'єднання, організації та інші), в тому числі юр особи, майно та/або капітал яких є повністю у власності іноз суб'єктів госп діял;

- об'єднання фіз., юр, фіз і юр осіб, які не є юр особами згідно з законами У, але які мають постійне місцезнаходження на території України і яким цивіл-прав законами У не заборонено здійснювати госп діял;

- структурні одиниці іноз суб'єктів госп діял, які не є юр особами згідно з законами У (філії, відділення, тощо), але мають постійне місцезнах на території У;

У в особі її органів, місцеві органи влади і управління в особі створених ними зовнішньоек організацій, які беруть участь у ЗЕД, а також інші держави, які беруть участь у господ діял на території У, діють як юр особи.

Всі суб'єкти господарської діяльності України та іноземні суб'єкти господарської діяльності при здійсненні ЗЕД керуються визначеними принципами (принципом суверенітету народу України, свободи зовнішньоек підприємн, юр рівності і недискримін, верховенства закону, захисту інтересів суб’єктів ЗЕД, еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу при ввезенні та вивезенні товарів).

Всі суб'єкти ЗЕД мають рівне право здійснювати будь-які її види, прямо не заборонені законами

Укр, незалежно від форм власності та інших ознак.

Деларація про держ суверенітет 16.07.1990 У як субєкт МП здійснює безпосередні зносини з іншими держ, укладає з ними договори, обмінюється представництвами, бере участь у діял МО.

МІЖНАР ЗАКОНОД:

Держава: це політична організація населення, основними ознаками якої є наявність: 1) публіч­ної влади; 2) державного суверенітету; 3) територіального поділу населення; 4) державного апарату; 5) податкової системи; 6) права.

Практична реалізація міжн. правосуб’єктності держави здійснюється в певних організаційно-правових формах через співробітництво з ін. державами та відповідно включає ряд таких організаційних форм: міжн. екон. співробітництво держави з державою; співробітництво держави з міжн. організаціями, використовуючи останню як одну з інституційних форм багатостороннього екон. співробітництва; використання моделі міжн. інтеграційних обєднань, що є відносно новим явищем для МЕВ і присутнє лише в сфері МЕП.

+концепція державного суверенітету, що визначається 2 доктринами: доктриною абсолютного імунітету та доктриною обмеженого імунітету. В сфері МЕВ загальноприйнятою сьогодні є остання, що знайшла своє закріплення у Європейській конвенції про держ. ымунітет (1972 р.), Конвенції ООН про юрисдикційні імунітети держав (2004 р.) - Принцип непідпорядкування однієї суверенної держави дії законодавства іншої або вилучення держави та її органів з-під дії юрисдикції іншої держави

МО: найбільш узагальнений поділ МО за організаційним принципом: універсальні МО, членами яких є держави різних соціально-економічних систем; МО, членами яких були соціалістичні країни; МО, які об’єднують розвинуті (капіталістичні) країни; міжн. регіональні організації, до складу яких входять, як правило, країни, що розвиваються.

За характером компетенції їх можна поділити на МО загальної (ООН) і спеціальної (МОП, СОТ) компетенції. Варто зауважити, що більшість МЕО є організаціями спеціальної компетенції.

За характером повноважень: міждержавні та наднаціональні. Міждержавні організації не мають наддержавних повноважень тому, що країни-члени не передають їм своїх функцій.

Правоздатність, якою наділені МЕО, дає їм змогу укладати угоди як з окремими державами, так і з МО в межах завдань і цілей, закріплених в їхніх установчих документах.

МЕО користуються імунітетом, що має важливе значення для їхньої діяльності. Відповідно до Конвенції про правовий статус, привілеї та імунітет МЕО від 1980 р. майно й активи цих організацій мають імунітет від будь-якої форми адміністративного та судового втручання, за винятком випадків, коли сама організація відмовляється від імунітету.