Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Рівень інтернаціоналізації економіки України в ключових макропоказниках.

Однією з найважливіших рис сучасного ек розвитку є інтернаціоналізація госп життя, яка полягає у форм стійких всебічних взаємовідносин у міжнародній сфері співроб.

В інтеграційні, або обмінні процеси втягує-ся все більша кількість країн, територій, віддалених материків. Все це веде до необхідності поглиблення спеціалізації окремих країн, до розширення кількості галузей міжнар спеціалізації. Виникають регіональні утворення світу, які мають свою конкнкретну галузеву і регіональну спеціалізацію: країни Північної Америки (США, Канада, Мексика),ЄС, країни ОПЕК — основні поставщики нафти на світовий ринок 60% світових поставок).

Жодна країна світу, на якому б рівні ек розвитку вона не знаходилась, не може нормально розвиватися поза світовим господар, без тісних ек зв'язків з іншими країнами світу.

Для Укр - важливим є повне і ефективне використ зовнек зв'язків для вирішення нагальних науково-технічних і господарських проблем .Розвиток ефективних зовнек зв'язків дасть змогу Укр швидше подолати глибоку ек кризу, сприятиме стабільному і швидкому розвитку продуктивних сил і зростанню на цій основі життєвого рівня населення.

В останні роки зростає Ех Укр до інших республік колишнього СРСР, в тому числі за останні два-три роки Ех до Білорусі зріс майже на третину, до Молдови —в 1,6 раза, до Грузії — більше ніж у 10 ра, в Узбекистан -в 1,6 р.

Укр має позитивне зовнішньоторг сальдо Білоруссю, Азербайджаном, Вірменією, Грузією, Молдовою, Таджикистаном, Узбекистаном, Естонією. Разом з тим Укр має вели, від'ємне торговельне сальдо з Ромія, Туркменістан, Казахстан

Експорт ТОВАРІВ 2010: 36% СНД, 27% Європа (ЄС 25%), 27% Азія, 6% Африка 4% Америка

По країнам: 26% Росія, 6% Туреччина, 5% Італія, 4% Білорусь, 3,5% Польща, 3% Німеч

Імпорт товарів 2010:

44% СНД, 33% Європа (ЄС 31,5%), 16% Азія, 5% Америка, 1,5% Африка

По країнам:, 37% Росія, 8% Китай, 7,5% Німеччина, 5% Польща, 4% Білорусь, 3% США, 2% Італія

Сучасна зовнішньоек політика Укр спрямована на формув нового торговельного режиму з подальшою інтеграцією до світ ек простору шляхом поступового і зваженого збільшення ступеня відкритості нац ек.

Розвиток відносин з ЄС Мета - забезпечення ек інтеграції господарства Укр у загальноєвропй ек простір. Це значною мірою залежить від реалізації положень Угоди про партнерство та співроб між ЄС і Укр та тимчасової угоди про торгівлю.

Пріоритети:

• розширення доступу укр товарів - текстиль, продукція металургії та с/г на європ ринки;

• підтримка ефективних нац товаровиробників шляхом вдосконалення міжн-правового механізму захисту їх інтересів, - укладення відповідних галузевих угод; зняття існуючих бар'єрів у торгівлі та поглиблення виробничої кооперації;

Членство Укр у СОТ має сприяти розвитку МТ:

полегшити доступ укр товарів практично на всі світові ринки;

покращити структуру укр Ех на користь продукції з високими ступенем обробки;

забезпечити справедливе вирішення спорів та дієвий механізм захисту інтересів нац виробників на світ ринках.

Модуль 2. Міжнародна торговельно-маркетингова діяльність