Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Основні вимоги і правове забезпечення діяльності іноземних інвесторів в Україні.

В Укр створено законодавчо-нормативну базу для діяльності інозем інвесторів. Основним чинним законодавчим актом регулювання діяльності іноземних інвесторів у державі є ГКУ. Він визначає поняття інозем інвестора, види інозем інвестицій, форми здійснення інозем інвестицій, принципи оцінки іноз інвестицій, доповнює поняття „правового режиму інозем інвестицій”, встановлює правові норми „державної реєстрації інозем інвестицій”, діяльності суб’єктів господарювання з інозем інвестиціями”

Водночас прийнято спеціальні закони, які загалом або значною мірою регулюють інвест діяльність, в тому числі й інозем інвесторів. Це, зокрема ЗУ „Про режим інозем інвестування”, „Про захист інозем інвестицій в Укр”, „Про інвест діяльність”„Про ІСІ”, „Про інноваційну діяльність”, „Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні” і інші.

Діють і нетипові документи, наприклад, документи програмного характеру (Програма розвитку інвест діяльності на 2002-2010 роки).

Взагалі, існують такі методи регулювання інвест діяльності:

1) економічні:

- встановлення націонал режиму - На території Укр щодо інозем інвестицій він встановлюється, тобто іноз інвестори мають рівні умови з нац;

- угоди про уникнення подвійного оподаткування. Розмір податкового навантаження суттєво впливає на формування власних капіталів інвесторів.

- Угоди про сприяння і заохочення інвест діяльності - Поки що частка багатосторонніх договорів за участю Укр залишається відносно невисокою. При цьому слід мати на увазі, що договори, укладені колишньою Укр РСР і СРСР продовжують діяти у зв’язку з правонаступництвом Укр.

2) адміністративні:

- встановлення обов’язкової реєстрації для іноз інвесторів – було скасовано в Укр.

- встановлення обов’язкового ліцензування у сфері послуг;

- встановлення благо приємних умов для інвестування, наприклад укр. ВЕЗ - можуть запроваджуватися пільгові митні, податкові, валютно-фінансові та інші умови підприємництва вітчизняних та іноземних інвесторів. створюються з метою залучення інвестицій та ефективного їх використання, активізації спільно з іноземними інвесторами підприємницької діяльності з метою збільшення експорту товарів, поставок на внутрішній ринок високоякісної продукції і послуг, впровадження нових технологій, розвитку інфраструктури ринку і тд.

- існування протекціоністських галузей, які мають стратегічні цілі – іноземні інвестори обмежені в проведенні інвестиційної діяльності в галузях, що забезпечують національну безпеку і оборону.

3) Соціально-психологічні методи орієнтовані на формування і розвиток тієї чи іншої ідеології, виховання відповідного типу менталітету громадян і суспільства в цілому за допомогою організаційно оформлених інститутів.Для сприяння іноземним інвесторам у питаннях взаємодії з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування утворено Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

У випадку припинення інвестиційної діяльності іноземному інвестору гарантується повернення його інвестиції в натуральній формі або у валюті інвестування без сплати мита, а також доходів від інвестицій у грошовій або товарній формі. Держава також гарантує безперешкодний і негайний переказ за кордон прибутків і інших коштів в іноземній валюті, одержаних на законних підставах унаслідок здійснення іноземних інвестицій. Щодо вимог, усунуто адміністративний бар’єр для входження іноземного капіталу в Україну щодо обов’язковості реєстрації іноземних інвестицій, який був запроваджений наприкінці 2009 року.