Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Проблема зовнішньої заборгованості України та можливі шляхи її розв’язання.

Зовн борг- сума фін зобов’язань країни перед інозем кредиторами за непогаш зовн позиками та не сплаченими за ним %.

Сучасний зовнішній борг України:

На 1.01.2010 зовнішній борг України за методологією МВФ становив (за даними НБУ):

Борг сектору держ управління – 24, 982 млрд. дол

Борг органів грошово-кредитного регулюваня – 7,509 млрд. дол

Борг банків – 28, 119 млрд. дол

Борг інших секторів – 50, 840 млрд. дол

Валовий зовнішній борг – 117,343 млрд. дол (85.7% від ВВП), збільшившись протягом звітного року на 13.9 млрд. дол. США (на 13.5%))

Динаміка зовнішнього боргу України у 2010 році визначалася:

• значними обсягами чистих зовнішніх залучень Уряду (7.1 млрд. дол. США) та довгострокових залучень реального сектору економіки (3.5 млрд. дол. США);

• суттєвим накопиченням короткострокового боргу інших секторів за торговими кредитами і простроченною заборгованістю (4.5 млрд. дол. США);

• скороченням довгострокових зобов’язань українських банків перед нерезидентами (2.5 млрд. дол. США)

За даними Міністерства фінансів, на 31 березня 2011 державний і гарантований державою борг України становив приблизно 434 млрд. грн або 54,5 млрд. дол.

Державний зовнішній борг становив 183,5 млрд грн (42,31%), або 23 млрд. дол.

Сьогодні досить актуальним є питання методології розроблення боргової стратегії, саме набір певних заходів та інструментів, що дають змогу поліпшити боргове становище, провадити більш виважену та обґрунтовану політику щодо залучення нових коштів державою.

1) заходи з макроекономічної стабілізації і структурних перетворень, спрямовані на формування адаптивної економіки, здатної функціонувати в умовах глобалізації (покращення ін вест клімату, стимулювання експорту).

2) кредитні кошти мають інвестуватися в продуктивну сферу економіки, в інфраструктуру, що дасть змогу виробити нові кошти, щоб погасити позичені

3) рефінансування державного боргу, тобто погашення основної заборгованості і процентів за рахунок засобів, отриманих від розміщення нових позик. Для успішного застосування –потрібна гарна репутація. Moody's Investors Service змінило з "негативного" на "стабільний" прогноз сувер рейтингу України "В2". Standard & Poor's: довгострок і короткострок рейтинги Укр - "В+", прогноз змінено на "позит" з "негат". Рейтингові дії пов'язані з поліпшенням ситуації з ліквідністю після укладення нової угоди stand-by на 15,1 млрд дол з МВФ і успішного розміщення євробондів на 2 млрд дол. Хоча Укр. і є одним з найбільших боржників МВФ, проте Укр. вигідніше спів робіт з ним через більш мяк умови в порівнянні з ін.

4) Мобілізація коштів з метою формування фонду фін ресурсів - Це емісія та розміщення боргових цінних паперів держави як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках; залучення кредитів державними органами управління як від вітчизняних, так і зарубіжних кредиторів. Проте, на сьогодні Укр. має обмежені можливості залучень в гривні, що веде до залежності від валют курсу. Залучення на внутр ринку – обмежені, адже більш рентабельно вкладати в міжнар ринки.

5) за доп Паризького клубу - реструктур борги урядів і гарантовані ними борги, прийняття країною програми стабілізації і ек реформи, що підтрим-ся МВФ і СБ за доп їх концесійних кредитів (відстрочка платежу)

Також для покриття державного боргу можуть реалізовуватися такі заходи:

  • використання валютних резервів держави;

  • використання золотих резервів держави;

  • збільшення обсягів експорту товарів і послуг;

  • одержання іноземних позик і кредитів