Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Специфіка обліку коротко- та довгострокових зобов’язань зарубіжних фірм.

Зобов’язання – це заборгованість підприємства іншим підприємствам, організаціям, особам. (пасивами) коротко і довгострокова.

Короткострокові зобов’язання (кредиторська зоборгован) складається з боргів які мають бути погашені впродовж року або одного госп. циклу. всі зобов’язання поділяються на: фактичні і оцінні. Фактичні зобов’язання включають заборгованість за рахунками постачальників , векселями виданими, дивідендами до сплати, податку з продажу, акцизними зборами, нарахованою З/П. Фактичні зобовяз виникають на основі договору, контракту або законодавства. Оцінні зобов’язання- це такі зобов’язання точна сума яких не може бути визначена до настання певної дати(заборговані по податку на прибуток, гарантійні зобовязання). Придбання складських запасів відображ на рахунку витрат „ Витрати на закупівлю”Дт Витрат на закупівлю, Кт Рахунки до сплати. Покупець може одержати від постачальника купівельну розрах знижку за прискореня оплати . За системою обліку США купівельна знижка зменшує вартість прибданних товарів. Розрахунки з постачальниками , а також з банками підприємства можуть здійснювати за допомогою векселів. рахунок “Векселі видані”. Цей рахунок пасивний , розрахунковий. Підприємства – боржники платять по векселях , здебільшого, крім номінальної вартості , ще й відсотки за відстрочку платежів.

Довгострокові зобов’язання – це пасиви підприємства або кредиторська заборгованість , яка має бути сплачена впродовж терміну, що перевищує 1 рік. До них належать зобвязання з випущених облігацій, за векселями виданими з лізингу та інше. Особлив довго строк зобовяз є те що підприємство виплачує кредитору не тільки суму отриманного боргу а й відсотки. Облігації можуть випускатися різних видів: забезпечені, незабезпечені; фінансові, серійні; реєстровані і нереєстровані; конвертовані і неконвертовані ; відзивні.

Якщо компанія випустила облігації за номінальною вартістю, то операція реалізації оформлюється проводкою:

Дт “Грошові кошти”

Кт “Облігації до сплати”.

Якщо ринкова ставка вища , ніж встановлена (зафіксована) по облігаціях, то облігації продаються з дисконтом, за нижчою, ніж номінальна вартість ціною. Рах Дисконт по обліг є регулюючим . активним до рах Облігац до сплати Дисконот- додатк витрати для компанії.

Наприклад, корпорація випустила (реалізувала) облігації з дисконтом:

1)Дт “Грошові кошти”

Дт “Дисконт по облігаціях до оплати (погашена знижка по облігаціях) ”

Кт “облігації до сплати”.

Довгострокові векселі до оплати (видані) використовуються для фінансування проектів фірм, для залучення фінансування. Термін їх дії – більше 1 року. Довгострокові векселі можуть забезпечуватися заставою (активами). Довгострокові заставні векселі відображаються в обліку за їхньою номінальною вартістю..

Компанія випустила довгострок вексель з певним номіналом на певну к-сть років під певний %. Також має бути інфо про обсяг суми виплат(на період).

Отримання кредиту за векселем

Дт ГК

Кт Довгострок векселі до сплати (заставні векселі до сплати)

1-ий платіжний період

Дт Фін витрати (% по векселю)

Дт Довгострок векселі до сплати

Кт ГК

Лізинг - це контрактна угода між орендодавачем (власником майна) і орендарем, яка надає право користування майном на протязі встановленого періоду за плату.

Надходження устаткування:

Дт. Орендоване за лізингом устаткування

Кт. Заборгованість з лізингу

Облік суми амортизації:

Дт.Витрати на амортизацію

Кт. Амортизація устаткування за лізингом

Відображення витрат за %, суми платежу, зменшення заборгованості з лізингу:

Дт. Фін витрати (% за лізингом)

Дт. Заборгованість з лізингу

Кт. Грош кошти.