Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Світовий ринок послуг і товарів інтелектуальної власності.

В промислово розвинених країнах 80-95% приросту ВВП забезпечується за рахунок нових знань, які знаходять своє відображення в техніці і технологіях. Об’єм світовой торгівлі ліцензіями на об’єкти інтелї власності щорічно зростає на 12 %. Темпи зростання сповільнилися по всьому світу в 2008 році, в основному завдяки нульовому зростанню в США і падінню в Японії (-1,3%), Республіці Кореї (-1,1%) та ВБ (-6,5%). Однак, патентна діяльність в Китаї суттєво виросла (18,2%) в 2008 році.

Кількість utility model (UM) – корисні моделі (підвид винаходів у праві інтелектуальної власності, мають коротший термін захисту) виросла на 15,3%.

У 2009 р падіння заявок на товарний знак. Частка Японії залиш найбільшою. Ккомпанії, що спеціалізуються на предметах особистої гігєни, електроніці та машинобудуванні.

Промислові зразки ростуть (– результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. Набуття права інтелектуальної власності на промисловий зразок засвідчується патентом.). Китай.

Найбільша кількість патентних заявок була подана у галузі комп'ютерних технологій, електричних машини та телекомунікацій.

Сучасній стан торгівлі ліцензіями дозволяє виділити деякі групи країн в залежності від їх ролі в міжнародній торгівлі ліцензіями:

1. промислово розвинені країни з домінуванням Е ліцензій.

США – 62% експорту. Японія 15% Е

2. промислово розвин каїни з переважанням Е ліцензій – ВБ(8%), Франція(7%), Швеція, Нідерланди(4%)

3. промислово розвинуті країни з домінуванням І ліцензій - Німеччина(14%світ імпорту).

4. країни, що розвиваються з І-Е напрямом торгівлі ліцензіями. Аргентину, Бразилію, Мексику, Індію, Туреччину. Спеціально скуповують технології для вирішення ек проблем, а Е ліцензії до сусідніх країн.

5. країни, що розвиваються з І направленість торгівлі ліцензіями. Таіланд(2% світ імпорту), Алжир, Іспанію, Сінгапур(12% світ ім), Ірландію(32%),

6. країни, що розвив з епізодичним характером торгівлі ліцензіями.

Торгівлі ліцензіями здійснюється в основному в рамках ТНК з закордонними філіалами та дочірніми компаніями. Лідери – ТНК США.

Передові сфери торгівлі ліцензіями – електротехніка і електроніка, машинобудування, хімія та нафтохімія, ком’ютерні технології, текстильна промисловість і ін.

Сучасні тенденції розвитку ринку інтелектуальної власності:

1.Мережа Інтернет надає легкий та цілодобовий доступ будь-якій особі до практично неосяжного масиву інформації, у тому числі патентної.

2.Сфери застосування авторського і сумісних прав істотно розширилися через супутниковий зв’язок, глобальний зв’язок, Інтернет, CD- та DVD-носії тощо.

3.Всесвітня організація з інтелектуальної власності. В її рамках створено Постійний комітет з розвитку інтелектуальної власності, який збиратиметься двічі на рік. Також ухвалено Програму розвитку ВОІВ, одним з пунктів якої є обмін досвідом щодо відкритих спільних проектів таких як Проект геному людини та відкриті моделі інтелектуальної власності.

4.Існування думки, що патенти не завжди є стимулом до інновацій, і на динамічних ринках, навпаки, сильно гальмують інноваційні процеси. Такі інновації ускладнюють діяльність нових гравців на ринку (насамперед, малих і середніх компаній), знижують конкурентність ринків і, зрештою, якість продукції.

Ринок ПОСЛУГ:

1.Транспортні об’єм 900 млрд дол.

експортерами транспортних послуг є США(9%), Німеччина (7%), Великобританія (5%),

2.освіта Обсяг ринку – 100 млрд.дол

лідерами: США (17%), Великобританія 10%, Німеччина (7%), Франція (7%)

Китай є ключовою країною-донором на міжнародному ринку освіти, та нині в Китаї розроблена стратегія перетворення 100 своїх ВНЗ в першокласні дослідницькі центри

Україна:23 місце у світі за інтелектом нації;

3.ділові послуги. Об’єм ринку фін послуг 235 мільярдів дол.

експортери: США (23%), Великобританія (25%), Німеччина (22%). Імпортери: Люксембург (19%), США (16%), Великобританія (10%).

4.будівництво. На даний час будівельний ринок поділений з поміж 4 гігантів (2009) Франція – 12.2% США – 21.4% Німеччина – 9.9% Китай – 18.2%

5.туризм. Найбільші імпортери ринку туристичних послуг (тобто найбільші країні, які поставляють своїх туристів) – Німеччина, США, Британія, Китай, Франція, Італія, Японія, Росія. Найбільші експортери (країни, до яких приїжджають, купуючи туристичні послуги) – США, Іспанія, Франція, Італія, Китай. Місткість ринку до кризи– 900 мільйонів туристів за рік, за кризу впав на 15%.