Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

4.Сутність і причини міжнародної трудової міграції.

Міжнародна міграція робочої сили (або трудова міграція) як одна із форм міжнародних економічних відносин являє собою переміщення (переселення) працездатного населення через кордони країниПричини, які породжують міграцію робочої силиА.загальні (визначають тенденції розвитку всіх форм міжнародних економічних відносин): інтернаціоналізація господарського життя; нерівномірність соціально-економічного розвитку окремих країн; структурні зрушення в економіці, які обумовлюють витіснення робочої сили з одних галузей і додаткову потребу в ній інших; економічна політика ТНК, які концентрують трудомістські виробництва в одних країнах і наукомістські в інших; політична й економічна нестабільність в окремих країнах. Б.специфічні (пов'язані тільки з міграцією): відмінності між країнами в рівні заробітної плати і соціального забезпечення; нестача робочої сили певних спеціальностей і кваліфікацій; відносний надлишок робочої сили в багатьох країнах, що розвиваються; відмінності між країнами в можливостях і умовах професійного зростання.Також причини можуть бути економічного (виробничі потреби, рівень життя, висока заробітна плата тощо), соціального (вступ в брак, стан здоров’я і рекреація тощо), політичного (переслідування за політичні погляди, незгода із політичним режимом) та інщого характеру (форс-мажорні обставини, зокрема війни, засухи, повені, а також релігійні переконання, расові проблеми тощо).Особливості та напрями міжнародної трудової міграції на сучасному етапі: 1.Поступово скорочується міграція робочої сили у Західну Європу і збільшується у країни Північної і Південної Америки, Австралії та деякі інші, і відбувається одночасна трансформація країн Південної Європи з еміграційних в імміграційні.2.Стрімко зростає кількість іммігрантів у нафтодобувних країнах Близького Сходу.3.Посилюються масові потоки біженців внаслідок політичних, релігійних та різних форс-мажорних обставин. Ще в 1956 році європейці вперше з часів ІІ світової війни знов зіткнулись з таким явищем, як біженці з Угорщини, а в 1968 році – з Чехословаччини. 90-ті роки увійшли в історію як драматичні для громадян колишньої Югославії, Албанії, жителів Ефіопії і Еритерії, деяких країн Африки і курдів, а з жовтня цього року – Афганістан.4.Нова геополітична ситуація в Європі, викликана колапсом Радянського Союзу, появою нових незалежних країн, крахом комуністичних режимів в країнах Східної Європи і Балтії і утворення СНД призвели в 90-і роки до нової хвилі мігрантів у різні країни світу, насамперед, до Західної Європи, а також до США, Ізраїлю, Аргентини, Австралії, Канади та в деякі інші.

5.Характеристика видів міжнародної міграції робочої сили.Міжнародна міграція робочої сили (або трудова міграція) як одна із форм міжнародних економічних відносин являє собою переміщення (переселення) працездатного населення через кордони країниМіжнародна міграція робочої сили класифікується за наступними ознаками: 1. За напрямами руху: - еміграція – виїзд робочої сили за межі країни, - імміграція – в'їздробочої сили в країну, - рееміграція – повернення емігрантів на батьківщину на постійне проживання.2. За часом: - остаточна – виїзд населення в іншу країну на постійне місце проживання, - тимчасова – виїзд в іншу країну на певний період часу, - сезонна – виїзд населення в іншу країну в певну пору року і на певний термін (на проведення сільськогосподарських робіт), - маятникова – характерна для прикордонних районів країн і проявляється в тому, що працівники живуть в одній країні, а працюють постійно чи тимчасово в іншій. 3. За організацією: - добровільна – непримусове переміщення населення, - примусова – виселення громадян із своєї країни на підставі рішення судових органів, - організована – здійснюють спеціальні інститути згідно з національним законодавством, - самодіяльна – нелегальне переміщення населення за межі своєї країни.4. За якісним складом: - міграція робочої сили низької кваліфікації, - міграція робочої сили високої кваліфікації, - міграція вчених (“відпив інтелекту”). Може відбуватися як у явній формі, коли спеціаліст переселяється в іншу країну або ж залишається в ній після завершення навчання, так і в прихованій формі, коли спеціаліст нікуди не переселяється, але влаштовується на роботу на підприємство, що належить іноземного капіталу. 5. За професійним складом: - міграція робітників, - міграція спеціалістів, - міграція представників гуманітарних професій.Згідно з розробленою Міжнародною організацією Праці класифікацією, міжнародна міграція має такі види: 1)праця за контрактом, коли чітко обумовлений термін перебування у країні, що приймає. 2)професіонали, яких відрізняє високий рівень підготовки, наявність відповідної освіти та практичного рівня роботи; 3)нелегальні іммігранти, іноземці з простроченою або туристичною візою, що займаються трудовою діяльністю; 4)переселенці, тобто ті, хто приїжджають на постійне місце мешкання, як правило, у розвинені країни; 5)біженці – особи, що мусять емігрувати через загрозу життю та діяльності.6.Позитивні і негативні наслідки трудової міграції для країни-імпортера.

Позитивні1.Стимулюється розвиток виробництва внаслідок екстенсивного збільшення робочої сили. 2.Зростає конкурентоспроможність продукції завдяки використанню більш дешевої праці іммігрантів. 3.Знижуються витрати на підготовку та перекваліфікацію власних кадрів, в тому числі вищої кваліфікації. 4.Заповнюються вакансії в непрестижних сферах і галузях економіки. 5.Під час криз знижується соціальна напруга за рахунок звільнення іммігрантів і заповнення вакансій робітниками-резидентами. 6.Зменшується бюджетне навантаження завдяки економії коштів по пенсіям та соціальним пільгам. 7.Зростає продуктивність праці робітників і ефективність виробництва в цілому за рахунок конкуренції на ринку праці. 8.Покращується демографічна ситуація в “старіючих” країнах, а в деяких – і генофонд нації.

Негативні

1.Посилюється напруга на ринку праці щодо робітників-резидентів за рахунок найму більш дешевої іноземної робочої сили.

2.Зростають витрати на соціальний захист іммігрантів.

3.Здійснюється відтік за кордон валютних коштів у вигляді переказів іммігрантів.

4.Збільшується загроза загострення міжнаціональних, міжетнічних, міжконфесійних та інших соціальних проблем.

5.Погіршується криміногенна ситуація в країні.