Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

4.2. Міжнародний фінансовий ринок

  1. Структура та ключові тенденції розвитку міжнародного фінансового ринку.

Світовий фін ринок — це система ринкових відносин, що забезпечує акумуляцію та перерозподіл міжнар фін потоків, де об’єктом операцій є горш капітал.

Міжнар фін ринок – глобальна си-ма акумулювання вільних фін рес-ів і надання їх позичальникам з різних країн на принципах ринкової конкуренції.

Характерні риси світового СФР: величезний обсяг фін ресурсів та операцій, глобальність, широкий діапазон використання фінансових інструментів, уніфікація правил та стандартів операцій.

СФР складається з національних ринків країн і з міжнародного фінансового ринку.

Структура світ фін ринку:

І)національні ринки (резидентів і неризедентів)

ІІ) міжнар фін ринок, який поділ за інструментами на:

1)валютний ринок

2)міжнар ринок банків кредитів

3)міжнар ринок ц.п. (поділ на ринок боргових ц.п. і ринок титулів власності)

4) ринок похідних фін інструментів

5)ринок золота

6)ринок страхування

+євроринок – операції здійснюються у євровалютах. Обсяг – 10 трлн.дол.

Суб’єкти ринку:

1)за хар-ом участі – прямі (біржі і їх учасники); непрямі;

2)за метою участі:

- хеджери – використ деривативи для страхування ризиків;

- спекулянти – з метою заробити на русі курсу

- трейдери – заробити на контрактах

- арбітражери – заробити на часі на різних ринках.

3)за типом емітентів:

-міжнар і міжнац агентства;

- нац уряди і суверенні позичальники

- регіонал уряди, муніципальні уряди

4)за типом інвесторів – приватні, інституційні.

Тенденції:

Сек'юритизація — це процес перетворення мало ліквідних фін активів на інструменти ринку капіталів, що придатні для продажу. На суми виданих кредитів банки випускають цінні папери і продають їх. Цей механізм дає змогу знизити кредитні ризики та забезпечити приплив грошей у банк до настання термінів погашення кредиту.

Аналізуючи існуючі тенденції руху капіталу, можна дійти висновку, що при наявних темпах вивозу підпр капіталу вартість нагромаджених у всьому світі прямих закорд інвестицій може скласти до 2010р. – від 20 до 28,6 трлн., а до 2015 р. – від 40 до 60 трлн. доларів. У більш довготривалій перспективі, глобальні потоки повинні збільш і повернутися до зростаючого тренду.

Особливістю сучасних фінансових систем є трансформація традиційних фін інститутів в організації, які пропонують комплексні інвестиційні продукти, макс зорієнтовані на споживача послуг фін ринків через запровадження нових інструментів, стимулювання інвест діял позичальників, підвищення прибутковості вкладів.

Характерними ознаками міжнародних ринків є глобалізація угод та операцій, існування міжнародних фінансово-економічних інститутів і банків розвитку, застосування єдиних міжнародних нормативів, а також дедалі більша інтернаціоналізація фінансових ринків. Усе це спрямоване на створення міжнародних взаємопов'язаних ринків. Одним з важливих напрямів удосконалення роботи ринків є саморегуляція, яка стосується організацій, створених професійними учасниками фінансових ринків, і має за мету забезпечення сприятливих умов їхньої діяльності, дотримання професійної етики, захист інтересів власників цінних паперів, встановлення правил і стандартів проведення операцій на ринку.

Тенденцією розвитку світових ринків є формування фінансових суперринків, де один або декілька фінансових посередників пропонують клієнту весь спектр фінансових послуг.