Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Джерела зовнішнього фінансування національних економік.

До джерел зовн. фін-ня країн належать: прямі та портфельні інвестиції, кредити міжн.фін.орг-й, запозич. на міжн.фін. ринках, офіційна допомога розвитку.

Прямі інв-ції – це вкладення капіталу з метою отримання підпр-го прибутку та контролю інвестора над об΄єктом інв-ня. Прямими є як самі інвестиції, так і реінвестиції. Перевага: інвестор зацікавлений у розвитку вир-ва. Недолік: часто виникають проблеми стосовно націон. несприйняття іноз. власності.

Портфельні інв-ії- вкладення капіталу, в цінні папери з метою отримання дивідендів або доходу, без отримання контролю. Перевага: інвестор надає кошти не цікавлячись участю в управлінні. Обмеження: інвестор швидше зацікавлений у високій поточній доходності цінних паперів, ніж у створенні умов для ефект. розв-ку у майбутн.. Часто джерела обмежені і досить нестабільні.

Кредити міжн. фін. орг-ій - вирізняються відносно щедрими умовами оплати за користування коштами. Вони хоча і невеликі за обсягом, але свідчать про певну стабільність і запорукою того, що приватний інвестор може прийти в країну. Недолік: надаючи кредити, міжн. орг-ції часто ставлять додаткові умови стосовно провадження політики держави, що часто не відповідає націон. інтересам країни і довгостроковому періоді може підірвати основи розвитку.

Запоз-ня на міжнар. фін. ринках - є неінфляційним, не викликає ефекту витіснення інвестицій на внутр.ринку, дозволяє мобілізувати досить значні кошти приватних інвесторів. Недоліки: доводиться “дружити” з міжн. фін. установами з усіма відповідними наслідками (з іншого боку приватні інвестори не профінансують, оскільки надто ризикованим). Велика нестабільність цих грош. коштів. Ще один недолік: в період відносної стабільності доводиться встановлювати досить високу % ставку, при цьому в разі паніки ця ставка може підніматись на недосяжні висоти.

Офіц. допомога розвитку – гранти, займи, техн.допомога. Перевага: в її безоплатності або низькій дуже вартості. Недолік: у незначних обсягах і кошти в таких випадках переважно витрачаються на товари та послуги, походженням з країни донора, і реальна вартість наданої допомоги суттєво нижча від заявлених.

  1. Зовнішня заборгованість країни та її показники.

Зовн борг- сума фін зобов’язань країни перед інозем кредиторами за непогаш зовн позиками та не сплаченими за ним %.

Стру-ра зовн боргу:

1) боргові зобовязаня за типом кредитора поділ на:

а) офіційний борг – зобовяз перед МО, і двосторонні зобовяз(перед країнами);

б) приватний борг: ноти, комерц папери, банк позики, облігації

2) боргові зобовяз за терміном погашення:

короткострокові, середньо, довгострокові, які поділ на за типом позичальника:

1.держ борг – в рез отримання кредитів від МО і регіонал банків розвитку, двостор кредитів від ін держав і ЦБ, урядових установ і держ Експортно-Імпортних банків(Ексімбанк);

2.гарантований державний борг – борг приватних фірм, гарантований державою. Є дуже негативним, адже погашення відбув-ся за раз суспільства;

3.приватний негарантований борг – борг приват фірм, що негарантов державою, отримання фірмою банків кредитів (синдикованих), розміщення корпоративних облігацій на фін ринку, отримання інших кредитів(лізинг, форфейтинг, факторинг).

Показники зовн боргу

За методологією Світ банку визначають низку показників, які дозвол порівнювати показники зовн боргу держав:

1) Загал сума зовн боргу / Експорт товарів і послуг – 200-250%, 275% - критичне знач;

2) Загал сума зовн боргу / ВВП – 60%;

3) Платежі з обслуг зовн боргу(%) / Експорт за рік – 20-25%;

4) Платежі з обслуг зовн боргу / ВВП

5) Офіційні резерви(Золото валют резерви ЦБ) / Загал сума зовн боргу;

6) Офіційні резерви / Імпорт за рік;

7) Частка короткострок боргу / Загал сума зовн боргу;

8) Частка держ боргу / Загал сума зовн боргу;

9) Частка боргу МО / Загал сума зовн боргу.

До показників, які служать для узагальнення про зовн заборгов відносяться:

А) невиплачений розподілений борг (сума невипл заборг по кредитам які реально одержані)

Б) видача кредитів – отримання нових кредитів позичальником протягом року;

В) невиплачений і не розподіл борг;

Г) виплата основної суми протягом року;

Д) платежі по обслуг боргу;

Е) % платежі протягом року;

Є) Платежі по обслуг боргу - % + осн сума протягом року;

Ж) Чисті потоки – отримання нових кредитів позичальником « - « виплата осн суми боргу;

З) Чисті трансферти – нові кредити «- « платежі по обслуг боргу.

Можливі наслідки існування зовнішнього боргу для країни:

Державний борг не є чимось загрозливим: якщо його розміри не перевищують прийняті параметри макроекономіки.

Якщо ж державний борг зростає швидше, ніж ВВП, обслуговування державного боргу може здійснюватися і за рахунок накопичення і споживання, тобто за рахунок зниження життєвого рівня населення.

Якщо державний борг зростає в умовах припинення зростання ВВП або його падіння, то наслідки для країни-боржника можуть бути більш негативними:

коли борги накопичуються з року в рік, це може привести країну до боргової кабали;

призвести до втрати економічної незалежності і втрати політичних позицій у світовому співтоваристві.

Негативні форми впливу зовнішнього державного боргу на економіку:

1) залежність нац ек від країн-кредиторів, МО та нерезидентів, які купують державні ЦП (через неможливість передбачити поведінку нерезидентів, виникнення залежності фін системи країни-позичальника від вимог кредитора (рівень бюджетного дефіциту, скорочення соц програм) і може призвести до дестабілізації фін системи країни;

2) існування значної зовн держ заборгованості: (це пов’язано з необхідністю обслуговування здійснених зовн позик. Через зростання щорічних %-вих платежів, що фінансуються за рахунок податкових надходжень, виникає необхідність зменшення видатків державного бюджету на фінансування соц-ек програм або збільшення податкових надходжень, тобто посилення податкового тягаря в країні. Вже це призводить до дестабілізації бюджетної системи.

3) Наслідком позитивного впливу здійснення державних запозичень на внутрішньому ринку є можливість їх використання як стимулу для внутр капіталовкладень, за умови дії ефективного боргового менеджменту, що передбачає врахування динаміки вал курсу та оцінку паритету процентних ставок на вітчизн та міжнар фін ринках.

Сучасний зовнішній борг України:

На 1.01.2010 зовнішній борг України за методологією МВФ становив (за даними НБУ):

Борг сектору держ управління – 24, 982 млрд. дол

Борг органів грошово-кредитного регулюваня – 7,509 млрд. дол

Борг банків – 28, 119 млрд. дол

Борг інших секторів – 50, 840 млрд. дол

Валовий зовнішній борг – 117,343 млрд. дол (85.7% від ВВП), збільшившись протягом звітного року на 13.9 млрд. дол. США (на 13.5%))