Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Інтеграційні процеси у Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Цей регіон більший за територією та кількістю населення від інших центрів світової економіки. На сьогодні – це зона найдинамічнішого ек розвитку. Азіатсько-Тихоокеанський регіон (АТР) включає Японію, Китай, НІС та АСЕАН.

Специфіка інтеграції в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні:

1) У АТР відбувається процес поглиблення господарської інтернаціоналізації на базі інтенсифікації внутриішньорегіональних потоків товарів і капіталів.

2) Розходження, що зберігаються, в ек розвитку країн, дають можливість поглибленню субрегіональних інтеграційних процесів у рамках країн, що мають приблизно однакові рівні економічного розвитку.

3) Сильні позиції займають у регіоні США, Японія, КНР (теж лідер у регіоні). Вони можуть бути ініціаторами створення економічного угруповання, у тому числі і на загальнорегіональному рівні.

4) Можливість створення широкого ек простору з вільним прямуванням товарів і капіталів.

АСЕАН:

Це геополітична та ек міжнародна організація, до якої входять 10 краïн, розташованих в Південно-Східній Азії, ств у 1967. Метою асоціації було проголошено прискорення економічного розвитку та соціального прогресу в краïнах-учасницях, захист миру та стабільності в регіоні, а також надання змоги краïнам-учасницям мирного вирішення спірних питань.

В основу Економічноï спільноти АСЕАН буде покладено Зону вільноï торговлі (AFTA), яка надає систему тарифних преференцій для сприяння вільного потоку товарів в межах АСЕАН. AFTA – це угода між краïнами-учасницями АСЕАН щодо виробництва товарів в краïнах АСЕАН. Угоду було підписано у 1992 року в Сінгапурі. Головний інструмент реалізації ідеї створення ЗВТє Угода про спільний ефективний преференційний тариф (СЕПТ)

«Бачення АСЕАН 2020»:

– посилення макроекономічного та фінансового співробітництва;

– більш тісна торгівельно-економічна інтеграція;

– розвиток інформаційних технологій;

– прогрес у соціальній сфері;

– розвиток трудових ресурсів;

– охорона оточуючого середовища;

– посилення регіонального миру та стабільності;

– посилення ролі АСЕАН як ефективного інструменту забезпечення миру, справедливого порядку та модернізації у всьому світі;

– забезпечення гідного місця АСЕАН у міжнародних відносинах;

– удосконалення структури та механізмів АСЕАН.

До широкомасштабних державних політичних і економічних інтеграційних проектів відносяться:

1) Форум АТЕС: 21 кр Азії, Америки та Росія.

2) Форум АСЕМ: 15 кр Єс і 10 кр Азії+Китай

3) Форум АРФ: включає країни Азії, Європи, США та Росію.

 До об’єднань субрегіонального економічного спрямування належать:

1) АФТА – 10 кр Пд-Сх Азії

2) АСЕАН+Китай: 1 січня 2010 року офіційно відкрита ЗОНА вільної торгівлі Китай-АСЕАН.

3) АСЕАН+Яп – проект ств ЗВТ до 2012 р.

4) АСЕАН+3 – ЗВТ між 10 кр АСЕАН+яп, КНР та Корея

АТЕС: 

Організація Азіатсько-тихоок. ек співроб – ств у 1989 року з метою сприяння більш тісній ек співпраці та вільній торгівлі держав АТР і до якої входять зараз 21 держава. За своїм характером, цілями, концепцією, навіть за складом учасників АТЕС виглядає як нетипове для сучасності регіональне об’єднання. Вперше ек об’єднання створили держави, що дуже відрізняються за умовами та рівнями ек розвитку, за структурою економіки, культури, релігії, національного менталітету, історичними та політ традиціями. До того ж промислово розвинені країни і країни, що розвиваються, виступають у цьому об’єднанні як партнери.

Створення організації має сприяти зростаючій ек взаємозалежності держав АТР у сфері послуг, капіталу, технологій; зміцненню відкритої багатосторонньої торгової системи; підвищенню ступеня лібералізації торгівлі та інвестицій в АТР; зміцненню і стимулюванню розвитку приватного сектора; використанню принципів вільного ринку для збільшення переваг регіонального співробітництва.

Цілі і завдання даної організації полягають в: зберігати стабільний розвиток і ек зростання для захисту загальних інтересів народів даного регіону; сприяти взаємним ек інтересам країн - членів даної організації, а також укріплювати систему всесторонньої торгівлі, понизити торгів квоти і інвестиц бар'єри.

У 2010 році – пройшов останній саміт АТЕС – на якому прийняли декларацію, в якій намітили мету щодо подальшої ек інтеграції в регіоні.