Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Оцінка стану розвитку зовнішньої торгівлі України.

У 2010 році експорт товарів склав 51,4 млрд доларів, а імпорт - 60,7 млрд доларів. Сальдо торгівлі товарами = -9,3 млрд доларів (від’ємне). За товарною структурую в експорті переважали недорогоцінні метали та вироби з них – 34%, мінеральні продукти – 13%, механічне обладнання – 11%, продукти рослинного походження – 8%, продукція хімічної промисловості – 6,7%, транспортні засоби – 6,3%. У структурі імпорту перші позиції займали мінеральні продукти – 35%, механічне обладнання – 13,4%, продукція хімії – 10,6%, транспортні засоби, полімерні матеріали та недорогоцінні метали та вироби з них – по 6%. Головними торгівельними партнерами в торгівлі товарами залишаються: Росія – 26%, Туреччина – 5,9%, Італія – 4,7%, Білорусь – 3,7%, Польща – 3,5%, Німеччина – 3%. За імпортом перше місце займає та ж Росія – 35%, Китай – 7,7%, Німеччина – 7,6%, Польща – 4,6%, Білорусь – 4,2%, США – 3%.

На сьогоднішній день головними проблемами торгівлі товарами є:

- створена велика залежність української економіки від імпорту, насамперед – енергетичних ресурсів. Укр є одним з найбільших в Європі імпортерів газу, що робить нас заручниками зростання цін на блакитне паливо. У цій сфері країна потрібно шукати засоби диверсифікації поставок від Росії, створення альтернативи – будівництва терміналів для скрапленого газу, розробка шельфу Чорного моря.

- Також Україна є другої в Європі за темпами зростання цін на автомобільне пальне – у цій сфері ми також є дуже залежними від імпорту.

- В експорті третину займає продукція чорної металургії – залізна руда, переважно. Саме це є причиною того, що Україна так «болісно» відреагувала на світову кризу – ціни на сировину у 2008 році дуже сильно впали, що значно скоротило валютні надходження від експорту. На мою думку, Україні треба диверсифікувати імпортні поставки сировини та замислитися, як експортувати продукцію з більш високою доданою вартістю.

Також необхідно мати велике додатне сальдо по торгівлі харчовими продуктами і продуктами с/г – у нас для цього є всі можливості. Дуже багато розмов йде про велику роль та потенціал хімічної промисловості, але нажаль сьогодні країна експортує продукти низької ступені обробки – тобто, фактично, ту ж саму сировину.

ПОСЛУГИ

Експорт послуг у 2010 році склав 11,7 млрд доларі. Імпорт - 5,4 млрд доларів. Сальдо торгівлі послугами = 6,3 млрд доларів(додатне). За структурою в експорті послуг переважають транспортні послуги – 66,7%, різні ділові послуги – 12,8%, фінансові послуги – 4%, послуги з ремонту – 3,6%, подорожі – 3,2%, комп’ютерні послуги – 3%. В імпорті транспортні послуги – 21,5%, фінансові послуги – 20%, різні ділові послуги – 16%, державні послуги – 9,7%, роялті та ліцензійні послуги – 8%, подорожі – 6,3%.

Найбільше послуг Україна експортує до Рос. Федерація – 43,8%, США – 5% , Велика Британія – 4,7%, Кіпр – 3,5%, Німеччина – 2,8%. Імпортує з Кіпру – 15%, Росія – 14,5%, Велика Британія – 11%, США – 7%, Німеччина – 6,5.

Нагадаю, що Україна є найбільшим в світі експортером послуг трубопровідного транспорту. Щоб збільшувати чисті експортні надходження країні потрібно модернізовувати трубопроводи, збільшувати ккд перекачувальних станцій. Але проблема транспортних послуг і в тому, що ми є дуже залежними від імпорту, який з кожним роком є більш дорогим. Я бачу шляхи вирішення проблеми у модернізації та збільшенні власного морського та повітряного флоту. Україні потрібне більш жорстке законодавство в сфері регулювання імпорту послуг, оскільки на сьогодні імпорт послуг (наприклад, комп’ютерних та ділових) є одним з шляхів відмивання грошей.