Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Сутність ринкової економіки та особливості ринкового реформування східноєвропейських країн.

Ринк ек - система де процеси забезпечуються пріоритетом економічних методів управління, рівноправним існуванням різних форм власності, домінуванням споживача над виробником, децентралізацією управління, конкуренцією. На відміну від командно – бюрокративного зразка, де абсолютним домінантом виступає держава, у ринк ек відносини складаються окремо від держави, на приват рівні, через ринки ресурсів та продуктів. При цьому усі учасники кругообігу виступають як самостійні та незалежні суб'єкти господарювання, що мають власні інтереси, тоді як в плановій єдиним власником усіх ресурсів є держава.

Принципи ринк ек:

1) ек свобода - заснована на приват власності і вільній підпр діяльності - можливості здійснювати б –я угоди, використ б – я придбані ресурси і реалізовувати створені товари та послуги, виходячи з власних інтересів при цьому ніхто не диктує один одному якісь команди, не примушує діяти по плану, тоді як у плановій економіці - ценралізм, що реалізується через привласнення державою ресурсів та визначення цін і доходів. Рівний розподіл прибутків між членами сусп незалежно від їхньої ролі в процесі вирцтва – так звана зрівняність. Та зворотнім боком ек свободи є ек відповідальність - розплата за негативні наслідки невірно прийнятих рішень і дій своїй майном, коштами, втраченими можливостями отримати прибуток.

2)конкуренція

У 2006р. Україна стала ринк ек.

1) гривня є вільноконвертованою валютою;

2) в У відбулась структурна реформа власності і право приватної власності є непорушним;

3) У відкрита для іноземних інвестицій та забезпечує дотримання і захист прав інвесторів;

4)бізнес-середовище У розвивається самостійно і вільно, держава не втручається у механізм ціноутворення, що забезпечує ринковий характер бізнесу в У;

5) взаємовідносини між працівниками та працедавцями України ґрунтуються на договірній основі, незалежність профспілок гарантує ефективність їх роботи.

Позитиви ринк ек для У

-антидемп процеси проти України легше проводитимуться. Бо в якості баз и для порівняння цін беруться не показники іншої країни, а України. Це виправдовує фірми що дешево продають продукцію.

-стало передумовою входу до СОТ

-полегшило переговори про створ зони вільної торгівлі з ЄС, збільш інцест привабл У, зменшення % по кредитуванню великого і середн бізнесу, бо інцест рідуть туди.

Реформув СхЄвроп країн:

80- 90-і - прийняті плани та програми ринк трансформації: "програма Анте Маркевича" у СФРЮ (1989 p.); "план Бальцеровича" у Польщі (1989 p.); "план Клауса" у ЧехоСловаччині (1990 p.); "план Купи" в Угорщині (1990 p.); "Короткий виклад стратегії переходу до ринкової економіки" в Румунії (1990 p.); "Меморандум про економічну політику Російської Федерації", підготовлений під керівництвом віце-прем'єра Є. Гайдара (1992 p.); "Програми ек реформ та політики України" (1992 р.)

Головний напрям - процес роздержавлення й приватизації.

За методами проведення реформ та за інтенсивністю 3 групи: радикальні (країни, що застосували «шокову терапію») — країни Балтії (особливо Естонія), Киргизія, Казахстан, Росія і консервативні (які обрали обережні способи переходу до ринк ек) — Узбекистан, Туркменія, Білорусь і проміжні (входять усі інші країни).

Складові системних реформ :

1). Лібералізація цін. Контроль за цінами зберігся на продукцію держ монополійта стратегічні товари.

2). Приватизація.

— «мала приватизація»;

- «ваучерна приватизація»;

- «комерційна приватизація» (купівля держ власності на аукціонах).

Типові проблеми:

• розшарування суспільства;

• недостатня ефективність приватизації підприємств.

3. Створення нової податкової та бюджетної системи.

часткаю податків у прибутках бюджету (> 80 % доходів).

• перевага непрямих податків над прямими;

• ухилення від податків;

• великий податковий тягар на підприємствах;

• збільшення сектора тіньової економіки.

4. Реформування гр-кредит сфери.

Власна валюта, кредити, нац банківська система з достатньою кількістю комерційних банків.

5. Створення нової банківської системи.

від однорівневої до дворівневої, швидке зростання кількості комерційних банківських установ.

6. Формування ринк механізму регулювання зовн торгівлі

в умовах різкої різниці внутр цін і світ

7. Реформування валютної сфери.

введення оберненості валют - скасування обмежень для нерезидентів за поточними рахунками, лібералізація переходу за кордон прибутків від іноземних капіталовкладників .В країнах СНД застосовується обмеження на внутрішню оборотність валют (вільна купівля-продаж валют для резидентів), що зумовлює появу «чорного ринку». Також залишається вимога продажу валютної виручки від 100 % до 20 % (в різних країнах). В Естонії майже всі обмеження по руху капіталів, рівень лібералізації по іноземних валютних операціях приблизно такий, як в країнах Західної Європи. Більшість країн СНД встановлюють плаваючий валютний курс з періодичним регулюванням Центральним банком. Країни Балтії встановлюють фіксований валютний курс з прив'язкою до іноземних валют.