Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Сучасні особливості функціонування світового ринку золота.

На сьогоднішній день, не дивлячись на зростаюче різноманіття фінансових та інвестиційних інструментів, а також на юридичну демонетизацію золота, воно продовжує відігравати важливу роль, яка полягає у збереженні золотих запасів державами на випадок непередбачуваних обставин (наприклад, війн), для забезпечення міжнародних кредитів, для угод «своп».

Ринки золота — це спеціальні центри торгівлі золотом, де здійснюється його регулярна купівля-продаж за ринковими цінами з метою промислово-побутового споживання; приватної тезаврації; інвестицій; страхування ризику; спекуляції; придбання необхідної валюти для міжнародних розрахунків. Якщо розглянути ринок золота організаційно, то це консорціум з кількох банків, що вповноважені здійснювати угоди із золотом. Вони здійснюють посередницькі операції між покупцями і продавцями й концентрують у себе їхні заяви, порівнюють їх і за взаємною домовленістю фіксують середній ринковий рівень ціни. Існують також певні фірми, що здійснюють очищення і збереження золота, виготовлення зливків.

Золоті ринки різняться за типом організації (біржовий і не біржовий ринки); за формами товару, що обертається на них (зливки різної ваги і проб, монети різних випусків); за ступенем легальності (легальні й чорні ринки).

Ринки золота також поділяються залежно від режиму, який надає держава, на світові ринки (Лондон, Цюріх, Нью-Йорк, Гонконг, Дубай та ін.); внутрішні вільні (Париж, Мідан, Стамбул, Ріо-де-Жанейро); місцеві контрольовані (Афіни, Каїр); чорні ринки (Бомбей та ін.).

Джерелом пропозиції золота на ринку служить: новий видобуток золота [основне джерело (до 80 %) пропозиції золота на ринку (до 2500 т на рік)]; державні резерви золота; приватні резерви золота; продаж золота інвесторів; продаж золота тезавраторів; продаж золота спекулянтами; контрабанда.

Джерелом попиту на золото з економічного погляду є: промислово-побутове споживання; ювелірна промисловість; радіоелектроніка; атомно-ракетна техніка; зубопротезна галузь; приватна тезаврація; інвестиції; спекулятивні угоди; купівля золота центральними банками для поповнення своїх золотовалютних запасів.

На сьогодні найбільш популярними операціями з золотом є опціони та ф’ючерси. Як ми розуміємо, більшість торгів золотом є спекулятивними (це, в принципі, є одним з пояснень того, що золото за кілька років зросло в ціні майже у 5 разів – до 1500 доларів за троїсту унцію). Реальна торгівля відбувається лише у двох центрах – Лондон та Цюрих. Якщо говорити про золоті запаси, то тут перше місце у США – 8 тис. тон. 3,5 тис тон – в Німеччині. 2,8 тис тон – у Франції. На сьогодні близько 92% резервів Греції зберігається саме у золоті, а в Україні цей показник складає лише 3%.

Особливістю ринка золота є те, що за часи фінансової кризи інвестори бачили цей інструмент найбільш ліквідним, що спричинило попит на золото, який ще у кінці 1990-х років почав зменшуватися, коли країни зменшували долю своїх резервів у цьому дорогоцінному металі.