Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Спеціальні (вільні) економічні зони в Україні: визначення, класифікація, механізм функціонування та перспективи розвитку.

ВЕЗ – це територія, що володіє вигідним географ положенням, наділена своїм політ центром більш пільговим у порівнянні з загальноприйнятим для даної держави режимом господ. діяльності.

Це анклав, де здійснюється вибіркове скорочення держ втручання в ек процеси, складає відособлену частину нац ек простору, на якій застосовується визначена система пільг, не використовувана на інших територіях.

В Укр для підтримки НТП на базі науково-дослідних інститутів було створено 8 технопарків. Такий технопарк функціонував, окрім Києва і Донецька, і в Харкові на базі «Інституту Монокристалів». В нашій країні були створені території пріорит. розвитку із спец режимом інвестиц діяльності в Донецькій, Луганській, Закарп., Житомирській, Чернігівській, Волинській областях, в АРК, містах Шостка і Харків.

Для виріш соц-ек проблем регіонів було сформовано 12 ВЕЗ: «Порто-франко», «Азов», «Донецьк», «Яворів», «Закарпаття», «Славутич», «КурортполісТруськавец», «Миколаїв», «Рені», «Порт Крим», «Інтерпорт Ковель», зона особл інвестиц режиму «Харків». 6 з низ спеціалізувалися на обслуговув. транзитних вантажів, в зберіганні, сортуванні, упаковці, завершенні їх виробн.., наданні трансп.-експедит. і агентських послуг. В 3 з них пріорит. видами діяльності були промислові галузі виробн. 1 з них була покликана вирішувати соц-ек проблеми міста атомників, Славутича, і ще 1, в м. Труськавце, спеціалізув. на санаторно-курортн. обслуговув.

Відміна закону, що сприяв їх створ. і розвитку, носила швидше політ, ніж ек обґрунтований характер, тому що при відміні дії СЕЗ не було проведено ніяких ек розрахунків і досліджень.

За останнє десятиріччя перед відміною дії ВЕЗ, тобто до кінця 2004 р. в економіку Укр вкладено 6,7 млрд. дол. ПІІ, що складає приблизно 7,5% від загальнодерж потреби (50 млрд. долл.). Порівняно з подібними надходж. в ек постсоціаліст. країн Центр. і Схі. Європи, ці надходження - дуже малі для екУк, бо вони не в змозі вплинути на її розвиток.

Вільні економічні зони:

1)Безмитні торгові зони (порти, склади, транзитні зони, митні зони на підприємствах):

- Пом’якшення (відміна) митних тарифів та експортно-імпортного контролю руху товарів

Прискорення руху товарів, перевалка, обробка, зберігання вантажів

2)Експортні виробничі зони (промислові, туристсько-рекреаційні):

- Пільговий торговий, митний на податковий режими функціонування

Стимулювання виробництва експортної продукції

3)Імпортні виробничі зони, зони із заміщення імпорту:

- Пільговик торговий та податковий режими функціонування

Забезпечення споживачів імпортною продукцією, стимулювання виробництва по заміщенню імпорту

4)Банківські і страхові безмитні зони:

- Пільговий режим здійснення банківських і страхових операцій

Стимулювання розробки і освоєння сучасних технологій, реалізація існуючого науково-технічного потенціалу

5)Зони технологічного розвитку (технопарки, технополіси):

- Система пільг по забезпеченню розробки, освоєння і реалізації технологій

Ефективне здійснення банківських і страхових операцій, розвиток відповідної інфраструктури

6)Комплексні зони:

-Використання елементів різних типів вільних зон

Вирішення комплексних внутрішніх і зовнішньоекономічних завдань, розвиток регіонів за певними пріоритетами

Найбільшу частку серед іноз інвестицій в економіку Укр займають інвестиції США (15,2%), Кіпру (8,9%), Нідерландів (8,6%), Росії (7,5%), Великобританії (7,1%), Німеччини (5,7%). Хоча якщо врахувати надходж. з офшорних зон (Кіпру, Британських і Віргінських островів, Ліхтенштейну), які можна вважати рос. і укр.. капіталами, їх об'єм інвестицій в ек Укр буде значний більшим ніж США.

Є серйозні аргументи "за" і "проти". З одного боку, якщо правильно прописати всі технічні моменти, то ВЕЗ –дуже ефект. інструмент стимулюв. бізнесу, який широко поширений в Європі: у Нім, в Бельгії, де ВЕЗ займають 6 млн. квадратних метрів. Але з іншого боку, мин. разу, коли були введені СЕЗ, недоотримання до держбюджету = 93% від заг доходів від податкових зборів.