Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Структура торговельного балансу України.

Торгівельний баланс - баланс, що відображає співвідношення вартості експорту і імпорту країни за певний період (як правило, за рік). У нього включається вартість товарів, проданих і куплених на умовах негайної оплати, що поставляються в кредит, а також безоплатно у вигляді урядової допомоги або дару (за вирахуванням вартості останніх Т. б. включається в платіжний баланс ).

У активній частині балансу відбивається експорт товарів, вироблених, вирощених або здобутих в країні, а також товарів, що раніше ввезених з-за кордону і піддалися переробці.

У пасивній частині — імпорт товарів іноземного походження для внутрішнього вжитку або переробки з метою їх подальшого вивозу.

Різниця між вартістю експорту і імпорту складає сальдо балансу.: активне, якщо вартість експорту перевищує вартість імпорту; пасивне, якщо вартість імпорту перевищує вартість експорту. Торгівельний баланс., активна і пасивна частини якого рівні, називається нетто-балансом..

Торгівельні баланси складається статистичними, фінансовими і зовнішньоторговельними органами кожної країни для оцінки її зовнішньоек позицій, рівня конкурентоспром і товарів нац виробництва, купівельної здатності нац валюти.

Методологія підрахунку вартості експорту і імпорту в різних країнах має свою специфіку, що утрудняє зіставлення відповідних показників Т. б. Статистична комісія ООН рекомендує країнам дотримуватися єдиної методології відносно системи і бази обліку вартісних показників в зовнішній торгівлі. Зокрема, при складанні Т. б. враховувати вартість товарів, що імпортуються, на базі СИФ (або франко-кордон країни-покупця), а товарів, що експортуються, — на базі ФОБ (або франко-кордон країни-продавця), тобто у вартість товару, що імпортується, включати його вартість на кордоні або у вихідних портах країни-продавця, а також витрати по страхуванню і доставці товару до кордону країни-покупця, а у вартість товару, що експортується, — всі витрати продавця по доставці товару у вихідний порт або до кордону своєї країни, включаючи експортні мита і ін. подібні збори. Більшість країн при складанні Т. б. дотримується методології підрахунку, рекомендованою Статистичною комісією ООН.

У 2010 році український експорт товарів склав 51,4 млрд доларів, а імпорт - 60,7 млрд доларів. Сальдо торгівлі товарами = -9,3 млрд доларів (від’ємне або пасивний торгівельний баланс ). За товарною структурую в експорті переважали недорогоцінні метали та вироби з них – 34%, мінеральні продукти – 13%, механічне обладнання – 11%, продукти рослинного походження – 8%, продукція хімічної промисловості – 6,7%, транспортні засоби – 6,3%. У структурі імпорту перші позиції займали мінеральні продукти – 35%, механічне обладнання – 13,4%, продукція хімії – 10,6%, транспортні засоби, полімерні матеріали та недорогоцінні метали та вироби з них – по 6%.

  1. Шляхи раціоналізації структури українського експорту та імпорту.

У 2010 році експорт товарів склав 51,4 млрд доларів, а імпорт - 60,7 млрд доларів. Сальдо торгівлі товарами = -9,3 млрд доларів (від’ємне). За товарною структурую в експорті переважали недорогоцінні метали та вироби з них – 34%, мінеральні продукти – 13%, механічне обладнання – 11%, продукти рослинного походження – 8%, продукція хімічної промисловості – 6,7%, транспортні засоби – 6,3%.

На сьогоднішній день головними проблемами торгівлі товарами є створена велика залежність української економіки від імпорту, насамперед – енергетичних ресурсів. Україна є одним з найбільших в Європі імпортерів газу, що робить нас заручниками зростання цін на блакитне паливо. У цій сфері країна потрібно шукати засоби диверсифікації поставок від Росії, створення альтернативи – будівництва терміналів для скрапленого газу, розробка шельфу Чорного моря. Також Україна є другої в Європі за темпами зростання цін на автомобільне пальне – у цій сфері ми також є дуже залежними від імпорту. В експорті третину займає продукція чорної металургії – залізна руда, переважно. Саме це є причиною того, що Україна так «болісно» відреагувала на світову кризу – ціни на сировину у 2008 році дуже сильно впали, що значно скоротило валютні надходження від експорту. На мою думку, Україні треба диверсифікувати імпортні поставки сировини та замислитися, як експортувати продукцію з більш високою доданою вартістю. Також необхідно мати велике додатне сальдо по торгівлі харчовими продуктами і продуктами с/г – у нас для цього є всі можливості. Дуже багато розмов йде про велику роль та потенціал хімічної промисловості, але нажаль сьогодні країна експортує продукти низької ступені обробки – тобто, фактично, ту ж саму сировину.

ПОСЛУГИ

Експорт послуг у 2010 році склав 11,7 млрд доларі. Імпорт - 5,4 млрд доларів. Сальдо торгівлі послугами = 6,3 млрд доларів(додатне).

Нагадаю, що Україна є найбільшим в світі експортером послуг трубопровідного транспорту. Щоб збільшувати чисті експортні надходження країні потрібно модернізовувати трубопроводи, збільшувати ккд перекачувальних станцій. Але проблема транспортних послуг і в тому, що ми є дуже залежними від імпорту, який з кожним роком є більш дорогим. Я бачу шляхи вирішення проблеми у модернізації та збільшенні власного морського та повітряного флоту. Україні потрібне більш жорстке законодавство в сфері регулювання імпорту послуг, оскільки на сьогодні імпорт послуг (наприклад, комп’ютерних та ділових) є одним з шляхів відмивання грошей.

+ : необхідно акцентувати увагу на виробництві та експорту товарів більш високих технологічних укладів (наукоємних товарів, продукції машинобудування, особливо точного та комп’ютерного, новітніх технологій, що зможуть забезпечувати світовий попит), оскільки саме на цих товарах формується левова частка всієї доданої вартості в світовій торгівлі. І навпаки, імпорт таких товарів з кожним роком буде ставати все більш і більш дорогим для України, що може мати непоправні наслідки для економіки, соціального стану та національної валюти.