Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Стратегії тнк, що функціонують на ринку України.

Процеси реформув, які відбуваються в Укр впродовж останнього десятиріччя, об’єктивно створюють підвалини для пошир в ній процесів транснаціоналіз.

Розвиток процесів транснаціоналіз. особливо характ. для таких галузевих ринків як ринки харчових продуктів та напоїв, автомобілів, електротехн. виробів та електроніки, машинобуд, а у сфері послуг – ринків трансп, банківських, страхових, турист послуг.

Як свідчить досвід останніх глобальних фін криз, інвестиції у виробничий сектор є більш стабільною формою вкладання грошей і ресурсів, ніж банківські позики і портфельні інвестиції.

Позитивні наслідки транснаціоналізації економіки полягають насамперед в отриманні доступу до додаткових джерел фін капіталу, нових технологій та потенціалу інновацій, у використанні сучасного організаційно-управлінського досвіду.

Одним із чинників залучення в Укр іноз інвест – є стимулювання діяльності ТНК.

Укр, як приймаюча ТНК країна, не посіла належного місця в їх діял. Незважаючи на певні природні переваги, вона має один із найнижчих показників залучення ПІІ серед країн Центр та Сх Європи, СНД.

Серед міжнар корпорацій, що зробили найбільш значний внесок інвестицій, — рос корпорації «Лукойл» і «Тюменська нафтова компанія», америк корпорації «Кока-Кола», «Мак-Дональдс» та ін.

Укр як промислова держава ТНК нецікава. Такий висновок можна зробити, лише побіжно поглянувши на список глобальних брендів, представлених на вітчизняному ринку. Coca-Cola і Samsung, Toyota і Nestle, Nokia і Metro, Hewlett-Packard, British American Tobacco та інші ТНК орієнтуються на споживчий попит. Великих промислових концернів, таких як, приміром, Westinghouse, ExxonMobil або General Electric, на укра ринку немає. Виняток - Mittal Steel, для якої її укр актив - Криворіжсталь - проміжна, а не кінцева ланка виробничого ланцюга. Eavex Capital – це нове ім’я однієї з провідних інвест компаній в Укр «QBE Укр», яка представляє міжнар групу QBE Insurance Group.

В останні роки відбулася істотна зміна інвестиц стратегії ТНК: основні потоки ПЗІ (більше 80%) тепер спрямовуються на фінансув операцій по злиттям і поглинанню. Тобто ТНК воліють не ств. нові виробн потужності за кордоном, а купують уже діючі підпр, які випускають прод. і мають свою частку на нац ринку.

Позит наслідки залучення ПЗІ для приймаючої країни: передача новітніх технологій, значне збільш роб місць і зростання Ех постачань. Можливий навіть зворотний ефект, пов’язаний з ростом Ім через те, що в більшості випадків ТНК віддають перевагу купівлі за трансфертними цінами комплектуючих і сировини у своїх виробн структурах за кордоном.+ За припливом ПЗІ через досить короткий термін спостерігається відтік із країни капіталу, що вивозиться іноз інвестором як доход від своїх інвестицій.

У вигляді прямих капіталовкл. Укр було завезено понад 2 млрд. дол., і це майже 2/3 заг обсягу отрим нею ПІІ, і створ 9000 роб місць. Найб питома вага - інвестиції, сер обсяг яких - від 10 до 100 млн. дол.