Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Злиття і поглинання у міжнародному бізнесі.

Особливістю прямих іноземних інвестицій в економіки всіх країн є те, що переважний обсяг ПІІ надходить від ТНК. Сприятливість інвест клімату для транснаціоналізації економіки спричиняє не тільки позитивний приплив капіталу в країну, а й негативні аспекти нестиковки діяльності ТНК з нац інтересами країни – реципієнта.

Трансграничні злиття і поглинання (M&A) — зміна управління активами і діяльністю компанії, що приєднується внаслідок інвестиції. Складнощами деяких укр компаній, що мають проблеми через світову економ кризу, скористалися ті їх конкуренти, в яких ще залишилися гроші.

Укр ринок M&A розвивається хвилеподібно. Так, у 2005 р. обсяг угод склав 7,7 млрд. дол., у 2006 р. знизився до 4,9 млрд. дол., у зв’язку з нестабільною та непередбачуваною обстановкою в країні, мінливим законодавством, що і стало результатом високої ризикованості таких інвестицій

1)Абсолютним лідером 2008 року став фін сектор. Найбільша угода M&A за участю укр компанії – купівля російським «Внешэкономбанком» (ВЭБ) у тандемі з австрійською Slav AG «Промінвестбанку». Друга за вартістю угода – придбання 100% акцій ВАТ «Правекс-банку» італійським Intesa Sanpaolo S.p.A за $750 млн.

2)Металургія стала другою галуззю за сумою угод M&A – дві транзакції разом дали $590 млн. Це відбулося практично завдяки одній мегаугоді вартістю $550 млн. Інвест компанією «МирИнвест» і міжнар трейдером Stemcor UK, Ltd. було придбано 100% акцій ЗАТ «Міні-металургійний завод «ІСТІЛ (Україна)» у Захура Мохаммада й Metalrussia Investment.

3) харчова промисловість: у ній було завершено найбільше (13) транзакцій у сумарному обсязі $575 млн. Ця галузь, що займає одну з провідних позицій в економіці Укр

Згідно зі статистикою Mergemarket, за перші шість місяців 2010р обсяг публічних операцій M&A в Укр сягнув 1,7 млрд дол (17 операцій). Це майже в 4 рази більше, ніж минулого року. Неофіційну статистику -більш як 30 операцій сумою понад 10 млн дол кожна.

Першу половину 2010-го назив часом експансії російського бізнесу до Укр. За участю російського капіталу відбулися дві найбільші операції: придбання за 1 млрд дол 50%+2 акції "Індустріальний союз Донбасу" і придбання за 1,7 млрд дол комбінату "Запоріжсталь" (операція не закрита). Крім того, росіяни повторно придбали "Луганськтепловоз" за 54 млн дол, а Московська міжбанківська валютна біржа завершила операцію з поглинання найбільшої української біржі ПФТС (50%+1 акція за 10 млн дол).

Серед інших угод M&A 2010:

- Antonio Merloni SpA (Ukraine factory) 100% було продано Electrolux AB (Швеція), 25 млн.дол;

- WINDROSE Aviation company – 45% інвестору IBRT investments limited (Кіпр) за 30 млн.дол.;

- CJSC Green Co – 100% інвестору Cleantale limited (Кіпр) за 40 млн.дол.

- Bank Forum - 26% інвестору Commerzbank AG (Німеччина) 125 млн.дол.;

Процеси M&A можуть активізуватися до кінця 2011 року в банківському секторі Укр, де близько чверті банків поки не виконують вимоги про збільшення регулятивного капіталу до мінімал розміру 120 млн гривень (15 млн доларів), а 20% установ завершили 2010 рік зі збитками. Проте, іноземні інвестори будуть йти з цього сегменту.

За оцінками аналітиків, концентрація на аграрному ринку триватиме й надалі. Найбільші землевласники будуть нарощувати банк землі й виробничі потужності, користуючись ситуацією в АПК, яка негативно позначається на стані невеликих підприємств.