Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Валовий внутрішній продукт і валовий національний дохід: їх кількісна визначеність та зв’язок з платіжним балансом.

ВВП – це ринкова вартість кінцевої продукції виробленої в країні за певний період. Для обчислення ВВП використовуються відповідні ціни, але деякі товари і послуги не продаються на ринках і не мають реальної ціни. Тоді при обчислювані ВВП застосовують умовне оцінювання, приписну вартість (житлова сфера, державні послуги тощо). ВВП не є абсолютно точним показником результатів економ діяльності країни, оскільки не може врахувати оренду благ довготривалого використання, ту продукцію, яку виготовляють домашні господарства і самі ж споживають, товари тіньової економіки тощо. Але з усіх можливих показників він найбільш точний.

Існує 3 методи розрахунку ВВП:

1.Виробничий метод (доданої вартості)

Як сума валової додатної вартості всіх галузей економіки плюс чисті продуктові податки:

ВВП=Сума ((В-МВ)+(ПП-С)), В-випуск, МВ-матеріальні витрати (проміжне споживання), ПП-податки на продукти, С-субсидії

2.Розподільчий метод (за доходами)

Сума первинних доходів, створених резидентами за певний період):

ВВР = ЗП+ВКП+ЗД+ (НП-С), ЗП-зарплата, ВКП – валовий корпоративний прибуток, ВКП=КП+А

КП включає НрПР (нерозподілений прибуток), дивіденди, податок на прибуток, ЗД-змішаний дохід, НП-нерозподілений прибуток

3.Матеріальний видатків (кінцевого споживання)

ВВП=С+І+G+NX, C-споживчі видатки, I-інвестиції I=A+ (амортизація+чисті інвестиції), G-держ закупівлі(зброя, техніка, дороги) , NX-чистий експорт NX=EX-IM

Крім показника ВВП, що характеризує річний випуск кінцевої продукції і послуг в ек-ці, в СНР є ряд похідних показників, які можуть бути розраховані на основі ВВП.

Оскільки ВВП вимірює лише доходи, які отримує країна від внутрішнього виробництва, він не охоплює всі доходи резидентів. Щоб врахувати доходи від зовнішньоекономічної діяльності, застосовуються два додаткових показники: валовий національний дохід та валовий національний наявний дохід.

ВНД - це сума внутрішніх первинних доходів.

GNI=У+NI = ВВП плюс чисті зовнішні первинні доходи (різниця між первинними доходами, які отримані від інших країн, і первинними доходами, які передані іншим країнам).

До первинних доходів відносяться доходи, які отримані від первинного розподілу сукупного доходу, тобто від розподілу доданої вартості між власниками факторів виробництва і урядом. Зовнішні первинні доходи включають оплату праці найманих працівників і доходи від власності, які власники фінансових активів (грошових коштів), землі, нематеріальних (нефінансових) активів отримують (або передають) за надання права користування ними господарським одиницям. Первинні доходи, які отримують резиденти даної країни, можуть бути у формі поточних трансфертів перерозподілені нерезидентам. І навпаки, первинні доходи нерезидентів можуть у формі поточних трансфертів передаватись резидентам даної країни.

Серед факторів, що впливають на стан платіжного балансу держави, особлива роль належить економічним, серед який необхідно виділити: темп інфляції; реальне зростання ВВП; процентні ставки та валютний курс «спот». Якщо спостерігається реальне зростання ВВП, збільшуються обсяги імпорту товарів і послуг. Це пов’язано з тим, що за умови зростання ВВП відбувається підвищення рівня прибутків у країні, частина яких може бути використана на імпорт. Низькі темпи зростання ВВП, навпаки, ведуть до зниження рівня імпорту товарів та послуг.