Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Характеристика країн з перехідною економікою.

З перех єк– країни Пд-Сх Європи та СНД, деякі азіатські.

(Албанія, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Камбоджа, Білорусь, Китай, Хорватія, Естонія, Латвія, Польща, Росія, Румунія, Туркменістан тощо)

Перехідна економіка - поняття, що означає трансформацію централізованої неринкової моделі економічного ротвитку з жорсткими командно-адміністративними методами управління у відкриту економіку, в якій ринковий механізм функціонування поєднується з гнучкими методами державного регулювання.

Країни з перех ек- це країни що перебувають на етапі розвитку що ха-зується :

1. Переглядом ролі держави,

а) проведення законодавчої реформи, складовими якої є конституційна, майнова, банківська, контрактна реформи;

б) реформування законодавчих інститутів;

в) регулювання діяльності природних монополій;

г) реалізацію необхідних інструментів та інституційних механізмів непрямого керування економікою, а саме — податкової системи, контролю за бюджетом і видатками, інститутів непрямого кредитно-грошового регулювання;

д) відповідні зміни у соціальній сфері, тобто створення системи страхування від безробіття при непрацездатності, реформування системи соціальних послуг (охорони здоров´я, освіти тощо), пенсійного забезпечення.

2.Макроекономічна стабілізація, - жорсткостка податкова та кредитна політика, вирішення проблеми надлишкової грошової маси, перегляд показників витрат з метою врегулювання зовнішніх розрахунків.

3.Розвиток приватного сектору, приватизація, реформа виробничої структури:

а) спрощення процедур закриття й відкриття підприємств;

б) оформлення права приватної власності;

в) чітке формування та розподіл права власності (власність на землю, промисловий капітал, житловий фонд і реальну нерухомість);

г) галузеву й виробничу реформу, ліквідацію монополій.

4. Реформа цін і ринків. реформування: ринку товарів і послуг, праці, фінансового ринку тощо, лібералізацію цін, лібералізацію зовнішньої торгівлі, вивільнення структури заробітної плати, реформування процентних ставок.

На даному етапі країни використ 2 моделі:

1) модель "шокової терапії", ( швидких радикальних реформ);

2) модель поступового, повільного або еволюційного реформування; цю модель визначають як "градуалістський підхід".

Переважно радикальні методи - Польща, меншою мірою Чехія, частково Естонія. Більшість держав Східної та Центральної Європи та СНД надали перевагу еволюційному характеру ринк перетворень.

На країни що розвив і країни з перехід ек припадає половина ПІІ світу.

Країни з перехід ек досягли значних успіхів за часи незалежності: так, Естонія, Грузія та Литва за індексом ек свободи відносяться до країн в основному з вільною ек. Вірменія, Латвія, Казахстан – з помірно вільною.

У 2006р. Україна стала ринк ек.