Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Особлив фін установ і організацій соцї сфери.

Установи, які фінуються з бюджу (школи, лікарні, поліклініки, установи культури, дитячі дошкільні установи, держ органи влади й управл ), називаються бюджи. Їх фін діяльн пов’язана з кошторисним фінасувм, що полягає у забезпеченні витрат за рах зовнішнього фінасув. Кошторисне фінасув застосовується у тих сферах, де важко забезпечити самоокупність і прибутковість. В окремих випадках у межах одного підпр чи організації може застосовуватись одночасно кошторисне фінасув і комерційна діяльн. Некомерційними організми є також добровільні громадські формув, що об’єднують громадян на основі єдності інтересів, уподобань . Вони поділ на дві групи:

1) політичні партії;

2) громадські організації.

Громадські організації та політичні партії володіють майном і коштами, необхідними для здійсн їхньої статутної діяльн. Майно і кошти можуть надаватися засновниками, учасниками, державою, підпрми й організми. Об’єднання громадян мають можливість проводити необхідну господарську та іншу комерційну діяльн через створення комерційних установ і організацій зі статусом юридичної особи, виступати засновниками підпр.

Дох політичних партій та громадських організацій форм за рах вступних та членських внесків, надходжень від належних їм комерційних структур, від проведення платних заходів, добровільних та спонсорських пожертвувань фіз та юр осіб.

Видатки громадських формувань пов’язані із необхідністю фінасув витрат на статутну діяльн та її перерозподіл, оплату праці штатного управлінського апарату, адміністративно-госп затрати, проведення культурно-масових заходів .

Оскільки громадські організації та політичні партії — це некомерційні організації, вони не сплачують податку на прибуток.

Діяльн профспілкових організацій забезпечується за рах:

вступних і членських внесків її членів; дох від господарської, комерц та іншої діяльн належних їм підпр і організацій; благодійних внесків; коштів, що надходять їм від власників або уповноважених ними органів за колективними договорами.

Кошти, що надходять первинним профспілковим організм, витрачаються згідно з кошторисом на: культурно-виховну роботу; фізичну культуру і спорт; матеріальну допомогу членам профспілок; адміністративно-госп та організаційні витр; преміювання профактиву.

Доброчинні фонди, можуть ма­ти у власності кошти, майно, майнові права, необхідні для здійсн статутної діяльн.

Фін доброчинних фондів мають особлив організації, що зумовлені відсутністю держ втручання, надання допомоги і додаткових пільг, переважання добровільних пожертвувань спонсорських внесків у джерелах формув коштів.

Дох доброчинних фондів: внесків членів фондів; благодійних внесків і пожертвувань фіз та юр осіб; коштів, що передаються на договірних засадах фізичними та юридичними особами для фінасув конкретних програм, які відповідають завданням фонду; кредитів та інш позик; дох від діяльн фондів; частини дох, від діяльн створених благодійними фондами суб’єктів підприємництва в межах, передбач їхніми установчими документами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]