Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

49.Які зміни у сфері под та держ видатків відбул на етапі індустріал перерозподіл ек-ки?

Індустріальна ЕК-ка починається з 18 до сер 20 ст. У цей період відбул буржуазні революції, в резі яких буржуазія добивається права на створення умов для роз-ку ринкових віднос, для невтручання держ в ЕК-ку, добивається права пром-вої і торгівельної експансії.

У с-мі держ видатків відбуваються постійні зміни:

1. пол невтручання держ в ЕК процеси змінюється активним зростм держ видатків по фін-нню окремих галузей ек-ки, с/г, по фінуванню програм цільового роз-ку, по фін-нню наукодово-дослідних розробок, тобто поступово держ перетвор в найбільшого банкіра, споживача, підприємця, позичальника і експортера. 2. під впливом загострення соц і демографічних проблем вводиться с-ма соц витрат.

3. у зв’язку з тим, що була введена держ початкова і середня освіта (була потреба у кваліфікованій робочій силі) вводиться держ фінасув обов’язкового навчання в середніх загальноосвітніх школах.

4. у с-мі держ видатків все більшу роль починають відігравати видатки держ бюджу, що в багатьох країнах призводить до появи бюдж дефіциту і держ боргу. З’являється нова стаття в держ видатках – погашеня держ боргу.

5. в індустріальний період перерозподілив і розширюється сфера фін с-ми, окрім держ (бюджних) дох і витрат, до фін віднос стали включати такі нові сфери як фін приватних підпр, фін ринок, страх і фін домогосподарств.

55.Назв джерело под права та що визнач і регул цей акт.

Под право як фіново-правовий інститут являє собою сук-ть норм, що регулюють суспільні віднос у сфері справляння под та обов'язкових платежів до бюджів та держ цільових фондів, встановлюючи при цьому права, обов'язки та відповідальність сторін. Основним джерелом под права в У є Под кодекс. Він регул віднос, що виник у сфері справляння под і зборів, зокрема, визнач вичерпний перелік под та зборів, що справляються в У, та порядок їх адміністрування, платників под та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійсн под контролю, а також відповідальність за порушення под законодавства. Також Под кодекс У визнач правила оподаткув товар або послуг, що переміщуються через митний кордон У, крім оподаткув ввізним (імпортним) митом або вивізним (експортним) митом, які встановлюються Митним кодексом У та іншими законами з питань митної справи.

50.Визначте проблеми щодо фін забезпеч соц потреб держ в постіндустріальній екіці.

Найважливішим елементом базису постіндустріальної формації стає наука, університети, частково загальноосвітня школа. Вони переходять з надбудови індустріал суспільства в базис постіндустріал, утворюючи з інформаційно-складеною частиною базису нерозривну єдність. Відбув остаточне перетворення науки на безпосередню продуктивну силу суспільства, почате в період індустріалізму. Формаційна спільність інформаційно-екічної формації включає: 1) фін і технократичну еліту, 2) інформаційно-технічну інтелігенцію, 3) інженерно-технічну інтелігенцію, 4) користувачі Інтернету і персональних комп'ютерів. Потреба в самоствердженні стає ведучою серед мотивів. Мотивами стають також проблеми багатства, виживання людства в умовах екологічної катастрофи і глобалізації. Прибічники постіндустріальної цивілізації виявляють проблем, які обтяжують постіндустріальні суспільства. Це проблема взаємин "золотого мільярда" і іншої частини людства, тобто проблема конфлікту між багатими і бідними. Інформаційна революція розділяє усе насел-я на два інформаційні класи - власників засобів інформації і не власників. Виникає нова соц-інформаційна і соц-екічна нерівність. І нарешті, маси людей, що не опанували засоби інформації і одночасно витиснені з сфери матеріального вир-ва, опускаються на соціальне дно. Постіндустріальна епоха, що настає є постек, тому що в ній - вир-во матер благ, матер інтереси, приватна власність, індивідуальний товар ний обмін, експлуатація вже не є такими, що переважають. Переважають стають вир-во інформації, творчі інтереси, колективна власність, нетовар ний обмін інформацією, зникнення експлуатації як факту. У постіндустріальній інформаційно-еконй формації зберігаються і змішана власність на інформацію, і інформаційні мережі, і інформаційно-товар ний обмін, і експлуатація творчої праці, і багаті і бідні, і колишні мотиви (багатство, незалежність, влада, творчість), тільки їх роль в мотиваційній структурі міняється. Верхівка суспільства, орієнтована не на отримання незчисленних матер благ, а на отримання нового знання, що прагне до досягнення внутр задоволеності своєю діяльн, проте розпоряджатиметься основною частиною громадського багатства; в той же час представники нижчих класів, що прагнуть до забезпеч гідної якості життя через привласнення матер благ, будуть позбавлені можливості досягнення рівня добробуту, до якого вони прагнуть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]