Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

100.Под сист: наук (класичні) принцип побудови подат сист.

Под сист - це сук-ть под, зборів, інш обов`язкових платежів і внесків до бюджу і держ цільових фондів, які діють у встановленому законом порядку. Сутн, структура і роль сист оподаткув визнач податковою політикою, що є виключним правом держ, яка проводить її в країні самостійно, виходячи із завдань соц-ек перерозподіл. Через под, пільги і фін санкції, а також і відповідальність, які виступ невід'ємною частиною сист оподаткув, держ ставить єдині вимоги до ефективного ведення госп в країні. До принципів оподаткув Адам Сміт відніс такі:

- под повинні платити всі у відповідності зі своїм доходом;

- розмір податку повинен бути точно визначений заздалегідь;

- способи справляння і терміни сплати податку повинні бути зручними для платника, а не для держ;

- справляння под та їх організ повинні здійсн з мін витратами.

У праці піддавався критиці податок на з/п, Сміт вважав його безглуздим і руйнівним.Був противниками непрям под: на сіль, шкіру, мило і свічки; їх оподаткув, на думку Сміта, підвищувало ціну праці, що призводить до зрост витрат вир-ва. Стосовно бюджу, класик дотримувався теорії «здорових фін», тобто збалансованості дох і видатків. При цьому зверталась увага на тенденцію до посилення рівня бюдж централізації ВВП у зв'язку з розширенням ф-цій держ (закон Вагнера).

101.Сутн податк сист. Принципи побудови податк сист у?

Под сист(ПС)-це сук-ть встановлених в державі под, зборів та обов’язкових платежів, принципів і методів оподаткув, контроль за дотриманням под законодавства та організації податк служби. принципи побудови ПС:У:1) загсть оподаткув - кожна особа зобов'язана сплачувати встановлені под та збори; 2)рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податк дискримінації - забезпеч однакового підходу до всіх платників под незалежно від соцї, расової, національної, релігійної приналежності; 3)невідворотність настання визначеної законом відповідальності у разі порушення под законодавства;; 4)фіскал достатність - встановлення под та зборів з урахуванням необхсті досягнення збалансованості витрат бюджу з його надходжми; 5)соціальна справедливість - установлення под та зборів відповідно до платоспроможності платників под; 6)еконсть оподаткув - установлення под та зборів, обсяг надходжень від сплати яких до бюджу значно перевищує витр на їх адміністрування; 7)нейтральність оподаткув - установлення под та зборів у спосіб, який не вплив на збіл-я або зменшення конкурентоздатності платника под; 8)стабільність - зміни до будь-яких елементів под та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюдж періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки; 9)рівномірність та зручність сплати - установлення строків сплати под та зборів, виходячи із необхсті забезпеч своєчасного надходж коштів до бюджів для здійсн витрат бюджу та зручності їх сплати платниками; 10)єдиний підхід до встановлення под та зборів - визнач-я на законодавчому рівні усіх обов'язкових елементів податку. 11) сплаті підлягають лише загальнодерж, місц под та збори

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]