Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

122.Бюджна сист: структура, принципи побудови.

Бюджна сист — відображає складові бюджу, тобто це сук-ть усіх бюджів, які форм в даній країні згідно з її бюдж устроєм. Установлено два основні види бюджів — центральні та місц. У країнах з федеральним устроєм існ два різновиди центр бюджів: загальнодерж та центральні для членів федерації. В У центральними є Держ бюдж У і Республіканський бюдж Автономної Республіки Крим. Склад місцевих бюджів відображає територіальний поділ країни: в У — області, райони, поселення. Відповідно місц бюджи поділяють на дві групи: централізовані (регіональні) — обласні, районні, міські та бюджи базового рівня — сіл, селищ, міст, районів у містах.

Принципи побудови бюджної сист є визначальною основою бюдж устрою. Вони визначають характерні ознаки і риси бюджної сист кожної країни. При цьому взаємозв’язок різних ланок бюджної сист може встановлюватися на основі двох принципів:

Принцип єдності означає, що всі ланки бюджу в сукупності становлять єдиний бюдж, який склад і затверджується в загальному обсязі. Принцип єдності забезпечується єдиною дохідною базою всіх бюджів, єдиною систою видатків, а головне — керованістю процесом складання і викон-я бюджу з єдиного центру.

Принцип автономності означає, що кожний бюдж, що входить до складу бюджної сист, є відносно відособленою і самостійною ланкою. Автономність бюджів забезпечується чітким законодавчим розмежуванням дох і видатків між бюджами із забезпечм кожного бюджу досить міцною і стабільною дохідною базою. Кожний бюдж склад, затверджується і виконується відповідними органами влади відособлено і самостійно.

123.Бюджний процес: етапи. Схема Які етапи бюдж процесу є функц вик влади, а які – функцією органів закон?

Бюджний процес — це регламентована нормами права діяльн, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджів, їх викон-ям і контролем за їх викон-ям, розглядом звітів про викон-я бюджів, що становлять бюджну систу країни. Учасниками бюдж процесу є Президент У, Верховна Рада У, Кабінет Міністрів У, Міністерство фін, Держ казначейство, Нац банк У, Рахункова палата та інші органи.

Можна виділити такі стадії бюдж процесу:

1) складання проектів бюджів;

2) розгляд та прийняття зак про держ бюдж У, рішень про місц бюджи;

3) викон-я бюджу, в тому числі у разі необхсті внесення змін до зак про Держ бюдж У, рішення про місц бюджи;

4) підготовка та розгляд звіту про викон-я бюджу і прийняття рішення щодо нього.

Основою бюдж процесу є бюдж планув, оскіль­ки виконується такий бюдж, який ухвалено. Завдання бюдж планув:

- достовірне визнач-я обсягу та джерел формув дох бюджу;

- оптимальний розподіл видатків за окремими групами і галузями;- збалансування бюджу.

Процедура бюдж планув — послідовність заходів і дій зі складання і розгляду проекту бюджу. Вона визначена Бюдж кодексом У і на державному рівні включає такі етапи

: визнач-я основних напрямів бюджної політики; підготовка й аналіз бюджних запитів; схвалення проекту держ бюджу Кабінетом Міністрів; розгляд та прийняття держ бюджу Верховною Радою.

Викон-я бюджу полягає у мобілізації запланованих дох і фін-і передбач видатків. Організ викон-я бюджу покладається на Кабінет Міністрів, оперативна робота ведеться Міністерством фін, Державною податковою адміністрацією і Держ казначейством. Викон-я бюджу здійсн на підставі розпису дох і видатків. Цей документ склад після затвердження бюджу відповідно до підрозділів бюджної класифікації, яка містить повну деталізацію

На всіх стадіях бюдж процесу здійсн фін контроль і аудит та оцінка ефективності використ бюджних коштів. Усі стадії бюдж процесу ґрунтуються на правових засадах, які повинні гарантувати чітке планув, додержання бюджної дисципліни і постійний контроль за викон-ям усіх видатків.

Всі етапи виконує виконавча влада, крім розгляду проекту Зак про Держ бюдж У та прийняття рішення про затвердження Зак про Держ бюдж У і подання його на підпис Президенту У – це ф-ї органів закон влади (ВР У).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]