Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

62.Поняття і завд фін політики, напрями.Ефект-ть ф політ у

Фін пол - це особлива сфера екічної діяльн держ, спрямованої на мобілізацію фін ресурсів, їх раціональний розподіл і використ для викон-я завдань і цілей держ. Це сист заходів у фінй сфері з метою цілеспрямованого впливу держ на перерозподіл фіново-кредї сист та національної екіки взагалі.

Основні завдання фін політики: 1)знаходження наукобгрунтованих концепцій перерозподіл фін; 2)визнач-я основних шляхів використ фін на перспективу та на сучасному етапі; 3)здійсн практичних дій, спрямованих на досягнення поставл цілей. Фін пол як особлива сфера екічної діяльн держ направлена на мобілізацію фін ресурсів, їх раціональний розподіл і використ для забезпеч ф-й держ.

З допомогою фін політики в У здійсн радикальний перерозподіл фін ресурсів. В У поряд з головним завданням фін політики держ - фіновим забезпечм здійснюваних перетворень в країні - не менш гостро по-стали завдання запобігти соц вибуху в суспільстві, максимально полегшити труднощі переходу від однієї сист сусп віднос до іншої.

63.Поясн зв’язок між ек і фін політикою держ.Особлив ф політ у

Ек полі́тика — сист заходів, здійснюваних державою та її владними структурами або іншими особами, спрямованих на регулюв екічних процесів. Екічна пол включає постановку тих або інш цілей і визнач-я шляхів та методів їх досягнення.

Екічна пол поділяється на дві галузі: конституючу екічну політику та регулівну екічну політику.

Сутн конституючої екічної політики: становлення та закріплення на тривалий час типових умов госп.

Сутн регулівної екічної політики: поточне регулюв господарських процесів в межах існуючих типових умов госп.

Фін пол — комплекс дій і заходів, що здій­снюються державою в межах наданих їй ф-й та по­вноважень у сфері фін діяльн суб'єктів госп та фін інституцій, громадян і безпосер держ з метою вирішення певних за­вдань і досягнення поставл цілей.

Метою державно фiнансової полiтики є забезпеч iстотного пiдвищення рiвня життя громадян нашої країни. Його показники слiд орiєнтувати на рiвень добробуту насел-я, досягнутий у перерозподілинених країнах. Перерозподілязання такого завдання передбачає прийняття вiдповiдних программ на довгострокову перспективу, конкретизованих на кожний визначений перiод. При цьому слiд усвiдомлювати: таких резiв можна досягнути лише за умов, що У за рiвнем екiчного перерозподіл досягне потенцiалу перерозподілин держав

64.Які існ рівні фін політики та фактори

фін пол - це спосіб організації і використ фін віднос. При чому, фін політику доцільно розглядати на слідуючи рівнях: світовому;макроек;мікроек.       Кожному рівню фін політики відповідає своя мета. Так, на макроек рівні мета фін політики полягає в оптимальному розподілі і перерозподілі ВВПміж галузями народного госп, соціальними групами насел-я, територіями. На мікроек рівні - в оптимальному розподілі і перерозподілі грош коштів і фін ресурсів. Задачі фін політики залеж в першу чергу: на світовому рівні - від фін, екічних та політичних процесів, що відбуваються у світі; на макроек рівні - від ф-й та природи держ; на мікроек - від мети функціон-я та форми власності підпр.       На цій основі до задач макроек рівня можна віднести: підвищення обсягів й- ефективності використ фін ресурсів - відмова від рішення цієї задачі може призвести до розпорошення коштів, скорочення джерел задоволення постійно зростаючих екічних і соц потреб суспільства; оздоровлення і структурна перебудова екіки - рішення цієї задачі дозволить підвищити в загальному обсязі вир-ва питому вагу галузей другої групи, зменшити витр на вир-во продукції, впорядкувати грош обіг; досягнення більш високого рівня життя насел-я на основі перерозподіл галузей промисловості й сільського госп-соціальна направленість фін політики свідчить про те, що рівень життя насел-я виступ показником, який визнач перерозподіл вир-ва, напрямки і структуру використ фін ресурсів.      До задач фін політики мікроек рівня можна віднести: максимізація прибутку підпр; оптимізація структури капіталу підпр і забезпеч його фін стійкості; досягнення прозорого фіново-ек стану підпр для власників, інвесторів, кредиторів; забезпеч інвестиційної привабливості підпр; створення ефективного механізму управл підпрм; використ підпрм ринкового механізму в залученні фін ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]