Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

88.Обгрунт, чому непрямі под вваж важкими в соц плані

Под – обов`язкові нормативні платежі в держ або місцевий бюдж, що їх вносять як окремі особи, так і підпр різних форм власності.

Залежно від форми оподаткув под бувають прямі (податок на прибуток підпр та інші) непрямі (ПДВ, акцизний збір, держ мито, плата за землю). ПДВ (ПДВ) – непрямий ПДВ, яка створюється на всіх стадіях вир-ва та обігу. Він включається в ціну у вигляді надбавки до ціни товар у, робіт, послуг і повністю оплачується кінцевим споживачем товар ів, робіт та послуг. Акцизний збір – один із непрям под, що включається до ціни товар ів. Встановлюється, як правило, на високорентабельні товар и і стягується за ставками, диференційованими за окремими групами товар ів. Мито – це непрямий податок, який стягується з товар (інш предметів), які переміщуються через митний кордон У, тобто ввозяться, вивозяться чи прямують транзитом. Платниками мита є фіз та юридичні особи, які здійснюють переміщення товар через митний кордон. Об`єктом оподаткув виступ митна вартість товар ів, або їх кількісна оцінка, що залежить від виду встановлених ставок. При непрямому оподаткуванні суб`єктом податку стає продавець товар у, який виступ посередником між державою і платником (споживачем товар у чи послуги).

+ непрям под: надійне джерело дох держ бюджу; широка база оподаткув; рівномірний розподіл под по всій території країни; продуктивність; простота розрахунку і контролю. - непрям под: несправедливі, бо прямо не залеж від доходу.

89.Яка різниця між загальнодерж та місц податк і зборами? приклади

Об'єднання под у систу передбачає можливість класифікувати їх згідно з чинним законодавством на такі види:

- загальнодерж под та інші обов’язк платежі;

- місц под, збори та інші обов’язк платежі.

До загальнодерж под та інш обов'язкових платежів належ: ПДВ; акцизний збір; податок на прибуток підпр; податок на дох фіз осіб; мито; держ мито; податок на нерухоме майно (нерухомість); плата (податок) за землю; рентні платежі; податок з власників транспортних засобів; збір за спеціальне використ прир ресурсів; збір за забруднення навколишнього природного се-редовища; у; плата за торговий патент на деякі види підприєм-ницької діяльн.

Загальнодерж под та збори встановлюються Верховною Радою У і справляються на всій території У.

І. До місцевих под належ: податок з реклами; комунальний податок.

II. До місцевих зборів: готельний збір; збір за припаркування автотранспорту; ринковий збір; збір за видачу ордера на квартиру; курортний збір; збір за участь у бігах на іподромі; збір за виграш на бігах на іподромі; збір за право використ місцевої символіки; збір за право проведення кіно- і телезйомок;

Місц под і збори (обов’язк платежі), механізми справляння та порядок сплати їх встановлюються сільськими, селищними, міськими радами відповідно до пере-ліку і в межах граничних розмірів ставок, установлених законами У, крім збору за проїзд по території при-кордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, який встановлюється обласними радами. При цьому збір за припарковку автотранспорту, ринковий збір, збір за ви-дачу ордера на квартиру, збір за видачу дозволу на роз-міщення об'єктів торгівлі та сфери послуг і збір з власників собак є обов'язковими для встановлення сільськими, селищ-ними та міськими радами за наявності об'єктів оподаткуван-ня або умов, з якими пов'язано запровадження цих под і зборів. Суми місцевих под та зборів (обов'язкових платежів) зараховуються до місцевих бюджів у порядку, визначеному сільськими, селищними, міськими радами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]