Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

124.Поясн взаємозв’язок між «бюдж сист» та «бюдж устрій».

Бюджна сист є найважливішим ек регулятором. Від того, наскільки правильно побудовано бюджну систу залежить ефективне функціон-я всього народного госп країни,

Бюджна сист – це заснована на екічних відносах та юр нормах сук-ть усіх видів та ланок бюджу країни, які об’єднані на єдиних принципах.

Сук-ть усіх бюджів, що входять до складу бюджної систі У, є зведеним бюджом У. Він використовується для аналізу і визнач-я засад держ регулюв ек і соцго перерозподіл У.

Бюджний устрій – це організ і принципи побудови бюджної сист, її структури, взаємозв’язок між окремими ланками бюджної сист. Він визнач держ устроєм і адміністративно-територіальним поділом країни.Принципи:

єдності бюджу означає існув-я єдиного розрахунку дох і видатків кожної ланки бюджної сист.

повноти полягає у відображенні в бюджі всіх дох і видатків. достовірності – це формув бюджу на основі реальних показників, наук обґрунтованих нормативів та відображення у звіті про викон-я бюджу.

гласності забезпечує висвітлення в засобах масової інформації показників бюджів і звітів про їх викон-я.

126.Бюджний процес: етапи. Задіяні органи і їх ф-ї.

Бюджний процес — це регламентована нормами права діяльн, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджів, їх викон-ям і контролем за їх викон-ям, розглядом звітів про викон-я бюджів, що становлять бюджну систу У.

Учасниками бюдж процесу є Президент У, Верховна Рада У, Кабінет Міністрів У, Міністерство фін, Держ казначейство, Нац банк У, Рахункова палата та інші органи.

Можна виділити такі стадії бюдж процесу:

1) складання проектів бюджів;

2) розгляд та прийняття зак про держ бюдж У, рішень про місц бюджи;

3) викон-я бюджу, в тому числі у разі необхсті внесення змін до зак про Держ бюдж У, рішення про місц бюджи;

4) підготовка та розгляд звіту про викон-я бюджу і прийняття рішення щодо нього.

Основою бюдж процесу є бюдж планув, оскіль­ки виконується такий бюдж, який ухвалено. Завдання бюдж планув:

- достовірне визнач-я обсягу та джерел формув дох бюджу;

- оптимальний розподіл видатків за окремими групами і галузями;

- збалансування бюджу.

Процедура бюдж планув — послідовність заходів і дій зі складання і розгляду проекту бюджу. Вона визначена Бюдж кодексом У і на державному рівні включає такі етапи та стадії: визнач-я основних напрямів бюджної політики; підготовка й аналіз бюджних запитів; схвалення проекту держ бюджу Кабінетом Міністрів; розгляд та прийняття держ бюджу Верховною Радою.

Викон-я бюджу полягає у мобілізації запланованих дох і фін-і передбач видатків. Організ викон-я бюджу покладається на Кабінет Міністрів, оперативна робота ведеться Міністерством фін, Державною податковою адміністрацією і Держ казначейством. Викон-я бюджу здійсн на підставі розпису дох і видатків. Цей документ склад після затвердження бюджу відповідно до підрозділів бюджної класифікації, яка містить повну деталізацію

На всіх стадіях бюдж процесу здійсн фін контроль і аудит та оцінка ефективності використ бюджних коштів. Усі стадії бюдж процесу ґрунтуються на правових засадах, які повинні гарантувати чітке планув, додержання бюджної дисципліни і постійний контроль за викон-ям усіх видатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]