Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. В чому полягає сутн управл фін-ми? Назв органи, які здійснюють оперативне управл фін-ми в у, їх ф-ї.

Управл фін-ми, як і будь-якою іншою систою, включає дві основні складові: органи управл та форми і методи управлінської діяльн. У світй теорії і практиці широкого визнання набув фін менедж як наука про управл фін діяльн. Зміст фін менеджу визнач ф-їми управл: розроблення стратегії, планув тактики реаліз стратегії, організ викон-я розроблених планів, облік і контроль.

Основним завданням органів управл фін систою є забезпеч злагодженості у функціонуванні окремих сфер і ланок фін віднос. Це досягається чітким розмежуванням ф-й і повноважень між фіновими органами та інституціями.

Розрізняють стратегічне (або заг) і оперативне управл фін-ми.

Оперативне управл фін-ми здійснюють Міністерство фін У, дирекції позабюджних фондів, страх організацій, фін служби міністерств, підпр та організацій і т.п.

Міністерство фін бере участь у розробленні балансу фін ресурсів, організ роботу зі складання проекту держ бюджу, контролює випуск і обіг цінних паперів, бере участь у роботі органів управл фондових бірж. У систі Міністерства фін функціон держ контрольно-ревізійна служба і Держ под адміністрація У, їх очолюють голови, які затверджуються Кабінетом Міністрів У. Основне завдання контрольно-ревізійної служби - здійсн держ контролю за використм коштів і матер цінностей, їхнім збереженням, станом та достовірністю бухгалтерського обліку і звітності. Держ под адміністрація головним завданням вважає забезпеч відповідності законодавства про под, повний облік усіх платників под, здійсн контролю і забезпеч правильності розрахунку й сплати под, контроль за законністю здійсн вал операцій.

Держ казначейство здійснює оперативне управл видатками держ бюджу. Казначейство також збирає, обробляє й аналізує інформацію про стан держ фін, надає найвищим законодавчим і виконавчим органам державної влади звітність про фін операції уряду і стан бюджної сист.

  1. Доведіть необх-ть управл фіновими потоками та роль вищих держ органів закон і вик влади

Фін забезпеч покриття потреби підпр у капіталі, а також дотримання своєчасності викон-я поточних зобов'язань суб'єкта госп залежить від його можливості та спроможності формувати у визначений момент часу необх фонд грош коштів із заданою абсолютною величиною, кількісним вираженням такої характеристики підпр є рівень його ліквідності (як можливість швидкого формув фонду грош коштів без значних фін втрат) та платоспроможності (як можливість своєчасного та повного погашення зобов'язань).

Із вище сказаного випливає, що підтримання належного рівня платоспроможності та ліквідності суб'єкта госп досягається шляхом відповідної організації руху грош потоків у часі та просторі - управлм грошовими потоками підпр. Сук-ть методів та форм, що використ суб'єктом госп для організації руху грош коштів у часі та просторі відповідно до визначених критеріїв та цілей, будемо називати модель управл грошовими потоками підпр.

Роль вищих держ органів закон і вик влади. Верховна Рада У затверджує Держ бюдж У та здійснює контроль за його викон-ям в особі Рахункової палати, визнач засади внутр і зовнішньої політики в сфері фін. Кабінет Міністрів У забезпечує проведення фін, інвестиційної та податк політики, політики у сферах праці і зайнятості насел-я, соцго захисту, освіти, науки, культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокорист-я. Міністерство фін У здійснює управл держ внутрм і зовнм боргом; здійснює контроль за випуском і обігом цінних паперів бере участь в роботі керівних органів фондових бірж. Головним завданням Державної податк адміністрації є: здійсн контролю за додержанням под законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати под і зборів. Головним завданням Державної контрольно-ревізійної служби є: здійсн держ контролю за витрачанням коштів і матер цінностей в міністерствах, відомствах, держ комітетах, держ фондах, бюджних установах, а також на підпрх і організх, які отримують кошти з бюджів усіх рівнів. Основними завданнями Держ казначейства є: організ викон-я Держ та місцевих бюджів У і здійсн контролю за ними; управл наявними коштами Держ бюджу У, у тому числі, в інозй валюті, та коштами держ позабюджних фондів у межах видатків, визначених на відповідний період; фінасув видатків Держ бюджу У; облік та касове викон-я Держ бюджу У та місцевих бюджів; здійсн управл держ внутрм і зовнм боргом відповідно до чинного законодавства; розподіл відрахувань від загальнодерж под, зборів та обов’язкових платежів за нормативами, затвердженими Верховною Радою У, між різними рівнями бюджної сист; здійсн контролю за надходжми та використм коштів держ позабюджних фондів. Основним завданням Рахункової палати є: надання кредитів та здійсн операцій з розміщ-я золотого резерву і резерву в інозй валюті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]