Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Управл фін-ми: об’єкти і суб’єкти . Ф-ї органів управл фін-ми загальнодерж рівня.

Управл фін-ми – це сук-ть форм і методів цілеспрямованого впливу держ на формув і використ централіз і децентраліз фін. ресурсів, що знаходяться в розпорядженні держ органів управл.Об’єкт-централізовані і децентралізовані фонди фін ресурсів, що створ і використ в усіх ланках фін сист. Суб’єкт — держ (в особі законодавчих і виконавчих, у тому числі фін, органів), фін служби підпр, організацій, установ, міністерств і відомств. Міністерство фін(заг керівництво всією фін систою країни). Ф-їми:вироблення основ і напрямів фін політики держ;організ бюдж процесу; здійсн заходів з мобілізації коштів через систу держ кредиту та управл держ боргом;організ функціон-я ринку держ цінних паперів. Держ контрольно-ревізійна служба спеціалізується на здійсненні фін контролю.Держ казначейство створено з метою забезпеч повного і своєчасного викон-я Держ бюджу. Держ под адміністрація.Ф-ї: розроблення проектів под законодавства; облік платників под та надходжень їх до бюджу. Рахункова палата У створена з метою здійсн позавідомчого контролю за складанням і викон-ям бюджу держ, аналізу бюджної політики держ, контролю у сфері держ кредиту. Аудиторська палата, хоча і не є фіновим органом, організ незалежний фін контроль. Вона видає ліцензії юридичним і фізичним особам на право здійсн аудиторської діяльн НБУ- він здійснює емісію грошей, які є інструментом фін віднос, і регул грош обіг у країні. Проводить реєстрацію комерційних банків і видає ліцензії на окремі види банк операцій. Держ комісія з цінних паперів та фонд ринку організ функціон-я ринку цінних паперів. Проводить реєстрацію випуску цінних паперів та регул їх кругообіг. Пенсійний фонд виконує ф-ї нарахування пенсій і здійсн їх виплат. Має відповідні повноваження з контролю за повнотою і своєчасністю сплати внесків підпр до фонду. Фонди соцго страх та У держ інноваційна компанія вик аналогічні ф-ї відносно відповідних цільових фондів.

  1. В чому полягає сутн управл фін-ми? Назв органи, які здійснюють заг управл фін-ми в у, ф-ї.

Управл фін-ми – це сук-ть форм і методів цілеспрямованого впливу держ на формув і використ централіз і децентраліз фін. ресурсів, що знаходяться в розпорядженні держ органів управл.

Органи вик влади, що здійснюють управл фін-ми, поділяють на:

1) органи управл загальної компетенції (Кааб.Мін, місц держ адміністрації, органи місц самоврядування);

2) органи управл спеціальної (галузевої) компетенції: - для яких фін діяльн є основною і які створені спеціально для здійсн фін діяльн (Міністерство фін, Держ под адміністрація та ін.).

Значними повноваженнями в галузі управл фін-ми наділений Кабінет Міністрів У. Він забезпечує: проведення фін, цінової, інвестиційної і податк політики; розроблення проекту Зак про Держ бюдж У; викон-я затвердженого Держ бюджу У; надання звіту про викон-я Держ бюджу У.

На Міністерство фін в У покладені завдання загального керівництва всією систою фін країни. Основними його ф-їми є:

 розробка напрямків фін політики держ та заходів щодо їх реаліз;

 організ бюдж процесу;

 управл держ боргом;

 регулюв фін діяльн суб'єктів госп;

 організ функціон-я ринку цінних паперів;

 забезпеч перерозподіл міжнар фін віднос.

 До складу Міністерства фін входять два відокремлених підрозділи: Контрольно-ревізійна служба і Держ казначейство, на яких покладено ф-ї контролю.

Рахункова палата, Комітет нагляду за страх діяльн, також здійснюють переважно ф-ї контролю.

Нац банк У. Він здійснює:

 емісію грошей

 регулюв грош обігу в У;

 організацію ефективного функціон-я кредї сист;

 проведення міжбанк розрахунків;

 організацію касового викон-я бюджу;

 проведення міжнар розрахунків держ;

 валютне регулюв і встановлення офіційного курсу валют.

Пенсійний фонд та Фонд соцго страх- Вони створені з метою фін забезпеч реаліз соц гарантій в У.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]