Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

284.Незал (аудиторський) контроль: відмін від держ ф контр

- це професійний незалежний фін контроль.

Основне завдання аудиторського контролю - отримання об’єктивної інформації про фін стан суб’єкта, який перевіряють, відповідності його господарської діяльн чинному законодавству. В такому контролі зацікавлені як держ, так і підприємці, він дає змогу поєднувати їх інтереси без додаткового навантаження на бюдж. Аудиторська діяльн в У регулться Законом У "Про аудиторську діяльн". Аудит в У здійснюють як фіз особи (аудитори), так і юридичні особи (аудиторські фірми). Аудиторська перевірка може бути добровільною (ініціативною, проведеною за рішенням самого суб’єкта госп) і обов’язковою.

Держа́вний контро́ль — одна з форм здійсн державної влади, що забезпечує дотримання законів і інш правових актів, що видаються органами держ. Здійсн держ контролю - одна з важливих ф-й держ управл. Його призначення полягає у сприянні реаліз фін політики держ, забезпеченні процесу формув і ефективного використ фін ресурсів у всіх ланках фін сист. Залежно від того, на якому рівні та стосовно чого розглядається, контроль може бути охарактеризований як форма чи вид діяльн, як принцип, як ф-ї. Залежно від критерію, який є визначальним при класифікації, виділяють наступні види контролю: Організаційні взаємозв'язки контролюючого і підконтрольного об'єкту: зовн (парламентський, президентський, судовий), внутр,

За обсягом спостереження, аналізу і перевірки діяльн, обсягу контролю та хар-ру контрольних повноважень: заг, спец.

Організаційна підпорядкованість між контролюючого і підконтрольного суб'єктів: відомчий (галузевий, підвідомчий), надвідомчий.

Час проведення: попередній, поточний (оперативний), наступний;

Контрольна діяльн здійсн шляхом перевірок, планових і позапланових ревізій, обстежень, витребування звітів, проведення рейдів, оглядів та ін.

285.Поясн відмінності між держ фіновим контролем та аудитор перевіркою. Як здійсн обов’язковий фін контроль?

Держа́вний контро́ль — одна з форм здійсн державної влади, що забезпечує дотримання законів і інш правових актів, що видаються органами держ. Здійсн держ контролю - одна з важливих ф-й держ управл. Його призначення полягає у сприянні реаліз фін політики держ, забезпеченні процесу формув і ефективного використ фін ресурсів у всіх ланках фін сист.

Аудит — це незалежний фін контроль, заснований на комерційних засадах.

Закон визнач аудит як перевірку публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фіново-господарської діяльн суб’єктів госп з метою визнач-я достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам.

Аудит здійсн незалежними особами — аудиторами або аудиторськими фірмами. Аудиторські перевірки можуть проводитися з ініціативи керівництва або власників, засновників, суб’єкта госп. Крім того, для певного переліку підпр і організацій чинним законодавством установлений обов’язковий аудит, зокрема для банків, інвестиційних фондів, інвестиційних компаній, інш небанк фін установ, які здійснюють залучення коштів громадян або залучення чи торгівлю цінними паперами (крім операцій з випуску (емісії) власних корпоративних прав), бірж, страх компаній, кред спілок, недерж пенсійних фондів.

Крім проведення контрольної роботи, аудиторські послуги можуть надаватися у вигляді консультацій з питань організації бухгалтерського обліку, проведення фіново-господарської діяльн відповідно до чинного законодавства, у тому числі под. Аудиторські фірми — це комерційні організації, і тому всі свої послуги вони вик за плату, розмір якої обумовлюється в договорі між замовником і аудиторською організацією.

Під час проведення перевірок аудитори самостійно визначають форми і методи аудиту на підставі чинного законодавства, існуючих норм і стандартів, умов договору із замовником, професійних знань та досвіду. Аудитори мають право отримувати всі необхідні документи для проведення перевірок, а також пояснення до них. Крім того, можуть перевіряти наявність грош коштів, майна, інш цінностей.

Обов'язковий фін контроль здійсн переважно за участю органів державної або місцевої влади, хоч у деяких випадках може передбачати участь і недерж фін контролерів (особливо у сфері діяльн фіново-кред установ) . Він проводиться на підставі встановлених чинним законодавством вимог та компетенції уповноважених органів (наприклад, органів Державної податк служби або Контрольно-ревізійної служби У, для яких, зокрема, передбачені терміни проведення перевірок та ревізій залежно від обсягів господарської діяльн підконтрольних суб'єктів). Підставою проведення обов'язкового контролю можуть бути і рішення компетентних держ органів (суду, прокуратури, інш органів держ) з метою з'ясувати додержання законності, встановлення істини в ході судового слідства .

1. Що є предм фін? Суб’єкти і об’єкти.Приклади віднос

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]