Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

98.Под квота: сутн, необх-ть встановлення.

Под квота — встановлена доля податку в доході платника в абсолютному та відносному виразі. її величина характер допустимий рівень оподаткув. Якщо законодавчо встановити податкову квоту, це означ встановлення граничної величини вилучення доходу платника. Под навантаження є прямо пропорційним подй квоті. Значення податк квоти полягає в тому, що вона характер рівень оподаткув. В У поняття податк квоти сьогодні не застосовується. З позицій соцї справедливості механізм оподаткув обов'язково має включати податкову квоту. Але тоді значно зменшуються под вплив і можливості використ под як фін регуляторів. Тому под квота законодавчо не встановлюється.

90.91.Назв і охарактер. Елементи сист оподаткув.

Суб’єкт, або платник податку — це та фіз чи юридична особа, яка безпосер його сплачує. Под робота починається саме з установлення платників, бо под служба держ повинна чітко знати, хто саме вносить той чи інший податок до бюджу, хто відповідає за зобов’язання перед державою.Він не стільки сплачує податок, скільки перераховує до бюджу частину отриманих дох. Реальним платником, або носієм, кожного податку є кінцевий споживач.

Об’єкт оподаткув вказує на те, що саме оподатковується тим чи іншим податком. Об’єкт оподаткув має бути стабільним, піддаватись чіткому обліку, безпосер стосуватися платника, відображати саме його (а не сторонніх юр чи фіз осіб) вплив на даний об’єкт.

Одиниця оподаткув — це одиниця виміру (фізичного чи грош) об’єкта оподаткув. Чим більші розміри об’єкта оподаткув, тим більша одиниця виміру. Грош вимір може бути безпосереднім — при оцінці дох, і опосередкованим — при оцінці тієї ж земельної ділянки (за ринковою чи нормативною ціною), майна

Джерело сплати податку — це дохід платника, з якого він сплачує податок. Джерело сплати може бути безпосер пов’язане з об’єктом оподаткув (коли оподатковується сам дохід або майно, що приносить дохід), а може і не стосуватися об’єкта оподаткув (наприклад, под на майно і землю, які перебув в особистому користуванні й не приносять доходу їх власникам).

Загалом правомірним є пов’язування джерела сплати податку з об’єктом оподаткув. Таке оподаткув є досить справедливим, оскільки тільки дохід є джерелом сплати.

.Под ставка — це законодавчо встановлений розмір податку на одиницю оподаткув. Існ два підходи до встановлення под ставок: універсальний і диференційований. При універсальному підході встановлюється єдина для всіх платників ставка, при диференційованому — кілька. Диференціація ставок може відбуватись у двох напрямах. Перший — відповідно до платників, коли для більшості платників виділяється основна ставка, а також знижені й підвищені ставки для окремих платників. Другий — відповідно до різних характеристик і оцінок об’єкта оподаткув.

Под квота — це частка податку в доході платника. Вона може бути визначена в абсолютному розмірі й у відносному виразі. Значення податк квоти полягає в тому, що вона характер рівень оподаткув. З погляду соцї справедливості механізм оподаткув обов’язково має включати податкову квоту. Однак річ у тім, що тоді значно зменшуються под вплив і можливості використ под як фін регуляторів. Тому в практиці оподаткув под квоти законодавчо не встановлюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]