Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

36.Фін забезпеч як напрям фін впливу на процес перерозподіл, форми

Фін забезпеч відтворювального процесу — це покриття затрат за рах фін ресурсів, акумульованих суб'єктами госп і державою.

В умовах екічної і фін самостійності суб'єкти госп формують джерела розширеного відтворення за рах власних фін ресурсів, залучених на акціонерній основі або на пайових засадах грош коштів інш підпр, використ банк кредитів, бюджних асигнувань та ін. Додатковими джерелами фін забезпеч можуть бути кошти, мобілізовані на ринку ціннихпаперів, іноз інвест.

Фін забезпеч розширеного відтворення може здійсн у таких формах:

• самофінасув передбачає відшкодування видатків суб'єктів госп з основної діяльн та її перерозподіл за рах власних джерел. Принцип самофінасув

допускає залучення кред ресурсів;

• кредитування — це надання коштів на принципах повернення, платності, строковості й забезпеченості;

• бюдж фінасув як надання коштів з бюджу на безповоротних засадах.

Асигнування з бюджу (держ фінасув) може мати вигляд дотацій, субсидій, субвенцій.

33.В чому полягає сутн фін сист за її організац структурою? Органи управл і фін інстит, які забезп управл фін-ми в у,ф-ї.

Ефективне функціон-я кожної із складових фін сист можливе за умов чіткого законочавчого урегулюв їх взаємодії. Разом з тим рух грош коштів повинен бути скоординованим через управл фіновими потоками, що забезпечується фіновим апаратом. Саме фін апарат складає основу інфраструктури. Фін апарат – це сук-ть фін установ, на які покладено управл фін систою держ. Ф-ї в управлінні фін-ми держ розподіл таким чином:

1)ВРУ – ухвалює закони,основні напрями бюджної політики, затверджує держ. Бюдж, здійснює його контроль, визнач засади внутр та зовнішньої політики 2)Президент – створює для здійсн своїх повноважень консультативні, дорадчі та інші органи та служби, підписує закони ухвалені ВРУ, має право вето 3)КМУ – забезпечує проведення фін, цінової, інвестиційної та податк політики, організ розроблення проекту зак про держ бюдж, надає звіт про його викон-я 4)органи місц самовряд – самостійно розробляють заиверджують і вик відповідні місц бюджи, визначають напрями їх використ. В цій систі органів центр місце займає Мінфін, на яке покладено завдання загального керування всією фін систою (розробл фін політики, орг бюдж процесу, регулюв фін діяльн субєкт госп, орг функц ринку цінних паперів, мобіліз коштів через держ кредитну систу та управл держ боргом, орг фін віднос на міжнар рівні, здійсн фін контролю). До складу МінФін входять ДержКонтрольноРевізСлужба(ревізії фін діяльн, достовірності обліку, правильності витрачання коштів бюджу, контролюють повноту оприбуткування) та ДержКазначейство(управл коштами Держ бюджу, ведення обліку викон-я Б, контроль за позабюджи фондами). ДержПодатАдм – реаліз податк політики (розроблення под проектів, контроль за правильністю обчислення под за зборів та їх своєчасністю, наклад штрафних санкцій та стягнень). РахПалатаВРУ виступ в ролі експертного органу ВРУ, даючи заключення і рекомендації з питань фін діяльн органів управл. НБУ – регулюв грош обігу й орг ефективного функціон-я кред сист, надає широкий спектр касових послуг уряду. МіжбанкВалютнаБіржа – проводить торги з купівлі-продажу іноз валют. ДержКоміс з ЦіннихПаперів та Фонд ринку – орг функ-ня риинку цінних паперів(реєстрація та випуск), видає ліцензії, контроль за суб’єктами ринку. Фондова біржа – орг втор ринку ЦП (проводить операції з цінними паперами + є індикатором ділової активності). ФінПосередники – є ланкоє сполучення емітентів та інвесторів(випуск та розміщ-я ЦП). Пенсійний фонд – акумуляція та розміщ-я коштів для пенс забезпеч ( виконує нарахування пенсій, проведення виплат)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]