Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

264.Валют курс: історія, методи його встановлення.

Валю́тний курс – вираз ціни грошї одиниці однієї країни в грош одиницях іншої. Це співвіднош, за яким одна валюта обмінюється на іншу, або "ціна" грошї одиниці однієї країни, що визначена в грош одиницях інш країн. Він є формою світ ціни кред-паперових грошей. Встановлення курсу називається котируванням валюти. При котируванні валют зазначають курс продавця, за яким банки продають валюту, і курс покупця, за яким вони її купують. Створення міжнар вал сист має свою історію. Її початком слід уважати утворення вал блоків. Утворення вал блоків відбулось на початку 30-х pp. XX ст. Одним із перших (у 1931 р.) виник стерлінговий блок, який очолила Великобританія. У 1933 р. виник доларовий блок, до складу якого ввійшли США, Канада і країни Латинської Америки. Особливе місце займав валют блок, який отримав назву «золотого блоку». Він виник у 1933 р. в складі Франції, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії і приєднаних до них дещо пізніше Італії та Польщі. Особливістю цього блоку було те, що в його межах було зроблено спробу зберегти золотомонетний стандарт. На базі цих блоків у кінці 1930-х pp. склались валют зони. Новим етапом у перерозподіл міжнар вал віднос стало підписання в 1944 р. значною кількістю країн валютї угоди, яка отримала назву Бреттон-Вудської.

Розрізняють такі види вал курсів:

Фіксований валют курс - офіційно встановлене співвіднош між нац валютами, засноване на визначених у законодавчому порядку вал паритетах. Курс, який коливається - це валют курс, що вільно змінюється під впливом попиту й пропозиції. Плаваючий курс - різновид валют курсу, що коливається, який вимагає використ ринкового механізму валют регулюв. Цей курс передбачає певну свободу вибору окремими країнами режиму валют курсу.

Фіксація валют курсу здійсн або відповідно до золотого паритету, або за міжнародною угодою. При класичному золотому стандарті, тобто при вільному розміні валют на золото в центральному банку, валют курс встановлювався в пропорціях до їх золотого вмісту.

Основним поняттям, створеним для пояснення вал курсів є паритет купівельної спроможності, для формулювання якого зазвичай привертають так званий закон однієї ціни: ціна товар у в одній країні повинна бути рівна ціні товар у в іншій країні; а оскільки ці ціни виражаються в різних валютах, це співвіднош цін і визнач курс обміну однієї валюти на іншу.

  1. Сутн фін менеджу. Охарактер. Завдання фін менеджу.

Фін менедж – це процес управл формувм, розподілом і використм фін ресурсів господарюючого суб’єкта та оптимізації обороту його грош коштів. Фін менедж – це сист принципів, засобів та форма організації грош віднос підпр, спрямована на управл його фіново-господарською діяльн, в яку входять:

- розроблення і реаліз фін політики підпр;

- інформаційне забезпеч (складання і аналіз фін звітності підпр);

- оцінка інвестиційних проектів і формув “портфеля” інвестицій;

- поточне фін планув та контроль.

Головною метою фін менеджу є забезпеч максимізації добробуту власників підпр в поточному та перспективному періоді, раціональне використ ресурсів для створення ринкової вартості, здатної покрити всі витр, пов’язані з використм ресурсів, і забезпечити прийнятний рівень дох на умовах, адекватних ризику вкладників капіталу. В процесі реаліз своєї головної мети фін менедж направлений на вирішення наступних основних задач:

1) Забезпеч формув достатнього обсягу фін ресурсів відповідно з задачами перерозподіл підпр в майбутньому періоді.

2) Забезпеч найбільш ефективного використ сформованого обсягу фін ресурсів у розрізі основних напрямків діяльн підпр. 3) Оптимізація грош обігу.

4) Забезпеч максимізації прибутку підпр з найменшим рівнем фін ризику.

5) Забезпеч мінімізації рівня фін ризику при очікуваному рівні прибутку.

6) Забезпеч постійної фін рівноваги підпр в процесі його перерозподіл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]