Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

242.Джерела формув статут фонду підпр різних форм власн

Фіново-господарська діяльн підпр будь-якої організаційно-правової форми і власності розпочинається з формув статут фонду.

Статутний фонд це виділені підпру або залучені ним фін ресурси у вигляді грош коштів, матер цінності, нематер активи, ц.п.. За рах статут фонду підпр формує свої власні (основні та оборотні) кошти.

Формув статут фонду держ підпр, що перебуває у загальнодержй або комунальній держй власності, - це сума коштів і вартість матер ресурсів, що безоплатно виділені державою в постійне розпорядження трудового колективу підпр на правах повного господарчого відання. Джерелом формув статут фонду держ підпр є кошти, які належ державі. Вони виділяються або з держ бюджу, або за рах інш держ підпр.

Формув статут фонду акціонерного товар иства. формують свої статутні фонди за рах реаліз акцій шляхом відкритої підписки на них чи куплі-продіжу на фондовій біржі (це стосується відкритих акціонерних товар иств) або шляхом розподілу всіх акцій між засновниками без права розповсюдження акцій через відкриту підписку і купівлю-продіж на біржі (у закритих акціонерних товар иствах)

Акціонерне товар иство збільшує свій статутний фонд за рах:

додаткового випуску акцій

спрямування прибутку на приріст статут фонду шляхом збіл-я номінальної вартості акцій.

Формув статут фонду товар иства з обмеженою відповідальністю, товар иства з додатковою відповідальністю і повного товар иства.

формують статутні фонди з внесків учасників. Ці внески оцінені в національній валюті, визначають частку учасників у статутному фонді, причому у товар иствах з обмеженою відповідальністю сума внеску кожного з учасників являє собою межу його відповідальності за зобов'язаннями товар иства. В товар иствах з додатковою відповідальністю і повних товар иствах учасники відповідають за їхні борги сумою своїх внесків у статутний фонд, а якщо сума статут фонду недостатня для покриття боргів товар иства, то додатково ще й майном, що належить кожному учаснику.

Командитне товар иство.

Командитне товар иство включає учасників, які формують статутний фонд на засадах повного товар иства, а а також вкладників, які відповідають за зобов'язаннями товар иства лише у межах свого вкладу до його статут фонду.

Частина статут фонду підпр будь-якої організаційно-правової форми може формуватися за рах інвестицій іноз юр або фіз ос

243.Порядок розподілу грош надходжень підпр структур від реаліз продукції, робіт і послуг. Відмінності між загальним і чистим прибутком підпр. Вплив держ на цей розподіл.

У процесі вир-ва продукції (робіт, послуг) створюється вартість, величина якої визнач ціною реаліз (продажу). Держ, використовуючи фін, може істотно впливна структуру ціни через зміну норм амортиз, відрахувань до Пенсійного фонду та Фонду соцго страх, регулюв оплати праці. Ціни можуть збільшуватись у зв’язку з введенням акцизного збору, податку на додану вартість (або збіл-ям їх ставок). Під час визнач-я ціни на вироблену продукцію, виконані роботи та надані послуги розраховується розмір прибутку, що закладається в ціну реаліз. Це досить важливий момент як у функціонуванні фін підпр структур, так і фін держ, оскільки розмір прибутку визнач ефект-ть самого процесу вир-ва, можливість його розширення й удосконалення, а для держ — розмір платежів до бюджу.

Резом реаліз продукції (робіт, послуг) є дохід (виручка) підпр.

Виручка від реаліз продукції (робіт, послуг) є основним джерелом відшкодування авансованого у вир-во капіталу, його нагромадження, формув централіз і децентраліз фондів грош коштів.

Важливим етапом у функціонуванні фін підпр структур є розподіл доходу. Із отриманих грош дох відшкодовуються матер затрати на сировину, матеріали, паливо, електроенергію та інші предмети праці. Подальший розподіл доходу пов’язаний із формувм амортизаційного фонду як джерела відтворення основних фондів і нематер активів. Частина грош доходу, що залишилася, являє собою валовий дохід або новостворену вартість, котра використовується на виплату заробітної плати і формув чистого доходу підпр. Частина чистого доходу враховується у собівартості продукції (робіт, послуг) як відрах-я на соц потреби (Пенсійний фонд, Фонд соцго страх, Фонд зайнятості), частина використовується на сплату под та інш платежів до бюджу (крім податку на додану вартість, акцизного збору, мита, податку на прибуток).

Чистий дохід, що залишився, становить заг прибуток підпр, з якого сплачується податок на прибуток і формується чистий прибуток. За рах чистого прибутку підпр створює резервний фонд, виплачує дивіденди, поповнює статутний фонд, стимулює своїх працівників .

Отже, у розподілі прибутку підпр структур можна виділити два етапи. Перший — це розподіл загального прибутку. На цьому етапі учасниками розподілу є держ і підпр. Пропорції розподілу прибутку між державою (бюджом) і підпрм склад під впливом таких чинників, як визнач-я об’єкта оподаткув, ставок податку, надання под пільг. Установлення оптимальних пропорцій розподілу прибутку між державою і підпрм має велике значення для забезпеч потреб підпр і формув фін ресурсів держ, тому воно є одним із центр у фінй політиці кожної країни.

Другий етап — це розподіл і використ прибутку, що перебуває в розпорядженні підпр після здійсн платежів до бюджу. На цьому етапі розподіл прибутку може здійсн через попереднє формув цільових грош фондів або спрямуванням коштів безпосер на фінасув витрат. Згідно з прийнятими в У положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку не передбачено формув за рах прибутку ряду цільових фондів, як це мало місце раніше, зокрема фонду нагромадження і фонду спожив-я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]