Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
655295_C906E_shpory_finansi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать
  1. Суб’єкти держ фін контролю в у, їх ф-ї.

Фін контроль як одна із ф-й управл фін-ми являє собою особливу діяльн щодо перевірки формув й використ фондів фін ресурсів у процесі створення, розподілу та спожив-я

ВВПз метою оцінювання обґрунтованості й ефективності прийняття рішень і резів їх викон-я.

Об’єктом є процеси формув й використ фондів фін ресурсів. Суб’єкт контролю — це носій контрольних ф-й щодо об’єкта контролю. Він, як правило, визнач законодавством держ, нормативно-правовими актами суб’єк­тів фін діяльн.

Залежно від суб’єктів, які здійснюють контроль, розрізняють такі види фін контролю: загальнодерж, муніципальний, відомчий, внутрішньогосподарський, громадський і ауди­торський.

Суб»єктами загальнодерж контролю є:Верховна Рада ,Рахункова палата ВР У, Президент У , Кабінет Міністрів У

Від уряду фін контроль здійснюють Міністерство фін, Держ контрольно-ревізійна служба, Держ казначейство, а також Держ под адміністрація Мінфіну Держ казначейства Держ под адміністрація

Об’єктом муніципального контролю є місц бюджи, позабюдж фонди, господарсько-фін діяльн підпр і організацій комунальної власності.

Суб’єктами відомчого фін контролю є контрольно-реві­зійні служби галузевих міністерств, відомств та інш вищих органів управл.

Внутрішньогосподарський фін контроль здійсн еки службами підпр, організацій, установ (бухгалтерія, фін відділ ). Об’єкт контролю — господарська і фін діяльн самого підпр та його структурних підрозділів. Громадський фін контроль здійснюють громадські організації (партії, рухи, профспілкові організації).

  1. Характер видів, форм і методів фін контролю.

Види фін контролю:визначають співвіднош контролюючого і підконтрольного суб’єктів(Залежно від взаємозв’язку об’єкта контролю — фін діяльн, і суб’єкта — органу контролю виділяють). 1. Внутр контроль— контрольно-ревізійні відділи, управл . метою якого є перевірка доцільності та обґрунтованості окремих фін операцій, їх відповідності фінй стратегії і тактиці даного суб’єкта.2. Зовн контроль: Метою цього контролю є перевірка відповідності фін діяльн чинному фін законодавству. Цей контроль за ознакою суб’єктів його здійсн поділяється на держ, відомчий, внутрішньокорпоративний, незалежний і сусп, за ознакою суб’єктів його здійсн зовн контроль поділяється на:1) Держ 2) Відомчий та внутрішньокорпоративний 3) Незалежний 4) Сусп.

Форми фін контролю: 1)Попередній - здійсн до початку руху грош потоків. мета — перевірити доцільність і надійність даної фін операції, виявити рівень ризику, що пов’язаний з нею, та передбачити конкретні способи його хеджування, з’ясувати відповідність даної операції чинному фін законодавству, інтересам підпр чи фізичної особи.;2) Поточний- здійсн у процесі руху грош потоків. мета — забезпечити реальність проходження грош потоків, реалізацію їх адресності й цільового призначення та дотримання встановлених термінів проведення фін операцій;3) Наступний- проводиться після здійсн фін операцій та за підсумками фін діяльн за певний період. Наступний контроль дає повну і вичерпну інформацію про фін діяльн як кожного суб’єкта, так і суспільства у цілому. Методи фін контролю - це сук-ть прийомів та способів його здійсн: 1)Ревізія- метод комплексного контролю усієї фін і господарської діяльн підпр та організацій стосовно її відповідності чинному законодавству. За змістом види ревізій: Фактична та документальна; За часом проведення види ревізій: Планова та позапланова; Залежно від періоду діяльн, який аналізується: Вибіркова та повна; Залежно від об’єкта діяльн, який перевіряється: Комплексна та тематична.2) Перевірка- це обстеження і вивчення окремих ділянок фіново-господарської діяльн підпр, установ, організацій чи їх підрозділів. 3) Обстеження- ознайомлення з окремими напрямами фін діяльн з метою виявлення проблем та шляхів їх удосконалення, але на відміну від перевірки проводиться по значно ширшому колу показників.4) Інспекція-Це перевірка стану фін підпр на місцях, що періодично здійсн представниками держ та її окремих органів. 5)спостереження - це заг ознайомлення зі станом фін діяльн бюджної установи, підпр, відомства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]