Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
66-79.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
26.34 Кб
Скачать

66. Оцінки (вартість) акцій, що застосовуються в обліку.

Розрізняють кілька вартостей (оцінок) акцій:

    1. Номінальна вартість акцій. Це мінімальна вартість, яка вказується на сертифікаті акцій. Номінальна вартість зараховується у статутний капітал корпорації. Акції можуть початково продаватися за вищою ціною, ніж номінальна. Різниця між ціною продажу і номінальною вартістю становить додатковий капітал корпорації.

    2. Безномінальні акції. Акції, які не мають встановл номін варт-ті. Можуть випускатися у двох вар: 2.1. безномінальні акції з оголошеною вартістю. Рада директорів оголошує (встановлює) в б-я момент вартість акції. В такому разі оголошена вартість акцій зараховується у статутний капітал корпорації. 2.2. безномінальні акції без оголошеної вартості. Якщо корпорація випускає акції без номінальної вартості і без оголошеної вартості, то вся виручка за акції переходить у статутний капітал.

    3. Ринкова вартість акцій. Це ціна акції, яка формується на ринку ЦП під впливом попиту і пропозиції. Вона значною мірою залежить від фінансового стану фірми, напрямків її розвитку, стабільності, тощо,

    4. Облікова вартість акцій. Це різниця між сумою всіх активів і всією заборгованістю (чисті активи). Тобто це сума всього власного (акціонерного) капіталу. Якщо розділити всю суму капіталу на кількість акцій, то одержимо облікову вартість однієї акції. Але якщо у складі капіталу компанії є привілейовані акції, то їхня сума попередньо віднімається з суми капіталу, а решта ділиться на кількість звичайних (простих) акцій.

67. Облік випуску (прод) простих акцій з зазначеною ном вартістю.

Акції з зазначеною номінальною вартістю | можуть продаватися за номінальною вартістю, вище номінальної вартості і нижче номінальної вартості. У б-я разі у статутний капітал зараховується тільки номінальна вартість акцій.

Наприклад, якщо компанія випустила (реалізувала) 10000 простих акцій номінальною вартістю 5 дол кожна. Реалізація відбулася за номінальною вартістю. Тоді:

Дт "Грошові кошти" 50000,

Кт "Статутний капітал (прості акції)" 50000.

Якщо ті ж самі акції було реалізовано по 8 дол за кожну, то робиться такий запис:

Дт "Грошові кошти" (10000*8)) 800000),

Кт "Статутний капітал (прості акції")" (10000 акцій * 5 дол) 50000,

Кт "Додатковий капітал (прості акції")" 30000.

Ті ж самі акції було реал-но по 4 дол за кожну:

Дт "Грошові кошти" 40000

Кт "Статутний капітал (прості акції)" 50000,

Дт "Додатковий капітал" 10000 (зменшення додаткового капіталу).

Тобто, якщо акції продаються за ціною, нижчою від номінальної вартості, то у статутний капітал зараховується номінальна вартість акцій, а різниця відображається по Дт "додатковий капітал", якщо цей рахунок має кредитовий залишок. Якщо ж цей рахунок не має кредитового залишку, то сума, нижча за номінальну вартість акцій, списується на рахунок "Нерозподілений прибуток" (в Дт цього рахунку).

В більшості штатів США, наприклад, продаж простих акцій нижче номінальної їх вартості оборонений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]